Nya chips minskar akrylamidfaran

Chipsjätten Estrella har genom ny teknik halverat halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i sina chips.

ANNONS
|

Livsmedelsverket larmade i början av 2000-talet om höga halter av det farliga akrylamidämnet i livsmedel. En av de största bovarna var chips.

Akrylamid bildas i livsmedel vid upphettning genom en reaktion mellan aminosyror och socker. Trots larmet har halterna fortsatt att vara höga i chips, kaffe, pommes frites och andra livsmedel.

Om ett par veckor lanserar Estrella nya chipssorter där man vid tillverkningen öppnar potatisens celler och på så vis har kunnat ta bort en del av sockret ur potatisen, men behålla stärkelsen.Chipsen får därmed en betydligt lägre halt av akrylamid.

– Genom att skicka elektriska pulser av specifik form och frekvens genom potatisen förvandlar vi potatisens cellmembran till ett molekylfilter som behåller alla näringsämnen, smakämnen, stärkelse och proteiner i cellerna men släpper ut socker, förklarar Karin Isaksson, varumärkeschef på Estrella.

ANNONS

I de nya chipsen har halterna av akrylamid mer än halverats, då man gått från ett genomsnitt på 900 mikrogram per kilo till 400. Det betyder att en påse på 175 gram av de nya chipsen innehåller i genomsnitt 70 mikrogram akrylamid.

Lilianne Abramsson Zetterberg är professor på Livsmedelsverket och säger till GP att om man kan få bort en del av sockret i potatisen och därmed minska halterna av akrylamid så är det ett stort steg.

– Det är ett bekymmer för industrin och konsumenterna att det är så höga halter av akrylamid i chips. I Sverige har det ibland varit extra höga halter i och med att vi skördar på hösten och måste spara potatisen till våren och då har sockerhalten hunnit öka.

Enligt Livsmedelsverkets hemsida får vi i Sverige i ossi genomsnitt30-40 mikrogram akrylamid per person och dag, där drygt tio procent av det dagliga intaget kommer från potatischips.Tobaksrök innehåller höga halter och en rökare får i sig ungefär tre gånger så mycket akrylamid som en person som inte röker.

Lilianne Abramsson Zetterberg menar dock att de beräkningarna är gjorda på en medelkonsument.

– Äter man mycket chips så bidrar det med mycket mer akrylamid än vad kaffet gör, och sitter du och smockar i dig en påse chips varje dag får du i dig mer halter än en rökare.

ANNONS

De två nya chipssorterna innehåller 30 procent mindre fett än företagets konventionella sorter.

En annan nyhet är chips gjorda på linser istället för potatis. De innehåller 40 procent mindre fett än originalchips. De innehåller dessutom dubbelt så mycket protein.

– Egentligen är det bara en bonusegenskap och med tanke på trender har vi valt att lyfta fram det på påsarna, säger Karin Isaksson.

Fakta: Så skiljer sig chipsen

Per 100 gram chips:

Estrella sourcream & onion orginalet

  1. Fett 33 g
  2. Varav mättat fett 2,5 g
  3. Kolhydrater 51 g
  4. Varav sockerarter 3,7 g
  5. Protein 6 g
  6. Salt 1,5 g

Estrella lättare sourcream & onion

  1. Fett 23 g
  2. Varav mättat fett 1,7 g
  3. Kolhydrater 60 g
  4. Varav sockerarter 4,7 g
  5. Protein 7 g
  6. Salt 1,7 g

Estrella linschips sourcream &onion

  1. Fett 17 g
  2. Varav mättat fett 1,4 g
  3. Kolhydrater 60 g
  4. Varav sockerarter 2,7 g
  5. Protein 13 g
  6. Salt 2,3 g
ANNONS