Marmelad - test

ANNONS
|

Fem fyrar till Den gamle fabrik i betyg och fyra till både Gunilla apelsinmarmelad från Önos respektive Klaras apelsinmarmelad som också kommer Danmark.

Annars är det en annan del av världen man hamnar i när någon nämner marmelad. Det lotsar tankarna till brittisk frukost med rostat bröd, eller kanske en klassisk afternoon tea med scones en söndag med spretiga lillfingrar (även om muffins och gurkmackor regerar på det bordet).

- Jag tänker barndom och Paddington, sa Per Ölmunger.

Brittiska Robertson's golden shred hamnade däremot i skamvrån. Klart sämst bland de åtta sorterna som ingick i blindtestet.

Apelsinmarmeladernas färger skiftade i skalan från ljusgul över solgul till brandgul och något mörkare som påminde om bränt socker.

ANNONS

Mängden socker, det vill säga fruktsocker och tillsatt socker, varierade mellan 47 och 66 gram per 100 gram. En sort, den franska St. Dalfour, har inget tillsatt socker men placerar sig ändå i mittenregistret för sockerhalten. Istället för socker används koncentrerad fruktjuice.

Vinnaren var den minst söta varianten. Den sötaste var testets enda kravmärkta apelsinmarmelad.

Numera har marmeladerna fått nya serveringsalternativ. Burkar med företrädesvis fikon dyker upp på ostbrickan för att förstärka och förädla smakerna på både marmeladen och osten.

- Marmelad har blivit en lyxvara. Små burkar för 50 spänn med bär som man aldrig hört talas om, konstaterade Isak Skogstad.

Favoriter fanns däremot representerade på andra sidan testbordet:

- Åh, blåbärs- och lakritsmarmelad. Jag kan äta den med sked, eller med en riktigt god camembert, sa Per Ölmunger.

Även apelsinmarmelad kunde panelen tänka sig både där och på andra ställen än te- eller frukostbordet. Till kesomackan på mörkt bröd, som sött inslag på en i övrigt modest sötad tårta eller varm och rinnande över smaklig vaniljglass.

Testet uppfattades som förhållandevis enkelt. Marmeladerna hade tydliga smaker och det gick att särskilja dem från varandra, likaså varje marmelads olika beståndsdelar i smakregistret.

En del tid användes till att begrunda konsistensen, även om det inte skulle vara det som avgjorde betygsindelningen. Några av sorterna var så geléartade att skeden stod rätt upp i klicken på provtallriken hos bland andra Pernilla Lundgren som testade förmågan. Det fick Isak Skogstad att fundera över om den marmelad som också kom att placera sig sämst i smaktestet kanske var "ett nytt grundämne" och vad han skulle kunna göra med den marmeladen:

ANNONS

- Den ser ut som något man skulle vilja kasta på väggen, sa han.

TEST APLESINMARMELAD

Fem fyrar

Den gamle fabriks apelsinmarmelad

Pris: 19:95 kr/400 gram (49:88 kr/kg)

Inköpsställe: Willys, Sisjön

Fruktmängd per 100 g: 45 g

Sockermängd per 100 g: 47 g

Kommentarer: Lyxig! Som mormors hemgjorda. Smakar riktigt färsk apelsin. Som att äta en naturlig apelsin. Bra balans mellan beska och sötma. Gott med smakrika bitar i. Fräscht utseende. Hade kunnat ätas som dessert.

Fyra fyrar

Önos Gunilla apelsinmarmelad

Pris: 19:90 kr/450 gram (44:22 kr/kg)

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön

Fruktmängd per 100 g: 48 g

Sockermängd per 100 g: 64 g

Kommentarer: Bra kombination av sötma, syra och bitter smak. Klassisk. Vackert brandgul med avlånga skalbitar. Tydlig apelsindoft. Bredbar. Lagom fast. Som den ska vara. Passar barn. Storköksmarmelad.

Fyra fyrar

Klaras apelsinmarmelad

Pris: 12:95 kr/400 gram (32:38 kr/kg)

Inköpsställe: Ica Focus, Gårda

Fruktmängd per 100 g: 40 g

Sockermängd per 100 g: 53 g

Kommentarer: Helt underbar. Bra, tydlig skalsmak. Lagom hårda apelsinskal. Söt med liten god syrlighet. Doftar friskt och rent av citrus. Perfekt marmeladkonsistens. Ganska genomskinlig. Lite besk.

Tre fyrar

Ica apelsinmarmelad

Pris: 12:90 kr/450 gram (28:67 kr/kg)

Inköpsställe: Ica Focus, Gårda

ANNONS

Fruktmängd per 100 g: 25 g

Sockermängd per 100 g: 53 g

Kommentarer: Söt men med fin beska. Härligt solfärgad. Luktar friskt av apelsin. Grynig konsistens. Doft av citronsyra. Bredbar. Ettrig syntetisk smak. Lite tunn, rinner nog av mackan.

Tre fyrar

Björnekulla apelsinmarmelad, Krav

Pris: 18:50 kr/425 gram (43:53 kr/kg)

Inköpsställe: Willys, Sisjön

Fruktmängd per 100 g: 29 g

Sockermängd per 100 g: 66 g

Kommentarer: Ganska god smak. Sötsyrlig som påminner om citron. Fragment av skal att tugga på. God eftersmak av skalen. Fin gul färg. Lite stabbig. Fastnade på tungan. Väldigt svår att breda ut.

Tre fyrar

St. Dalfour Rhapsodie de fruit, apelsin

Pris: 26 kr/284 gram (91:55 kr/kg)

Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön

Fruktmängd per 100 g: 50 g

Sockermängd per 100 g: 56 g

Kommentarer: Frisk. Perfekt sötma. Fin färg. Stora bitar. Doftar apelsin och mormorsmarmelad. Krämig. Stora bitar av skal. Kan passa varm till vaniljglass. Beskan tar över helt. Mosig.

En fyr

Koo Seville apelsinmarmelad

Pris: 22:95 kr/450 gram (51 kr/kg)

Inköpsställe: Ica Focus, Gårda

Fruktmängd per 100 g: 36 g

Sockermängd per 100 g: 64 g

Kommentarer: Solnedgångsmörk. Med långa bitar. Mycket fast. Lagom tuggmotstånd. Vuxenmarmelad. Luktar gammal, dålig apelsin. Smakar som att käka skal direkt från frukten. Kemisk. Beskan tar över.

ANNONS

Överkorsad fyr

Robertson's Golden shred

Pris: 19:90 kr/340 gram (58:53 kr/kg)

Inköpsställe: Ica Maxi, Högsbo

Fruktmängd per 100 g: 20 g

Sockermängd per 100 g: 63 g

Kommentarer: Smakar ingenting. Jättesöt och sur eftersmak. Är detta marmelad? Ser ut som gelén runt burkskinkan. Omöjlig att breda ut. Färgen har inget med apelsin att göra. Slemmig. Motbjudande.

Fotnot: I några fall överstiger summan av frukt och socker 100 gram. Vi ringde Önos för att fråga och fick svaret att det beror att det i marmeladen ingår apelsinkoncentrat som räknas om till apelsinjuice på innehållsdeklarationen, enligt ett omräkningstal från Livsmedelsverket. I tillverkningen av koncentratet avdunstar vatten.

(Citrus)marmelad är en blandning som fått en lämplig geléartad konsistens och som består av vatten, olika former av socker och en eller flera av följande produkter som framställts av citrusfrukter: fruktkött, puré, juice, vattenextrakt och skal.

Ordet ”citrus” skall bytas ut mot det slags citrusfrukt som använts. Den mängd citrusfrukter som används vid framställningen av 1000 g färdig produkt skall vara minst 200 g, varav minst 75 g från fruktköttet.

Tillåtna former av socker är:

1. de olika former av socker som definieras i Livsmedelsverkets föreskrifter

om socker,

2. fruktossirap,

3. olika former av socker extraherade ur frukt, och

4. brunt socker.

Källa: Livsmedelsverket

Vi valde åtta apelsinmarmelader utan annan smaksättning angiven på etiketten. De serverades utan att konsumentpanelen fick veta vilka de var. Ena halvan av panelen började med marmeladerna som numrerats ett till fyra och andra halvan började med nummer fem till åtta. Efter att ha smakat de första sorterna fick de fortsätta med de återstående. Under testet serverades vatten och kex med neutral smak.

Testpanelens deltagare noterade efter varje testad marmelad sin bedömning av smak, doft, utseende, färg och konsistens. Inför den slutliga betygssättningen var instruktionen att de skulle lägga störst vikt vid smaken.

Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker. Kommentarerna är hämtade ur testpanelens protokoll.

Svetlana Fotina, 26

Nina Glader, 20

Kjell Härstedt, 75

Pernilla Lundgren, 32

Nils Nilsson, 67

Marika Nygårds, 42

Lisbeth Persson, 48

Isak Skogstad, 17

Per Ölmunger, 40

ANNONS