Många fallgropar i jakten på slät hy

Marknaden för skönhetsbehandlingar växer. Att injicera gel i ansiktet är ett sätt. Men det finns många fallgropar och ditt konsumentskydd är svagt.

ANNONS
|

De senaste åren har en rad skönhetsbehandlingar med icke permanenta förändringar av utseendet ökat. Det kan handla om att injicera gel runt ögonen för att släta ut rynkor, att få större läppar eller minimera bekymmersrynkor i pannan. Behandlingarna kostar en rejäl slant, men vad är det egentligen som sprutas in under huden?

Det finns flera olika produkter och en av de mest etablerade är Restylane. Inom Göteborgs kommun finns ett 40-tal kliniker som utför injektioner med produkten. Det uppger det Uppsalabaserade företaget Galderma som tillverkat Restylane i två decennier på sin hemsida.

Efterfrågan ökar

– Fillers är en efterfrågan som ökar hela tiden. Det är lättillgängliga och relativt smärtfria behandlingar som ger fina och tydliga resultat. Vad jag vet finns det över hundra olika fillers och de skiljer sig ganska mycket, säger specialistläkaren Rickard Vikor på Skönhetskliniken i Göteborg.

ANNONS

Riskerna med behandlingen beskrivs i regel som relativt små. Olle Lärkö är professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin och säger att Restylane funnits länge inom skönhetsindustrin.

– Den här produkten är i allt väsentligt ingenting för sjukvården, utan används i princip enbart inom skönhetsindustrin. Har man nu bestämt sig för att fylla i så är det i och för sig en ganska bra produkt att använda sig av. Den har använts under en längre tid. Sen kan det ju alltid gå snett, säger han.

Restylane är baserad på en bioteknologiskt framtagen hyaluronsyra. Ämnet i sig är en sockermolekyl som kan binda vatten upp till tusen gånger sin egen vikt och finns i överflöd i våra kroppar vid födseln. När vi åldras och utsätter oss för UV-strålning minskar hyaluronsyran.

Den kemiska varianten av hyaluronsyra används i skönhetsbehandlingar som en gel, som injiceras på olika ställen i ansiktet och även hals och händer för utslätning av veck och rynkor. Den finns även i ett antal krämer och hudprodukter, men då nås inte samma djupgående resultat enligt branschen.

Upp till 5000 kronor

Injektionerna görs vanligtvis i mängden 0,5 milliliter till 2 milliliter. Kostnaderna varierar i regel från 2000 kronor upp till 5000 kronor beroende på mängd och vem som utför behandlingen. Ingreppet varar inte permanent, utan från sex till 18 månader.

ANNONS

– Det är individuellt. Har man otur så bryter man ner dem snabbare, har man tur så tar det längre tid, säger Richard Vikor.

Det rekommenderas ett rejält förarbete av konsumenten före behandlingen. Skönhetsindustrin är fortfarande en synnerligen oreglerad marknad, vilket är en stor anledning att vilja minska hälsoriskerna.

– Eftersom det i regel inte finns några medicinska skäl räknas man som konsument och inte som patient. Men konsumenttjänstlagen går inte riktigt att tillämpa heller eftersom en människa inte är en lös sak. Så man faller lätt mellan stolarna, säger Louise Andersson, konsumentrådgivare på Göteborgs stad.

Svårt att få oberoende information

Hennes råd är att kontrollera licenser och klaga direkt om man är missnöjd med resultatet, gärna med bildbevis. Det är också väldigt viktigt att kolla upp företagets ansvarsförsäkring i fall man blir skadad, enligt Konsumentverket.

Galderma, tillverkaren av Restylane, anser att man alltid bör gå till en person som är utbildad inom injektioner och har en medicinsk bakgrund som läkare, tandläkare eller sjuksköterska. I både teori och praktik kan vem som helst utföra fillersbehandlingar och lägre utbildade aktörer konkurrerar ofta med ett lägre pris. En certifiering att leta efter är Estetiska Injektionsrådet, en organisation som startade 2014.

Ingenting är riskfritt

För den googlande konsumenten kan det också vara svårt att få oberoende information. Många kliniker ger exakt samma information som Restylane ger på den egna hemsidan om produkten och det kan vara svårt att finna en motpart.

ANNONS

Richard Vikor utbildar både läkare och sjuksköterskor inom injektionsteknik samt komplikationer, vilka kan vara alltifrån små svullnader till serösa infektionsrubbningar och i värsta fall blindhet.

– Det finns inget som är riskfritt. Det är bäst att vara öppen med och det hjälper också patienter att få förtroende för kliniken. Då vet de att om något händer en så tar kliniken hand om en. Vem som helst får utöva detta utom någon medicinsk utbildning och anatomisk kunskap. Om man inte känner till behandlingen så kan man inte känna till en eventuell komplikation heller, säger han.

Fakta: Injektioner

  1. Vad: Restylane är baserad på en bioteknologisk framtagen hyaluronsyra. Ämnet ökar fuktigheten i huden och injiceras som en gel.
  2. Varianter: Restylane finns i två varianter, den som bara heter Restylane och den som heter Restylane Perlane. Skillnaden är tjockleken på gelen och därför används de till olika behandlingar. Restylane jämförs ofta med produkten Juvederm, som också är baserad på hyaluronsyra. Fillers baserade på hyaluronsyra ska inte blandas ihop med den kända produkten Botox, som är ett muskelavslappnande medel som sprutas in i muskulaturen under huden.
  3. Används: I hela ansiktet och även på hals och händer. Exempel är mungipor, runt ögonen och för läppförstoring.
  4. Prisexempel: Kliniker som injicerar fillers, och är licenserade av Etiska Injektionsrådet, finns på ett 40-tal ställen i Göteborg. Exempel på aktörer och pris är Art Clinic, 2750 kr för 0,5 ml Restylane, Hälsofilen, 2000 kronor för 0,5 ml och Citylaser, 2200 kronor, 15 minuter rynkbehandling.
  5. Konsumentskydd: Enligt Konsumentverket finns ingen lag som skyddar dig om du blir missnöjd, men du kan ha rätt till ersättning om du skadas. Mer information om skönhetsbehandlingar finns på Hallå konsuments hemsida.
ANNONS