Louisiana bästa kräftan till årets skiva

Tar du bara ett paket ur butikens frys- eller kyldisk på måfå? Gör inte det. Konsumentpanelen har testat kräftor för din skull.

ANNONS
|

Du som laddar för kräftskiva får rådet att köpa Stora vildfångade kräftor från Pandalus eller Vildfångade stora Louisianaflodkräftor från Ullmo. Dessa två kinesiska Louisianakräftor var godast av alla testets kräftor, enligt panelmedlemmarna. De fick fyra fyrar vardera i betyg och på bronsplats kom Färska signalkräftor från Smålandskräftan med tre fyrar.

Tre arter

Signalkräftan ingick i vårt test jämte två andra arter. Lousianaflodkräftan, eller röd sumpkräfta, är snabbväxande och importeras huvudsakligen från Kina, och den tredje var turkisk smalklokräfta, som även förekommer i Ryssland och Östeuropa.

Pandalus som i år fick nöja sig med att dela förstaplatsen har vunnit smaktestet två av de senaste tre åren med just sina Stora vildfångade.

ANNONS

Det var tolv kräftälskande panelmedlemmar som fick smaktesta innehållet i tio paket. De sörplade sig igenom alla sorter för att bedöma smak, men också konsistens, utseende, doft och om skal och klor var lätta att knäcka.

Den enda spanska kräftan (Stora vildfångade kräftor från Pandalus) var den sort som de var mest oeniga om. Två i panelen tyckte att den var allra bäst av alla i testet, och tre tyckte att den var sämst. De var oense om det mesta, förutom utseendet. Rickard Dahlgren tyckte att smaken var "annorlunda, spännande".

Den var en av fyra smaktestade kräftor som fick två fyrar i det sammanlagda betyget, vilket är godkänt.

Mikael Jonsson gav spanjoren högsta betyg:

– För tio år sedan tyckte jag att allt var skräp. Men generellt sett tycker jag att kräftorna är jättebra nu. De här kan man ju köpa och bjuda på.

Vana vid kräftfiske

Antalet flodkräftor i Sverige har minskat till följd av kräftpest och försurning i våra sjöar och klassas som akut hotad. Idag fortsätter signalkräftan att sprida sjukan via olagliga utsättningar i vatten som tidigare varit förskonade.

I panelen fanns flera personer som är vana vid insjökräftfiske. Amanda Hägg sätter ut burar i en sjö varje sommar i Småland och där har släkten kräftskiva efter koket.

ANNONS

Helena Engman är uppväxt i södra Norrland och en van kräftätare som käckt knäckte klorna mellan tänderna. Hennes knep att testa om skalet är lagom hårt.

– En gång isex-sjuårsåldernsläppte jag ut alla kräftor levande på köksgolvet. Det var väl kul ett tag, berättade hon.

Kräftpremiär var den dag då man fick börja fiska och sälja kräftor. Förbudet avskaffades 1994, men traditionen lever kvar och fortfarande säljs mest kräftor just i augusti. För den som håller på traditionen var det från och med i måndags klockan 17 tillåtet att fiska kräftor, för alla som är yrkesfiskare eller är fiskerättsinnehavare med eget vatten. Privatpersoner och fritidsfiskare kan fiska kräftor i en sjö, där det är tillåtet med giltigt fiskekort för kräftfiske.

Enligt SVT har den kalla våren gett kyligare vatten och lett till att honornas ömsning av skal blivit ovanligt sen i år. Det kan påverka både tillgången på svenska kräftor – och priset.

Fakta

Så gjordes testet

Vi köpte tio sorters kräftor i olika prisklasser i vanliga matbutiker. Alla utom de färska tinades i två dygn i kylskåp.

Kräftorna serverades anonymt, numrerade från ett till tio. Som tillbehör fanns kranvatten samt knäckebröd och Bregott.

Kommentarerna under betygen är hämtade ur panelens protokoll.

Priserna är de vi betalade i måndags, 7 augusti. Kräftorna kan finnas till andra priser i andra affärer.

Västerbottenostpaj

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

125 g smör

1 ägg

Fyllning:

3 ägg

300 g riven västerbottensost

2,5 dl mellangrädde

1 dl mjölk

lite salt och svartpeppar

Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.

Tillsätt ägget och blanda till en deg.

Tryck ut degen i en pajform.

Låt vila i kylen cirka en halvtimme.

Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.

Fyllningen: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt riven ost.

Salta och peppra.

Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen.

Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.

Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.

Servera pajen ljummen. (Mitt kök)

ANNONS