Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Powerguard350
Larmet Power Guard fick fyra fyrar i GP:s test.

Larm 07

Allt som kan driva förövaren på flykten är bra. Ett tjutande larm är definitivt bättre än ingenting, säger polisen.

Ett personlarm är litet som en tändsticksask och ryms i en handflata. Meningen är att den som utsätts för hot eller överfall lätt ska kunna sätta igång det och att ljudet ska skrämma bort förövaren.
- Jag känner mig tryggare om jag har med mig ett larm när jag går hem ensam på kvällarna, säger Isabelle Rydén.
Det finns en uppsjö av olika överfallslarm på marknaden. Alla marknadsförda på ungefär samma sätt - som ett skydd i fall det mest fruktansvärda skulle hända. Och enligt Thomas Fuxborg, presstalesman för polisen i Västra Götaland så kan ett personlarm vara en alldeles utmärkt idé.
- Egentligen är vad som helst som låter eller påkallar uppmärksamhet bra. De här gärningsmännen gillar inte att bli upptäckta, säger han.

GP tog sju kvinnor mellan 17 och 23 år till hjälp för att testa sammanlagt nio olika larm, som säljs i vanliga affärer och internetbutiker. Tjejerna möttes i Slottsskogen en förmiddag för att prova och diskutera för- och nackdelar med att ha ett överfallslarm.
- Det borde finnas en enda larmsignal som alla kände till. Då skulle omgivningen direkt förstå att någon blev överfallen, tycker Sanna Lindmark.
Hon får medhåll av de övriga. De efterfrågar något liknande en ambulanssiren, som ingen annan får kopiera. Ett enda slags ljud som direkt signalerar till omgivningen om vad det är som pågår.
- Ungefär som krigslarmet första måndagen varje månad, det vet alla människor vad det är för något, instämmer Majsan Akhondnezhad.
Nu varierar däremot ljudet från personlarmen ganska mycket, både vad det gäller styrka och tonhöjd. Ett par av dem tjuter som mistlurar medan andra har ett mjukare blippande ljud.
- Det får absolut inte låta som ett billarm, för då bryr sig ingen om det, säger Majsan Akhondnezhad.

För majoriteten av tjejerna är personlarmen en ny bekantskap och Isabella Rydén är den enda som redan har ett sen tidigare. Hon har också en bestämd åsikt om hur ett sådant bör fungera.
- Det viktigaste är att larmet har en sprint som kan kastas iväg någon annanstans, förklarar hon.
När den lilla metallsprinten är borta i mörkret går inte larmet att stänga av längre - och det är själva poängen, berättar hon. Det är så gott som omöjligt för gärningsmannen att pussla ihop personlarmet och få tyst på det, samtidigt som han håller sitt offer i schack.
- För övrigt måste ljudet vara högt, och larmdosan ska inte gå att trampa sönder, tillägger hon.

Det funkar heller inte att ha larmet i väskan och tro att man ska få upp det snabbt i ett hotfullt läge, menar Isabelle Rydén. Det bästa är att hålla det i handen under hela vägen hem.
- Men man kan aldrig förutse hur man ska reagera i en krissituation. En del blir helt paralyserade och då hjälper det inte om man har hela väskan full med larm, säger Thomas Fuxborg på polisen.
Det är förbjudet att inneha någon form av vapen, som kniv, tillhyggen, tårgas eller pepparspray. Däremot är det helt lagligt att bära med sig ett överfallslarm, eller en färgspray, förklarar Thomas Fuxborg.
- Vanligt hårspray är heller inte olagligt, vilket kan fungera. Sen gäller det att larma, gapa, skrika och göra allt som kan skrämma bort angriparen säger han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

FEM FYRAR
Personal Panic-guard

Angiven ljudstyrka: 110 decibel
Inköpsställe: Teknikmagasinet
Pris: 115 kr
Funktion: En sprint dras ut för att starta larmet. Med ficklampa.
Kommentarer: Sprinten kan kastas iväg, vilket är jättebra. Väldigt högt ljud. Sprinten är lätt att dra ut. Bra med ficklampa. Det här skulle jag absolut välja.


FYRA FYRAR
Power Guard

Angiven ljudstyrka: 120 decibel
Inköpsställe: Clas Ohlson
Pris: 45 kr
Funktion: En sprint dras ut för att starta larmet.
Kommentarer: Bra med sprinten som kan kastas bort. Låter ganska mycket. Bra pris. Tyvärr saknar den ficklampa.


TRE FYRAR
EMS Personlarm

Angiven ljudstyrka: Ingen decibeluppgift. Räckvidd 1-3 km
Inköpsställe: Brandsäkra (brandsakra.se)
Pris: 95 kr (med frakt och faktura 223 kr)
Funktion: Tryckluftsdriven. Hatten ska tryckas ner i korta sekvenser.
Kommentarer: Den här hörs verkligen. Den har ett fruktansvärt ljud. Men det är ett minus att man måste hålla in hatten. Om förövaren får tag i det kan han ju bara kasta bort det.


Överfallslarm

Angiven ljudstyrka: 110 decibel
Inköpsställe: Biltema
Pris: 29,90 kr
Funktion: En sprint dras ut för att starta larmet.
Kommentarer: Bra med en sprint som kan kastas bort. Helt okej för sitt pris. Men ljudet låter lite distansartat, som om det kom från någon annan plats.


Personlarm

Angiven ljudstyrka: Ingen decibeluppgift. Räckvidd 1-3 km.
Inköpsställe: Pressbyrån
Pris: 139 kronor
Funktion: Tryckluftsdriven och kräver inga batterier. Hatten ska tryckas ner i korta sekvenser.
Kommentarer: Den här är identisk med EMS personlarm. Har ett ljud som man får ont i öronen av. Men nackdelen är att hatten måste hållas in för att larmet ska ge ljud ifrån sig.


Panic Alarm

Angiven ljudstyrka: Ingen uppgift
Inköpsställe: Conrad.se
Pris: 49,90 kr (med frakt 163,90 kr)
Funktion: En sprint dras ut för att starta larmet. Med ficklampa
Kommentarer: Bra med ficklampan, den ger larmet två funktioner. Bra pris. Låter mindre som ett billarm än de övriga gör. Sprinten är något trög. Mesigt. Ljudet är lågt


TVÅ FYRAR
Safeguard

Angiven ljudstyrka: upp till 100 decibel
Inköpsställe: Misco.se
Pris: 163,75 kr (med frakt 239 kr)
Funktion: En sprint som dras ut en liten bit.
Kommentarer: Litet. Larmet är inte tillräckligt högt, åtminstone inte i jämförelse med de övriga. En stor nackdel är att sprinten inte lossnar när den dras ut. Då kan den inte kan kastas bort och därmed kan larmet enkelt stängas av.


Skunkspray

Angiven ljudstyrka: Ingen, färgar förövaren röd
Inköpsställe: Bodyguard.nu
Pris: 179 kr ( med frakt 213 kr)
Funktion: Inget larm. Färgar angriparen röd vilket ska underlätta identifieringen. är obehagligt för ögonen.
Kommentarer: Känns bra att kunna agera med någonting, inte bara lita på ett ljud. Det gäller att träffa ögonen, vilket måste vara svårt. Tänk om personen har glasögon? Eller om angriparen får tag i sprayen och sprutar på mig istället?


EN FYR
Emergency

Angiven ljudstyrka: 115 decibel
Inköpsställe: Teknikmagasinet:
Pris: 129 kr (+ batteri 33 kr)
Funktion: En liten knapp trycks in för att larmet ska låta.
Kommentarer: Helt meningslöst. Ljudet är för dåligt. Det är värdelöst att knappen måste hållas in för att larmet ska låta. Det räcker att man tappar det så tystnar det. Det ser ut att vara enkelt att trampa sönder om det skulle falla på marken.

Så här gjordes testet:
*Nio olika personlarm köptes in från butiker, eller beställdes via nätet.
*Sju kvinnor mellan 17-23 år bjöds in till testet. *Inledningsvis var inköpsställen och priser okända för testpersonerna, likaså lämnades inga instruktioner om hur larmen fungerade.
*Tjejerna provade noga samtliga larm och diskuterade deras för- och nackdelar.
*Betygen är en sammanvägning av kvinnornas omdömen.
*Larmen kan finnas till annat pris i andra butiker.
Mest läst