Låt sup bli ditt sommarnöje

Tänk på att välja utrustning som passar dig och det du ska använda den till. En lätt paddel och en stabil bräda underlättar för nybörjare. SUP har växt till en folksport.

ANNONS
|

I helgen intar båtmässan Göteborg och många börjar blicka mot sommaren. Förutom alla båtar kommer även sup-brädorna att finnas på plats.

Supbetyder stand up paddling och innebär att man står på en bräda i vattnet och ta sig fram med hjälp av en paddel. Det kom till Sverige för ungefär tio år sedan, sedan dess har sporten vuxit och i dag är paddlingen ett populärt sommarnöje, både som träningsform och avslappning.

Henrik Fahlén är landslagsansvarig för SUP och ordförande i sup-föreningen i Varberg. Enligt honom har utvecklingen i Sverige varit i det närmaste explosionsartad.

– Det känns ju fantastiskt kul att öppna surfingsporten för så många fler människor än bara för de inbitna. Nu har det blivit en folksport istället för några få utvalda och det känns fantastiskt härligt. Vi känner verkligen att det går åt rätt håll.

ANNONS

Brädan går att använda till stående paddling, men även som yogamatta på vattnet för att ytterligare stärka musklerna och balansen under yogaträning. På vissa brädor kan man addera ett segel och använda den som vindsurfingbräda.

Anders Nyström är butikschef för Surf.se och enligt honom är det viktigaste att man har utrustning som passar dig och det du vill göra. Han jämför med skidor, och menar att det finns olika sorters brädor beroende på i vilka vatten du vill paddla. För nybörjare rekommenderar han en standardbräda.

– Du vill ha en bräda som är lättdriven i vattnet och sen ska den vara kursstabil, så du slipper ta paddeln från sida till sida hela tiden. Har du en bräda som är kursstabil, och ofta lite längre, så kan du ta några fler paddeltag på varje sida i stället.

Han tipsar också om att börja paddla i lugnt vatten, och att hålla sig nära land.

– Hela grejen med suptycker jag är att du vill ha en kustremsa eller land jämte dig. Åker du bara rakt ut oavsett om du är på havet eller sjön förlorar du tjusningen med det, men åker du genom en liten kanal eller längs med sjökanten får du ut mycket mer.

ANNONS

Skillnaden på en sup-bräda och övriga surfingbrädor är att supär större och stabilare. Däremot är sup-brädorna smalare än en traditionell vindsurfingbräda, för att man enklare ska kunna paddla sig fram. Därför blir en supmed ett segel lite av en lightvariant av en vindsurfingbräda.

– Det blir som en nybörjarvindsurfingbräda, det är där utvecklingen är nu. Men de är ju minst lika bra för supså man behöver inte tänka på att man får en sämre sup-bräda, säger Anders Nyström.

Vare sig man använder brädan som ett träningsredskap eller bara vill njuta av att vara på vattnet tränas både balans och muskler när man står och paddlar. Henrik Fahlén säger också att det är en väldigt bra rekreationsträning för den som haft en skada, eftersom rörelserna är väldigt skonsamma.

– Det bästa med stand up paddling är att alla kan komma ut på vattnet och få känslan av att man surfar. Såklart kan man även använd en kanot, men det är en helt annan känsla att paddla ståendes med överblicken och balansen.

Dessutom gör det inte ont om man skulle ramla. Tvärtom kan det vara både svalkande och uppfriskande.

– En av njutningarna med supär att man trillar i lite då och då och det är en skillnad mot kajak. Jag tror att stand up paddling kan bli väldigt stort i Sverige med tanke på vår närhet till vatten. Vi kommer se mycket mer av sup.

ANNONS

Fakta: Tänk på det här

  1. Vilken bräda som passar bäst beror på hur duktig du är, vad du väger och vad du ska använda den till. En större bräda med mer volym är enklare att hålla balansen på.
  2. Glöm inte paddeln. Med en lättare paddel orkar du mer och några hundra gram kan göra stor skillnad efter en halvtimme.
  3. Börja på lugnt vatten och paddla längs med land eller på en å. Du har en riktlinje och det är mycket säkrare än att paddla rätt ut.
  4. Brädorna kostar mellan 6 000 och 18 000 kronor och enligt Anders Nyström bör man inte köpa utrustning billigare än så om man vill ha bra grejer. En paddel kostar mellan 1 000 och 3 000 kronor.
  5. Ett kit med bräda och segel kostar från 13 000 kronor och uppåt.
  6. Det finns även uppblåsbara SUP-brädor som kan vara enklare att förvara och transportera.
  7. Tänk på att använda flytväst.
ANNONS