Konsumentpanelen provsmakade tio chipssorter. Är din favorit med?
Konsumentpanelen provsmakade tio chipssorter. Är din favorit med?

Krispigt goda chips

Bäst i test är chipsen från Lay's. Men OLW:s nyhet får tummen ner av panelen.

ANNONS
|

Fett, salt men väldigt gott. Chips är förknippat med helgmys i soffan framför en bra film eller som ett drinktilltugg.

Konkurrensen på chipsmarknaden är stor med nya aktörer, nya smaker och varianter som presenteras i en strid ström. Släta, räfflade, chips med skal, grytfriterade eller extra tunna.

Försäljningen av saltade snacks har ökat med ungefär fem procent varje år de senaste femton åren och enligt Göteborgsbaserade Estrella konsumeras ungefär fem kilo per person och år.

En av de allra populäraste chipssmakerna är gräddfil och lök, eller sour cream & onion som det står på de allra flesta påsarna i handeln. Konsumentpanelen bänkade sig för att knapra sig igenom tio sorter chips med denna smak.

ANNONS

-Jag äter chips när andan faller på. Jag tycker mycket om de som är kryddade med havssalt och de som har en hemfriterad känsla, säger Björn Wiman.

I testet fanns en nyhet från OLW, Waffle cut, som enligt texten på påsen är våfflad för extra krisp. Men detta får inte konsumentpanelens smaklökar att jubla. Varianten blir helt enkelt testets sämsta och endast en fyr delas ut.

Panelmedlemmarna ger chipset plus för formen och rutmönstret. Men smaken upplevs som menlös och konsistensen är fel, många tycker att det känns som om de är gjorda av mos. Men chipsen är gjorda av potatis enligt leverantören. Dessutom är sorten testets klart dyraste med ett kilopris på 102,30 kronor.

Bäst i test med fem fyrar placerade sig Lay's som också kostar runt 100 kronor kilot. Chipsen beskrivs av panelen som krispiga med bra sälta och löksmak.

På bilden syns Carina Mohss, Stefan Swensson och Tuve Kvarnmark.

- Men jag tyckte nog att en del såg godare ut än vad de var, och tvärtom, säger Carina Mohss.

Fakta: Om testet

  1. Vi köpte tio chipssorter med sour cream & onionsmak, på någon påse stod gräddfil och lök. Chipsen serverades på numrerade tallrikar, ett till tio. Halva panelen började provsmaka chips med låga nummer, andra halvan chips med höga nummer. Till chipsen serverades kranvatten.
  2. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker. Kommentarerna är hämtade från paneldeltagarnas protokoll.

Glutamat

  1. För några år sedan var smakförstärkaren glutamat, E 620-625, omdebatterad. Enligt Livsmedelsverket är glutamat inte farligt i de mängder som det förekommer i maten. Men det fanns många som menade att glutamat var en faktor vid överviktsproblem och att den orsakade bland annat huvudvärk.
  2. Debatten fick många tillverkare att sluta använda glutamat. Det innebär dock inte att köttmängden i korven ökat eller att buljong är kokt på riktigt vis. Istället används ofta smakförstärkaren jästextrakt som fyller samma funktion som glutamat.
  3. Ett av testets chips, det från Crusti croc, innehöll mononatriumglutamat. Alla utom chipsen från Lay's och Ica innehöll jästextrakt.
ANNONS