Semestersurf. Från den 15 juni träder nya regler i kraft för den som surfar med mobiltelefonen inom EU. Bild: Mel Evans/AP
Semestersurf. Från den 15 juni träder nya regler i kraft för den som surfar med mobiltelefonen inom EU. Bild: Mel Evans/AP

Kolla det finstilta för sommarsurfen

ANNONS
|

Det gäller att hålla koll på begränsningarna.

– Man måste vara klar över att den här överenskommelsen gäller EU-länder. Det finns andra populära turistorter utanför EU där roaming fortsatt kostar lika mycket som tidigare, säger Fredrik Kapper vid enheten för elektroniska kommunikationstjänster på Post- och telestyrelsen (PTS).

Det går heller inte att bränna hela sin surfpott utomlands. Enligt den nya förordningen ska "övervägande" delen av surfmängden förbrukas på hemmaplan. Hur stor del av surfpotten som får användas under utlandsvistelsen är reglerad av en fastställd modell men skiljer sig mellan de olika abonnemangen och operatörerna.

– Det är viktigt att man som kund tar kontakt med sin operatör och kontrollerar villkoren för ens eget abonnemang, säger Fredrik Kapper.

ANNONS

Operatörerna har också möjlighet att kontrollera och jämföra surfanvändningen under en fyramånadersperiod. Är mobilkunden utomlands större delen av tiden kan ytterligare avgifter komma till.

– Det är lite livrem och hängslen för operatörerna. Man ska till exempel inte kunna köpa ett billigt svenskt abonnemang och sedan bosätta sig i Frankrike och surfa därifrån hela året. Men för 99 procent av kunderna är det knappast något problem, säger Fredrik Kapper.

En operatör som gör en förlust på roamingtjänsten kan också få tillstånd att i efterhand ta ut en tilläggsavgift.

– PTS måste bevilja en sådan ansökan. Hur kostnaden ska fördelas är inte fastslaget. Men vi vill gärna vara med i den diskussionen, säger Fredrik Kapper.

Operatörerna har under den senaste tiden sett över priser, avtal och villkor i sina abonnemang. En del abonnemang har tagits bort och ersatts av nya, vissa operatörer har valt att lägga sig på samma prisnivå som tidigare, andra höjer priset rejält.

Telenor har bland annat höjt två av sina äldre abonnemangsvarianter – som inte längre säljs – med 100 kronor/månad. Det fick bland annat tiotalet kunder att vända sig till Konsument Göteborg med sina klagomål.

– Jag kanske reser utomlands en gång om året. Nu får jag betala 1 200 kronor mer om året för 10 gigabyte som jag egentligen inte behöver. Här såg väl företaget en chans att höja priset men jag tror inte att det var tanken med de nya reglerna, säger Monica Weddig, en av de missnöjda kunderna.

ANNONS

Enligt Telenor är priserna på de flesta abonnemangen oförändrade samtidigt som datamängden ökat.

– För ett mindre antal gamla abonnemang var vi tvingade att göra de här förändringarna i samband med de nya roamingreglerna. Men vi vill naturligtvis att de kunderna fortsatt ska se våra nya erbjudanden som konkurrenskraftiga i jämförelse med andra operatörer, säger Telenors presschef Aron Samuelsson.

Telia har valt att höja sina priser med 30 kronor/månad för samtliga nytecknade abonnemang.

– Samtidigt har vi ökat surfen med 50 procent och infört fri surf på sociala medier inom EU, säger Inger Guntenberg, informatör på Telia.

Oberoende konsumentorganisationen Telekområdgivarna har också fått en del förfrågningar gällande de nya priserna.

– Men det har inte varit någon anstormning precis. De flesta verkar nöjda med de nya reglerna. Men det har säkert varit en pedagogisk utmaning för operatörerna att kommunicera uppgifter att det blivit dyrare men bättre för de flesta, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

PTS kommer nu att följa hur roamingreglerna fortsättningsvis påverkar operatörernas prissättning.

– Operatörerna har rätt att höja priserna, kunderna har rätt att säga upp sina avtal. Den här sommaren blir lite av ett experiment. Det ska bli intressant att se reaktionerna, om många till exempel väljer att byta operatör. Vi kanske får ett svar i höst när folk gör sina egna utvärderingar efter att ha rest, ringt och surfat med de nya reglerna, säger Fredrik Kapper.

ANNONS

FAKTA: Dyrast/billigast

Så här många gigabyte får du och så mycket får du betala för de olika operatörernas dyraste respektive billigaste abonnemang efter borttagningen av roamingavgifter inom EU.

Telia:

Dyrast: 739 kr/mån. 100 GB varav 20 GB/månad inom EU.

Billigast: 199 kr/mån. 1 GB.

Tele 2:

Dyrast: 499 kr/mån. Obegränsad surf i Sverige. 30 GB inom EU

Billigast: 199 kr/mån.1 GB.

Telenor:

Dyrast: 749 kr/mån. Obegränsad surf inom Sverige. 100 GB inom EU, Thailand, Malaysia och Burma.

Billigast: 249 kr/mån. 1,5 GB.

Tre:

Dyrast: 579 kr/mån. 60 GB.

Billigast: 229 kr/mån. 1 GB

Hallon:

Dyrast: 299 kr/mån. 22 GB

Billigast: 99 kr/mån. 2 GB

Halebop:

Dyrast: 369 kr/mån. 24 GB

Billigast: 99 kr/mån.1 GB

Se operatörernas hemsidor för mer information. Där finns fler alternativ.

Källa: Operatörernas webbsidor

Det här är roaming

Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder ditt svenska mobilabonnemang eller kontantkort för samtal, sms och surf. För detta krävs ett abonnemang eller kontantkort där roaming ingår. Det finns ingen laglig skyldighet för en operatör att erbjuda roaming. Kontrollera därför vad som gäller för ditt abonnemang innan du reser. De länder som omfattas av de nya reglerna från 15 juni är samtliga EU-länder samt Norge, Island och Liechtenstein.

Fakta: Telekområdgivarna och PTS.

ANNONS