Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Knivar - kockknivar -test

2011. Ett högt pris är ingen garanti för en bra kockkniv, visar GP:s test. Dyraste kniven håller skärpan dåligt och rostar snabbt.

Vad skiljer egentligen en kockkniv för 2 500 kronor och en för 150 kronor förutom design och varumärke? På GP Konsuments uppdrag har Testfakta skickat nio kockknivar i olika prisklasser till SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

En bra kockkniv ska så klart vara vass. För att undersöka skärpan använde sig laboratoriet av en vedertagen metod där knivarna får skära fram och tillbaka i en maskinell rörelse genom en stapel av 15 mm tjocka pappersremsor. Alla knivar belastades lika mycket och efter tio rörelsecykler räknades antalet avskurna papper. Klart vassast är Porsche och Mac.

- Man kan känna med bara handen att det skiljer ganska mycket i skärpa mellan knivarna. Porsche och Mac är jättevassa medan Sabatier och Ikea är klart slöare, säger Magnus Palm, testledare på SP.

Men att en kniv är vass precis när du köper den är en sak. Det ska gärna hålla skärpan ett tag också så att man slipper plocka fram slipbrynet varje gång kniven ska användas.

- Detta testades genom att vi gjorde om samma prov igen efter att knivarna skurit 30 gånger fram och tillbaka genom ett papper med hög nötningseffekt, säger Magnus Palm.

Medan Porsche höll sig relativt vass förlorade Mac hela 60 procent av sin skärpa. Efter ett visst slitage är testets i särklass dyraste kniv inte vassare än den billigaste från Ikea. Ikeas kniv påverkades inte alls av nötningen.

En annan form av slitage som knivar utsätts för är rost. Och även här visade sig Mac-kniven vara extra känslig. Medan Porsche och OBH Nordica ser nästan opåverkade ut efter korrosionstestet är Mac mer eller mindre obrukbar med stora rostfläckar och frätgropar där smuts och bakterier kan samlas.

- Stora flagor har lossnat från eggen. Den ser helt bedrövlig ut, säger Magnus Palm.

Enligt Magnus Palm tyder både korrosionstestet och slitagetestet på att Mac-kniven är tillverkad i ett mjukare och mindre korrosionshärdigt stål.

- Om jag får spekulera lite så tror jag att Mac-kniven är tillverkad så att den ska vara lätt att slipa om. Ju mer rosttålig en kniv är, desto svårare brukar det vara att slipa om den. Här måste tillverkarna gå en balansgång.

Att det skulle vara så är dock inget som framhålls av Mac själva. På hemsidan står det att kniven är gjord i extra hårt stål som gör eggen extra slitstark och rostfri. Kniven sägs hålla skärpan mycket längre än andra ledande knivmärken.

Knivtillverkarna framhåller även att deras knivar är välbalanserade – det vill säga att knivblad och handtag väger lika mycket. De flesta knivar i testet lever upp till detta, men några av dem faller framåt om man balanserar kniven just där pekfingret ska vara vid normal användning. Sämst balans har Åhléns kniv Zeus och Oden från OBH Nordica.

Laboratoriet undersökte också knivarnas böjtålighet genom att spänna fast dem i spetsen och belasta kniven med ett kilo vinkelrätt mot kniven. När belastningen tagits bort mättes den kvarvarande böjningen. Flera av knivarna påverkades inte alls medan till exempel Fiskars kniv böjdes åtta grader.

- Den här typen av böjningar är inget som sker vid normalanvändning, men det säger ändå något om styrkan. Det är lätt att fastna med kniven i knivhållaren eller skärbrädan, säger Magnus Palm.

Slutligen tittade laboratoriet även på handtagens utformning. De flesta knivar har ett stopp där bladet börjar så att man inte kan slinta med handen.

- Men två av knivarna, Ikea och Porsche, har ett sluttande blad mot handtaget. Vi har inte undersökt huruvida handen kan glida ut på bladet men visst kan det finnas en sådan risk, säger Magnus Palm.

Fotnot: Följande knivar testades: Fiskars Functional Form, Global G-2, Ikea Gynnsam, Jamie Oliver, Mac NKB 85, OBH Nordica Oden kockkniv, Porsche 301, Sabatier, Åhlens Zeus.

Modell: 301

Konsumentkontakt: vikingsun.se

Cirkapris: 1 100 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 244 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 24

Skärpa efter slitage (antal remsor):16

Böjtålighet (bestående stukning i °): 2

Skador efter korrosionstest: Mycket få och små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Nej

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 4,6

Korrosionsskydd: 4,5

Böjtålighet: 4,5

Balans: 5,0

Säkerhet: 2,0

Totalbetyg: 4,4

Kommentar: Bäst i test

Modell: Oden Kockkniv

Konsumentkontakt: obhnordica.se

Cirkapris: 495 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 238 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 16

Skärpa efter slitage (antal remsor): 5

Böjtålighet (bestående stukning i °): 0

Skador efter korrosionstest: Mycket få och små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 3,0

Korrosionsskydd: 4,5

Böjtålighet: 5,0

Balans: 3,4

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,9

Kommentar: Prisvärd

Modell: G-2

Konsumentkontakt: global.se

Cirkapris: 1 300 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 170 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 15

Skärpa efter slitage (antal remsor): 7

Böjtålighet (bestående stukning i °): 0

Skador efter korrosionstest: Många små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 3,2

Korrosionsskydd: 3,0

Böjtålighet: 5,0

Balans: 5,0

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,7

Konsumentkontakt: sebastian.se

Cirkapris: 800 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 177 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 5

Skärpa efter slitage (antal remsor): 3

Böjtålighet (bestående stukning i °): 0

Skador efter korrosionstest: Små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 2,3

Korrosionsskydd: 4,0

Böjtålighet: 5,0

Balans: 5,0

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,6

Kommentar: Sämst skärpa

Modell: Gynnsam

Konsumentkontakt: ikea.se

Cirkapris: 150 kr

Knivbladets längd: 21 cm

Vikt: 254 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 7

Skärpa efter slitage (antal remsor): 7

Böjtålighet (bestående stukning i °): 5

Skador efter korrosionstest: Små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Nej

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 3,1

Korrosionsskydd: 4,0

Böjtålighet: 3,8

Balans: 4,4

Säkerhet: 2,0

Totalbetyg: 3,5

Konsumentkontakt: tefal.se

Cirkapris: 300 kr

Knivbladets längd: 19 cm

Vikt: 255 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 9

Skärpa efter slitage (antal remsor): 5

Böjtålighet (bestående stukning i °): 3

Skador efter korrosionstest: Många små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 2,7

Korrosionsskydd: 3,0

Böjtålighet: 4,3

Balans: 5,0

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,4

Modell: NBK 85

Konsumentkontakt: vikingsun.se

Cirkapris: 2 500 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 196 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 20

Skärpa efter slitage (antal remsor): 8

Böjtålighet (bestående stukning i °): 4

Skador efter korrosionstest: Få men stora frätgropar, eggen mycket påverkad

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 3,6

Korrosionsskydd: 2,0

Böjtålighet: 4,0

Balans: 4,7

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,4

Modell: Zeus

Konsumentkontakt: ahlens.se

Cirkapris: 225 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 241 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 10

Skärpa efter slitage (antal remsor): 8

Böjtålighet (bestående stukning i °): 5

Skador efter korrosionstest: Många små frätgropar

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 3,2

Korrosionsskydd: 3,0

Böjtålighet: 3,8

Balans: 3,0

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,4

Modell: Functional form

Konsumentkontakt: fiskars.se

Cirkapris: 170 kr

Knivbladets längd: 20 cm

Vikt: 106 g

Några utvalda mätvärden från testet

Skärpa (antal remsor): 14

Skärpa efter slitage (antal remsor): 6

Böjtålighet (bestående stukning i °): 8

Skador efter korrosionstest: Väldigt många små och några stora frätgropar.

Glidstopp mellan handtag och egg: Ja

Testresultat betyg 1 till 5 där 5 är bäst

Skärpa: 3,0

Korrosionsskydd: 2,0

Böjtålighet: 3,0

Balans: 3,9

Säkerhet: 5,0

Totalbetyg: 3,0

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag jämfört nio kockknivar. Laboratoriet har bland annat undersökt knivarnas skärpa, motstånd mot rost och böjtålighet.

Skärpa och slitage. Skärpan testades enligt en vedertagen metod baserad på ISO 8442-5. Knivarna fick skära fram och tillbaka i en maskinell rörelse genom en stapel av 15 mm tjocka pappersremsor. Eftersom knivarna väger olika mycket belastades de med olika vikter för att uppnå samma tryckande kraft (260 gram). Efter tio rörelsecykler räknades antalet avskurna papper.

För att mäta hur snabbt knivarnas skärpa slits utfördes provet två gånger. Mellan dessa fick knivarna skära 30 cykler i remsor av en papperskvalitet med hög nötningseffekt – kopieringspapper med hög halt krita.

Korrosion. För att testa hur bra knivarna står emot rost använde laboratoriet en metod baserad på ISO 8442-2.

Före provningen tvättades knivarna med aceton. Därefter monterades de i ett klimatskåp på en plasthållare fäst vid en tryckluftskolv lutande ca 45 °C med spetsen och eggen nedåt. Knivarna doppades i 1 procent natriumkloridlösning vid 60 ±2 °C. Provningen pågick i 6 timmar och knivarna doppades under tio sekunder tre gånger per minut.

Därefter studerades rostangreppen okulärt och i mikroskåp. Skadorna betygsattes på en 6-gradig skala enligt standarden ISO 4628-1. Endast rostangreppen på bladet utvärderades.

Balans. På en välbalanserad kniv väger handtag och blad lika mycket. Laboratoriet lät knivarna balansera i den punkt där pekfingret ska vara vid normal användning. Därefter mättes trycket från spetsen på en våg.

Böjtålighet. Laboratoriet undersökte knivarnas böjtålighet genom att spänna fast dem 1,5 cm från spetsen och belasta kniven vinkelrätt med ett kilos tryck (10N). Knivarna belastades 27 cm från spetsen. När belastningen tagits bort mättes den kvarvarande böjningen på knivbladets spets i antal grader stukning.

Handtagens säkerhet. Laboratoriet undersökte knivarnas utformning mellan handtag och knivblad. Samtliga knivar, förutom Ikea och Porsche, har någon form av glidstopp mellan handtaget och knivbladet som förhindrar att handen kan glida ut mot knivens egg.

På Ikea och Porsche sluttar bladet mot handtaget utan någon vinkelrät stopp, vilket skulle kunna innebära att handen kan glida ut mot knivens egg.

Betygsättning. Betygen för de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt: skärpa 40 procent, motstånd mot rost 30 procent, böjtålighet 10 procent, balans 10 procent och glidstopp/säkerhet 10 procent.

Mest läst