Kadmium i kroppen

ANNONS
|

På 1970-talet gick larmet om bly, kvicksilver och kadmium i mat. Idag talar EU:s livsmedelsenhet, EFSA, om "metallernas återkomst" och ser allvarligt på deras påverkan av folkhälsan.

Professor emeritus Staffan Skerfving vid Arbets- och miljömedicin på Lunds universitet samordnar ett EU-projekt med 22 deltagande länder just på temat metall i mat och folkhälsa. Kadmium utgör största hälsorisken, berättar han.

Sjunker inte

- Kadmiumhalterna sjunker inte. Det är radikalt annorlunda jämfört med bly. Där är halterna i dag bara en sjättedel av vad de var på 1970-talet, medan kvicksilverhalterna har sjunkit med hälften.

Merparten av allt kadmium vi får i oss kommer från fiberrika spannmålsprodukter, rotfrukter och grönsaker. Såvida vi är ickerökare - rökare har tredubbla halter jämfört med ickerökare, berättar professor Lars Barregård, specialist i allmänmedicin samt yrkes- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin.

ANNONS

Kvinnors järnbrist en orsak

Kvinnor tar upp mer kadmium än män. Det beror på att kvinnor oftare drabbas av järnbrist, vilken gör att kroppen tar upp mer av det kadmium som passerar genom tarmen. Särskilt äldre kvinnor är en riskgrupp - halveringstiden är uppemot 30 år och kadmiumhalten slutar inte stiga förrän vi är i sextioårsåldern.

Staffan Skerfving är oroad:

- Det är uppenbart att svenska kvinnor får i sig för mycket kadmium, vilket beror på att vi har förorenat våra åkrar i många år. Ett betydande antal kvinnor kommer att få höft- och handledsfrakturer på grund av kadmium, vilket bekymrar mig.

Hälsofarliga halter

En betydande del av Sveriges befolkning har halter som är hälsofarliga, instämmer Lars Barregård.

- Uppemot 20 procent av de kvinnor i medelåldern som vi undersökt, boende i Härryda och Göteborg, har halter som överstiger de nivåer som rekommenderas för att förhindra skador på njurar och skelett.

Skelettet drabbas

Förutom effekter på njurar och skelett, där tätheten minskar med ökad risk för frakturer, finns samband mellan kadmium och förtida död, diabetes, cancer i lunga och urinblåsa och östrogena effekter med förhöjd risk för livmoder- och bröstcancer.

En studie av barngrötspulver visar samtidigt att kadmiumhalten i vissa fall kan vara högre än EFSA:s gränsvärde i barngrötspulver. Vilket bedöms som allvarligt, då gränsvärdet är satt för att undvika skadliga hälsoeffekter.

ANNONS

Uppemot 20 procent av de medelålders kvinnor som undersökts, boende i Härryda och Göteborg, har haft halter som överstiger rekommenderade nivåer

ANNONS