Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

makrocollage.jpg
Den makrobiotiska kosten med rätt balans mellan yin och yang var sektmedlemmarnas sista hopp att botas från kroniska sjukdomar. Bild: Bild: Mostphotos

Italiensk matsekt sprängd av polis

Ett äldre par misstänks av den italienska polisen för misshandel efter att ha manipulerat sina sektmedlemmar, uppger The Guardian.

Den italienska sekten som går under namnet Ma-Pi, har letts av ett par, en man i 70-årsåldern och hans fru. De misstänks för att ha haft en kriminell organisation, där de ägnat sig åt misshandel, skatteflykt och slaveri. De sägs ha manipulerat människor att arbeta gratis för rörelsen. Motprestationen var att medlemmarna fick giftfri ”makrobiotisk kost”, som skulle göra dem friska, skriver The Guardian.

När polisen ingrep vägde en av de vuxna sektmedlemmarna bara 35 kilo, skriver tidningen som har den lokala polischefen Carlo Pinto i Ancona som källa.

Människor hade vänt sig till sektledarna som ett sista hopp att botas från kroniska sjukdomar. Sektledarnas kostråd byggde på ”förhållandet mellan yin och yang”. Menyn bestod av enbart frukt, grönsaker och spannmål.

Den manlige sektledaren är en välkänd guru som propagerar för kosthållningen och är nu en av fem personer som är under utredning. Enligt myndigheterna har han övertygat sektmedlemmarna om att kosten skulle vara en mirakelkur för de sjukdomar som konventionell medicin inte kunnat bota, uppger The Guardian.

Sektledaren har varit en respekterad person i Italien som varit inflytelserik i den makrobiotiska industrin och det nämns att han bland annat var med på en mässa med påven Franciskus, följt av ett privat möte 2016.

– Sektledaren sa att läkare var mördare, att traditionell medicin inte fungerade och han var den enda som kunde hjälpa dem, säger polischefen Carlo Pinto till The Guardian.

Fakta: Makrobiotisk kost

Makrobiotik lägger stor vikt vid kostens betydelse för en god hälsa på alla plan, det vill säga det fysiska, mentala, känslomässiga och andliga. Den grundades på 1920-talet i Japan av George Oshawa, som ansåg sig med hjälp av en enkel, traditionell kost enligt gammal asiatisk filosofi ha lyckats bota sig själv från TBC.

Enligt dieten beror sjukdomar på att man är ur balans, med antingen för mycket yin eller för mycket yang. För att undvika obalans ska kosten balanseras i fråga om yin och yang. Man undviker också extremer som till exempel rött kött (extrem yang) och socker (extrem yin). Basfödan är hela korn av olika sädesslag, lokala grönsaker efter säsong, bönor eller bönprodukter och sjögräs.

Källa: Wikipedia

Mest läst