Ingen lösning mot mögel

ANNONS
|

Mindre gift i färgerna, konservativa färgtillverkare, usel virkeshantering, klimatförändringar eller helt enkelt klantiga målare?

Nej, det finns inget enkelt svar på varför färgen på våra hus möglar - eller vad som går att göra åt de fula fläckarna. Färgtillverkare, virkesexperter, forskare och målare är bara överens om en sak: mögelproblemet kommer att växa. Bokstavligt.

För fem år sedan upptäcktes en kraftig ökning av mögel på husfasader runt om i landet. Husägarna blev förtvivlade, att måla om ett hus är ett dyrt och stort arbete för en vanlig villaägare.

Fuktiga höstar - en gynnsam miljö

Miljöanpassningen av utomhusfärgerna och det fuktiga vädret utmålades som bovar i dramat. Men att mögeltillväxten skulle bero på att de moderna färgerna innehåller mindre giftiga ämnen är inte sant, menar Ulf Duus, toxikolog på länsstyrelsen i Väst-ra Götaland, en av initiativtagarna till det seminarium om utomhusfärger som hölls i Göteborg i går:

ANNONS

- Det finns ingen röd tråd mellan gifterna och mögelpåväxten. Det har dessutom inte skett några stora förändringar på de senaste 10-15 åren, så miljöanpassningen av färgerna förklarar inte de nya, stora mögelproblemen.

Men vädret då? Sommaren och hösten 2000 var ovanligt fuktiga. Och att fukt ger mögelproblem är inget nytt. Nils Hallenberg är forskare vid Botaniska institutionen vid Göteborgs universitet. Han tror att en klimatförändring som innebär långa, fuktiga höstar - en gynnsam miljö för mögel - kommer att leda till att vi får se om våra hus på nya sätt. Vi måste kanske börja tvätta fasaden regelbundet, kanske till och med en gång om året.

Det finns många myter kring mögel och färg. En av de mest seglivade är att färg köpt i Danmark eller Norge skulle vara giftigare och därför mera effektiv. Men länderna har samma regler, och handlar om samma färger som i Sverige.

- I dag vet ingen hur man ska dimensionera färg för att den ska motstå mögel, eller hur den som drabbats ska bli av med problemet, säger Stefan Hjort på IVF Industriforskning och utveckling, som efterlyser mer undersökningar kring varför vissa färger fungerar och ett förnuftigare sätt att hantera giftighet - att hålla på och tvätta och måla om ett hus är ingen bra lösning för miljön.

ANNONS

Vill inte ha tillbaka gifterna

I dag är det ofta målaren som utfört jobbet som får skulden när färgen börjar mögla.

- Vi vill naturligtvis inte ha tillbaka de gamla gifterna, tillverkarna måste utveckla färgerna och kunna stå för sina produkter, säger Jonas Olsson, målare i Göteborg.

Vad ska den enskilde konsumenten tänka på? Stefan Hjort ger några tips:

- Kolla vad grannen målat med och hur den färgen fungerat. Välj ett välkänt fabrikat, blir det problem är de bättre på att hantera reklamationer.

Mögel är framförallt ett estetiskt problem som måste åtgärdas i tid. Att vänta gör problemet både värre och dyrare, det finns i dag inga patentlösningar och effekten av mögelsanering är oviss. Har svampen satt sig på ytan kan det räcka med att tvätta bort det synliga möglet. Om det fått fäste djupare i färgen eller i träet under kan det bli svårare att bli av med svampen. Risken finns att panelen måste bytas ut.

Källa: IVF Industriforskning och utveckling

ANNONS