Nya lampor. Jennie Johansson (till höger) jobbar på lampavdelningen på Clas Ohlson och hjälper kunden Åsa Waltilla med att hitta rätt lampor för sin hembelysning. Bild: Anna von Brömssen
Nya lampor. Jennie Johansson (till höger) jobbar på lampavdelningen på Clas Ohlson och hjälper kunden Åsa Waltilla med att hitta rätt lampor för sin hembelysning. Bild: Anna von Brömssen

Halogenlampan fasas ut nu

Den finns som spotlight i våra badrum, kök och hallar. Den tog glödlampornas plats i fönster och på skrivbord. Men nu ska halogenlampan bort, och det kan bli dyrt.

ANNONS
|

Den sista typen glödlampa förbjöds i september 2012, tekniken var från 1800-talet. Sedan tog halogenlampan över som ersättare i de svenska hemmen, men utvecklingen går framåt och de brännheta halogenlamporna är redan utdaterade. EU-kommissionen har beslutat att fasa ut halogenlamporna från första september i år, de drar i dag fem gånger mer energi än en likvärdig Led-lampa. Nästa steg i utfasningen som börjar 2018 kommer att spara lika mycket energi som hela Portugals elkonsumtion, skriver kommissionen.

–Alla butiker har inte koll, halogen brukade ersätta glödlamporna men det gäller inte längre. Nu tar Led över och även de så kallade lågenergilamporna blir nog bara en parentes i utvecklingen, säger Mats Danielsson, energirådgivare på Konsument Göteborg.

ANNONS

För den med många halogenlampor i hemmet kommer det att få konsekvenser. Det är två typer av spotlights som är först ut att drabbas av de skärpta kraven som gäller redan från i år.

Första typen är lampor som går på 230 volt, oftast av typen GU10 med bajonettfattning. De vrids om när de installeras och har tjocka kontaktstift som är platta i botten. Lamporna klarar inte de nya kraven men går att byta mot Led-lampor, bytet kan dock ställa till det om de är kopplade till en dimmer.

Den andra typen av spotlights som påverkas går på 12 volt och har små piggar som kontakter. Det står också på själva lampan om den går på 12 volt eller 230 volt. I de flesta fall går det att byta ut lamporna mot halogenlampor av bättre kvalitet som klarar de nya kraven. Det finns också Led-lampor som kan ersätta även dessa lampor.

Problemen med Led-lamporna uppstår när en dimmer är inkopplad, ett vanligt upplägg i svenska hushåll. Och i dessa fall ska man först se till att lamporna man skaffar är dimbara, men det är inte enda fällan.

–De nya Led-lamporna drar mycket mindre energi och ger därför väldigt svagt, flimrande eller inget ljus om de kopplas till ett system avsett för halogenlampor, säger Mats Danielsson.

ANNONS

Därför kan man behöva byta dimmer och för att byta dimmer krävs enligt svensk lag att en behörig elektriker gör det jobbet. För att vara säker på att få rätt utrustning när man handlar bör man kontakta tillverkaren, en kunnig elektriker eller återförsäljare. Tillverkarna av Led-lampor ska ha listor på vilken utrustning som är kompatibel med deras lampor.

Men det finns också pengar att spara på lång sikt. Med dagens Led-teknik lever en lampa lika länge som sju halogenlampor. Led-lamporna är något dyrare men det tjänar man in över tid, dessutom drar halogenlamporna fem gånger mer energi. Långsiktigt kostar halogenlamporna sammanlagt ungefär fem gånger mer för konsumenten med nuvarande priser.

Den första generationen Led-lampor höll ojämn kvalitet och var begränsade till ett kallt ljus som många ogillade i hemmiljön. Mats Danielsson förklarar varför det inte längre gäller.

–Nu finns Led-lampor med väldigt varmt ljus, normalt rekommenderas 2700 kelvin, men Led finns i dag med ännu varmare ljus, säger han.

För nyinstallationer både med dimrade spotlights och vanliga glödlampsersättare så ger Led i dag bredare möjligheter med olika typer av ljus, och ökad säkerhet.

Tekniken har utvecklats snabbt och under en tid har många olika typer av lampor funnits tillgängliga parallellt. Men framöver blir det enklare eftersom Led i dag kan ersätta alla typer av lampor för hemmabruk. Den vanligaste typen som monteras i vanliga socklar, E-14 och E-27 ska börja fasas ut 2018. De kan ersättas med Led-lampor.

ANNONS

Fakta: Om ljus

Energimärkning:Systemet är standardiserat för hela EU och graderas från A till G, där A är bästa betyg.

Lumen: Mått på ljusflöde. Ofta anges en jämförelse med klassiska glödlampor. 800 lumen motsvarar en 60 watts glödlampa.

Watt: Förr var watt svaret på både lampans styrka och energiförbrukning. Ofta finns en jämförelse på nya lampor hur de motsvarar äldre glödlampor med ett visst watt-antal.

Kelvin: Ljustemperatur. Skalan är baklänges, lågt är varmt gulaktigt eller till och med orange ljus likt klassiska glödlampor. Högre siffror ger ett ljus mer likt ljusrör och andra kalla ljuskällor.

Ra: Inte lika vanligt förekommande, mäter färgåtergivning. Färgåtergivningen var länge Led-lampornas akilleshäl, men de har blivit bättre.

ANNONS