Hål i öronen 08

ANNONS
|

Vanligaste åldern för öronhåltagning i Skandinavien är skolåldern, berättar Sandra Wikström, kursledare på Blomdahl Medical Ear Piercing som är norra Europas enda tillverkare av öronhåltagningsprodukter.

- Men rent medicinsk är det inte farligt att göra hål i öronen på bebisar och små barn. I vissa kulturer gör man det direkt på BB.

När det gäller större barn tycker hon att de ska vara så stora att de själva kan uttrycka att de vill ha hål. Och så stora att de förstår när man säger till dem att inte peta på örhänget.

Ska man ta ett hål i taget eller båda samtidigt?

ANNONS

- Om man tar ett hål i taget är det väldigt vanligt att barnet inte vill ta det andra eftersom det tycker det gör ont. Då är det bättre att ta båda hålen samtidigt. Detta är dessutom lättast för öronhåltagaren.

Det är viktigt att stiftet inte är för tunt, istället är det bra med ett lite tjockare stift, tipsar Sandra Wikström. Är hålet för litet blir det problem när man ska byta örhängen.

Gudmund Stintzing, docent och skolöverläkare i Falun, tycker man bör vänta åtminstone till skolåldern, helst till tolvårsåldern. Skälen är både medicinska och etiska.

- Att ta hål i öronen är visserligen den vardagligaste och oskyldigaste formen av piercing. Men jag har sett exempel där barn fått smärtsamma inflammationer efter att ha besökt en mindre nogräknad salong. Och det kan uppstå situationer i förskolan där barnet fastnar med örhänget under leken.

Ännu viktigare tycker han det är att man som förälder visar respekt för barnets autonomi. Här tar han stöd av FN:s Barnkonvention som bland annat beskriver barnets rätt att säga hur det vill ha det.

- Att ge sig på dem i ett-tvåårsåldern är tveksamt. Barnet måste ha en möjlighet att förstå vad det handlar om och få bestämma.

ANNONS

ANNONS