Här hamnar dina borttappade saker

Förlorat en tapetrulle, peruk eller badrumsmatta? Om du inte vet var någonstans den försvann får du leta på flera ställen. Här är en guide till hittegodsexpeditioner i Göteborg.

ANNONS
|

Var det på SJ:s tåg eller efter bytet till sjuans spårvagn? Det kan vara svårt att veta exakt var man har förlagt eller tappat bort sin pryl.

Då är det dags för nästa steg, att höra av sig till de olika ställena. Om du förlorat något på en spårvagn, en buss eller ett tåg kontaktar du respektive företags hittegodsexpedition, tidigast dagen efter förlusten.

På Hittegods Sverige arbetar Helene Olofsdotter som har 20 års erfarenhet av verksamheten.

– Det roligaste är att jobba med människor och pratstunderna med dem när vi har tid.

Hon pekar på en resväska fullpackad med Playstation-spel. De hör till en liten kille, som hon spårat upp.

ANNONS

– Han är på semester med sin mamma nu. Jag har precis skickat ett sms till henne att väskan står här och att det är lugnt, berättar Helene Olofsdotter.

– Jag är så glömsk, säger Mikael Romanus som glömde sin hatt på ett tåg. Han är Helene Olofsdotters första kund denna dag på Hittegods Sverige.
– Jag är så glömsk, säger Mikael Romanus som glömde sin hatt på ett tåg. Han är Helene Olofsdotters första kund denna dag på Hittegods Sverige. Bild: Anna von Brömssen

Detektivarbete att spåra ägare

För det är ett detektivarbete. Därför är det viktigt att värdesaker kan identifieras. Gärna märkta med ett telefonnummer som är ett annat än det till den bortslarvade mobilen som ligger på hyllan hos henne. På resväskor finns ju ofta en namnbricka.

– Det absolut vanligaste hos oss är en svart ryggsäck. När jag kom tillbaka från semestern stod här 16 ryggsäckar på golvet. Alla utom två var svarta.

Den som ringer eller kommer till lokalen måste därför alltid kunna identifiera innehållet. Då räcker det inte bara med att säga "handduk", utan också vad det är för färg. Allt för att säkerställa att det är rätt ägare.

– Det har hänt att vi fått in en väska som innehållit kaststjärnor. När ägaren inte nämner dem, trots att jag frågar "är det något mer i den" har vi rätt att plocka ut dem ur väskan. Vapen hämtas sedan alltid av polisen, säger hon.

Van vid det mesta

Ibland kan det vara lite udda grejer. Hon är van vid det mesta "som människor kan bära med sig", allt från sexleksaker till rollatorer. Det märkligaste var en resväska modell äldre i röd lack och i den låg ett cementrör och några kablar.

ANNONS

– Den vägde ett ton och innan vi öppnade den sa min kollega att det är nog en bomb i den.

Allt av värde låses in i kassaskåpet. Det mest värdefulla genom åren har varit en väska med en konsertflöjtists tre tvärflöjter. Värde: 200 000 kronor.

En Louis Vuitton-väska innehöll märkeskläder från Gucci och Prada, som gick på auktion när de lagstadgade tre månaderna hade gått. Längre förvaring än så kan man inte kräva av hittegodsavdelningarna om det inte har gått att spåra ägaren.

Cirka 40 procent av godset hämtas inte ut. En anledning till det kan vara att det kräver en resa, eller att man inte tycker det är värt avgiften som hittegodset kostar att hämta ut.

– En del tycker det är konstigt att behöva betala för sina ägodelar, men de flesta blir bara tacksamma över att få tillbaka sina grejer, säger Helene Olofsdotter.

Hatten kom tillrätta

Dagens första kund ska hämta ut sin hatt.

– Jag är så glömsk och glömde att ta ner den från hatthyllan på tåget, förklarar Mikael Romanus.

Och det var värt besväret med en extra resa till Göteborg eftersom det är en "suverän hatt". Annars går det att få sina saker mot postförskott.

– Men du tyckte inte att jag kunde beskriva den bra nog, säger han till Helene Olofsdotter.

ANNONS

Färgen på skinnbandet mindes han som svart, men brunt var det rätta svaret.

Han lovar henne att hatten ska komma hem. I alla fall i dag.

– Välkommen tillbaka. Vi har klippkort, skojar hon.

Hittegodslagen gäller

Om en kvarglömd sak hittas i till exempel en butik, på bussen, tåget, simhallen, Liseberg, bowlinghallen, en skola eller liknande blir respektive företag upphittare. Detta oavsett vem som gjort fyndet. En privatperson som gör ett sådant fynd ska därför lämna det vidare till respektive företags hittegodsexpedition. På tåg och andra trafikslag görs det av ombordpersonalen.

I hittegodslagen finns också reglerat hur och när upphittaren får rätt till det som lämnats in. Så det gäller att leta direkt efter det du tappat bort.

Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller också under hittegodslagen. Den som tar hand om en hund eller katt är skyldig att anmäla det till polisen. Det räcker inte med att lägga ut och sprida en bild i sociala medier. Det gäller också plånböcker och nycklar och annat som återkommande dyker upp i Facebookgrupper.

Fakta: Hittegods i Göteborg

Öppettider finns på respektive hemsidor.

Hittegods Sverige: Det går att söka på veckonummer efter kvarglömda effekter från all pendeltågtrafik från Västtågen, SJ:s Götalandståg (dotterbolag), Öresundståg, Pågatågen på hemsidan. Avgift vid utlämnande: 50-300 kronor beroende på värde och tidsåtgång att spåra ägaren. Kruthusgatan 1

Göteborgs Spårvägar: Förlorade prylar från spårvagn, stadsbuss eller båt ska först registreras på hemsidan. Avgift vid utlämnande: 20 kronor för vantar, mössor, halsdukar och paraplyer. För övrigt gods: 50 kronor. Hotellplatsen 4

Bussar i regionen: Även om bussarna körs i Västtrafiks regi omhändertas dina borttappade saker av underleverantören som kör linjen. Hitta rätt hittegodsexpedition via Västtrafiks hemsida.

SJ: Borttappade grejer registreras via hemsidan. Kontakten med ägaren sker via Sodexho. Ombordpersonal lämnar in upphittade föremål till deras närmsta inlämningsställe utifrån var de befinner sig. Avgift vid utlämnande: 50-240 kr. Måste godset skickas från annan ort kan man få det hemskickat mot en avgift som bestäms av storlek och vikt. Kruthusgatan 1

Polisens hittegodscentral: Här kan du både lämna in upphittat gods och hämta ut inlämnat gods. Mobiltelefoner: Gör en polisanmälan med IMEI-nummer. Lämnas din telefon in så kontaktar polisen dig. Plånbok: Gör en förlustanmälan. Har du tappat din plånbok med id-handling skickas plånboken till dig. Är det pengar i plånboken skickas i stället en kallelse. Behöver godset skickas till dig kan det hända att polisen tar ut en avgift. Odinsgatan 28 B

Landvetter flygplats: Kvarglömda föremål på flygplatsen administreras av Swedavia. En administrativ avgift på 60–250 kronor tas ut vid upphämtning av hittegods. Skedde förlusten på Flygbussarna så kontakta dem.

Köpcenter: Frölunda torg, Nordstan och Bäckebol har kontaktuppgifter för vem som ska kontaktas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS