Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/12

Här är bästa dekorationen till gravplatsen

Gravsmyckningen står för dörren, så vi gav oss ut med 175 kronor på fickan för att se vad vi hittade för gravdekorationer. Sedan lät vi två kyrkogårdsexperter bedöma våra inköp.

När mörkret sänker sig över stan och hösten står och väger mot vinter är det dags att smycka gravarna för nära och kära. Förutom de traditionella gravljusen som respektfullt lyser upp kyrkogårdarnas mörker, pyntas gravar med dekorationer inför Alla helgon-helgen. 

Helgen är en av de stora försäljningstopparna för blomsterbranschen och utbudet på mindre dekorationer är stort. Men det skiljer sig en del från butik till butik, både vad gäller pris och kvalitet.

När vi gav oss ut på stan för att handla möttes vi av ett varierat utbud, men också många liknande produkter. Flest varianter och prisklasser att välja på hade Blomsterlandet, Kvibergs handelsträdgård, Kålltorps handelsträdgård och Redbergsgårdens blommor. Absolut minst hade Ica Maxi.

På Kvibergs Handelsträdgård fanns det mest diametrala utbudet, där klassiska kransar varvades med betydligt mer färgglada varianter med till exempel sidenblommor i starka färger.

Dåligt för miljön

Dagen efter inköpen lät vi kyrkogårdsarbetarna Elisabeth Westerberg och Rosario Ahumada, med 37 respektive 13 år i yrket, bedöma våra inköp, utan att få veta var vi handlat. De båda har genom åren sett hur trender kommer och går och också vad som håller bra och vad som är sämre att placera på en grav.

– Det är bra att vitmossan verkar försvinna mer och mer. Den ställer till det väldigt. Det tar bara några timmar, så är fåglar och rådjur där och släpar ut det överallt, säger Elisabeth Westerberg när hon ser våra dekorationer.
Både hon och Rosario Ahumada är överens om att oasisblocken, som de flesta stående dekorationerna står i, inte är särskilt bra ur miljösynpunkt.

– Tyvärr kan vi inte återanvända plasten, utan allt det går till förbränning när vi städar av i vår och det är ju egentligen inte så bra, säger Elisabeth.
Båda två är överens när det gäller att utse en vinnare, även om det är jämnt mellan ettan och tvåan. Vinnaren, dekorationen från Plantagen, slår dock kransen från Svalebo blommor på grund av att den är aningen mindre traditionell, utan att vara extrem.

– Det är bra att den inte har ihåliga porslinshjärtan, för de fryser oftast sönder, säger Rosario Ahumada. Det samma gäller alla ihåliga figurer som man sätter på gravar, de fylls med vatten och sedan går de sönder när det blir kallt och vattnet fryser.

Plastkruka sänker betyget

De båda tittar kritiskt på alla dekorationer och de som får sämst betyg är de som ser mest onaturliga ut. Sämst i testet blir en dekoration med plastkruka och någon slags vaxade kottar. 
– Det är synd att den står i plastkruka, det hade räckt med den plastklumpen själva dekorationen redan står i, säger Elisabeth Westerberg.

När det gäller metaller i dekorationer är det inte bara en miljöfråga, utan den kan också skada gravar som har en liggande platta. Om dekorationen välter och blir liggande med metallen ned mot plattan en längre tid rostar den och ger fläckar som är svåra att få bort.
– Ett tips är att om man köper en grupp med metall, kan man lägga plast under för att skydda plattan, säger Elisabeth. 

Mest läst