Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

En häcksax måste vara välbalanserad för att vara enkel att arbeta med. Testingenjören Andreas Müller provar.
En häcksax måste vara välbalanserad för att vara enkel att arbeta med. Testingenjören Andreas Müller provar.

Häcksaxarna som klipper bäst

Det är stora skillnader på hur bra olika häcksaxar klipper.


En häck behöver trimmas varje år för att vara fin. Men utan ett bra verktyg är det ett tungt och tidsödande jobb. En häcksax som klipper dåligt kan dessutom skada häcken.
- Grenarna ska skäras av med ett rakt snitt. Blir snittytan spretig och söndertrasad är det större risk för angrepp som kan skada växten, säger Andreas Müller, testingenjör på SLG:s laboratorium i Tyskland.

Testfakta har på uppdrag av oss låtit laboratoriet testa sex olika batteridrivna häcksaxar. För att bedöma klippkvalitén fick maskinerna klippa både bok- och thujahäck. Dessutom testades maskinernas uthållighet, batteritid, laddtid, säkerhet och användarvänlighet.
- Det är viktigt att maskinerna är välbalanserade och varken framtunga eller baktunga. Då blir det väldigt ansträngande att arbeta med dem. Ur användarsynpunkt är balansen viktigare än maskinens totalvikt, säger Andreas Müller.


Bäst i test är Makitas häcksax, som klipper bäst och även får högst betyg för sin användarvänlighet. Den har också har en relativt låg ljudnivå och lite vibrationer. 
Sämst betyg får häcksaxarna från CoCraft och Bosch. De är båda obekväma att använda och CoCraft har det sämsta klippresultatet av alla maskiner. På Boschmaskinen riskerar användaren också att klämma handen vid reglaget på det främre handtaget.
När det gäller batteritid är det Ryobi som är sämst i klassen. Den klarar bara att jobba i ynka 19 minuter. Det går inte att förutspå hur länge batteriet kommer räcka genom att titta på batterikapaciteten. Både Ryobi och Makita har en kapacitet på 1,5 amperetimmar, men Makita orkar ändå jobba dubbelt så länge som Ryobi.

- Drifttiden beror också på hur effektivt maskinen arbetar och på motorns energiförbrukning, inte bara på batterikapaciteten, säger Andreas Müller.
Även laddningstiden skiljer mellan märkena. Makita uppger att det ska ta 30 minuter att ladda, men det visar sig vara en glädjekalkyl – istället tar det 65 minuter. Gardena sticker ut som exceptionellt långsam, och tar hela tre timmar att ladda.
Rådet till den som ska köpa häcksax är att känna ordentligt på maskinerna före köp.

- Ta några minuter i butiken och låtsats att du klipper en häck. Känn på reglagen och kolla att du når alla knappar, vad som passar kan variera beroende på hur stora händer du har, säger Andreas Müller.
En nog så viktig detalj är också knivskyddet som man sätter på bladet. Black and Decker och Ryobi har båda skydd som är krångliga att sätta på, och som användare riskerar man att skada sig. 
- Jag skar mig två gånger när jag försökte sätta på Ryobis skydd. De flesta skulle nog bara slänga det, och då gör det ju ingen nytta alls.

 

 

Fakta: Om testet


Testfakta har testat sex olika laddningsbara häcksaxar på SLG:s laboratorium i Tyskland. Testet bestod av flera deltester:

  • Klipp-prestanda: Häcksaxarna testades både på thuja- och bokhäck, både på tjockare och tunnare grenar. Laboratoriet bedömde hur snittytorna på grenarna såg ut efter klippning, hur snabbt maskinerna jobbade, och knivbladens tendens att köra fast.
  • Ljud och vibrationer: Laboratoriet bedömde hur mycket maskinerna lät och hur mycket de vibrerade under användning.
  • Hanterbarhet: Fem testpersoner från laboratoriet bedömde maskinernas hanterbarhet. Panelen betygsatte handtag, reglage, vikt och balans, hur lätta maskinerna var att sätta ihop och byta batteri på samt knivskyddet.
  • Uthållighet, drift- och laddtid: Häcksaxarna monterades på en testrigg där alla maskiner fick klippa lika tjocka grenar med samma intervall. Maskinerna fick arbeta effektivt i totalt 20 timmar. För varje maskin noterade laboratoriet hur länge maskinen kunde arbeta innan batteriet laddade ur, och hur lång tid det tog att ladda igen. Drifttiden/laddtiden i tabellen är ett medelvärde av alla cykler som krävdes. Efter 20 arbetstimmar bedömdes maskinernas skick.
  • Säkerhet: Laboratoriet testade elsäkerhet för laddare och batteri och om delarna klarade att tappas. Maskinens mekaniska säkerhet och skaderisken undersöktes också. 
Mest läst