Grönt ljus för svenska räkor

Nu kan vi äta räkor med gott samvete. Världsnaturfonden, WWF, häver sin rödlistning av den svenska västkusträkan.

ANNONS
|

För två år sedan satte WWF upp räkorna på sin lista över arter som konsumenterna bör låta bli att köpa. Risk för överfångst, dumpning av små räkor samt dålig kontroll av fisket var de viktigaste skälen. Beslutet fick hård kritik men WWF stod på sig och behöll rödlistningen även 2015.

På tisdagen meddelade organisationen att nordhavsräkan får grönt ljus igen. Det skedde i samband med att WWF:s fiskguide för 2016 presenterades – en omfattande lista med rekommendationerom fler än 100 sorters fisk och skaldjur. Se länken nedan.

Bakgrunden till beslutet är att de svenska yrkesfiskarna har gått med på åtgärder för att göra fisket mer hållbart. All svensk räkfångst är nu MSC-certifierad, alltså godkänd av det internationella organet Marine stewardship council. "Vi kan njuta av västerhavets delikatess igen", skriver WWF i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vad är det som har förändrats? Organisationens fiskeexpert Inger Melander svarar så här:

- De har två år på sig att se till att all dumpning av småräkor upphör. De ska låta bli att tråla inom särskilt känsliga områden med till exempel kallvattenskoraller. De har också skrivit på att de ska hjälpa till att samla mer information. De kommer att ha observatörer ombord och de samarbetar med forskningen om att utveckla nya selektiva fångstredskap.

LÄS OCKSÅ: Hela listanpå fiskarna du bör undvika.

Tidigare har yrkesfiskare riktat mycket hård kritik mot WWF. "En fundamentalistisk, populistisk organisation som inte vet vad de sysslar med", sa en fiskare från Bohuslän i fjol. Hur ser ni på detta?

- Jag tycker inte kritiken är befogad. Hela vårt arbete baseras på vetenskapligt underlag. Vi är inte ute efter att få stopp på fisket utan vi vill att det ska finnas fiske i framtiden. Jag tycker att dialogen med fisket ... jag ser positivt på den, svarar Melander.

Informationen från WWF kan framstå sommotstridig för en vanlig kund. Öppnar man den nya upplagan av organisationens fiskguide står det att räkan är rödlistad, utom norskfångade som står på den gula listan. På annat ställe står att alla MSC-certifierade produkter automatiskt är grönlistade. Av detta ska läsaren dra slutsatsen att det är grönt ljus för svenska räkor.

ANNONS

Ute i handeln är det inte heller så enkelt. Konsumentredaktionen besökte tre fiskaffärer i Göteborg och frågade om deras färska räkor är MSC-märkta. Vi fick tre olika svar: ja, nej och "förmodligen".

Hur lätt är detta för konsumenten att hålla koll på?

- Egentligen ska det vara enkelt. Fisket är MSC-certifierat. Om då fiskhandlarna, livsmedelsaffärerna och restaurangerna tar sitt ansvar ... det är dem vi riktar oss till nu. Fisket har gjort sitt men för att det ska synas ut till konsument fordras det att hela ledet är spårbarhetscertifierat. Vi riktar en utmaning till dem, svarar Inger Melander.

Vilket räkfiske är det som fortfarande är rödlistat?

- Det är det danska, svarar Inger Melander.

Andrea Giesecke, som företräder Sveriges fiskares producentorganisation, säger att tisdagens besked är "superpositivt".

- Det är jättebra. Det reflekterar det jobb som näringen gjort under lång tid och med stora kostnader.

Vad betydde det att räkorna var rödlistade i två år?

- Man såg en dipp i försäljningen precis i början men sedan planade det ut. Något jättemarknadstapp blev det aldrig. Effekten var framför allt mycket debatt och att yrkesfiskarna kände sig lite påhoppade.

Hur är relationen mellan yrkesfiskarna och WWF i dag?

- Man kan säga att målbilden är densamma, alla vill ha hållbara bestånd, men verklighetsbeskrivningen skiljer sig ibland åt. Det finns arter där våra medlemmar tycker att rödlistningen är jättekonstig. Rödtunga är ett exempel, svarar Andrea Giesecke.

ANNONS

Fakta: Fler fisknyheter

  1. Torsk från Östersjön är nu rödlistad. Enligt WWF är den "liten och mager och forskarna vet inte riktigt varför".
  2. Rödspätta från Skagerack och Nordsjön, bergtunga från Skagerack, Kattegatt och Nordsjön samt skarpsill från Skagerack och Kattegatt är inte längre rödlistade utan gula. Enligt Inger Melander på WWF är orsaken att det finns mer kunskap om bestånden.
  3. Siklöja från Bottenviken är nu MSC-certifierad och får därmed grönt ljus.
  4. Burfångade havskräftor från Kattegatt, Skagerack och Nordsjön är nya på gröna listan. Trålfångade havskräftor är fortfarande rödlistade.
  5. Rödtunga från Island går från rött till gult ljus. Svenskfångad rödtunga är fortfarande rödlistad.
  6. Odlade sötvattenskräftor står på den gula listan, där WWF uppmanar till försiktighet. Här ingår de turkiska och kinesiska kräftor som svenskarna äter stora mängder av i augusti.
  7. Vildfångad Alaskalax är en ny art på gröna listan. Odlad lax från Norge och resten av Nordeuropa står på gula listan; enligt WWF finns det problem med övergödning och användning av antibiotika. En stor del av den norska laxen är dock MSC-märkt vilket innebär grönt ljus från WWF.

Fakta: Miljömärken

  1. MSC: Sitter på fisk och skaldjur från havet. Står för hållbart fiske.
  2. ASC: Sitter på odlade fisk- och skaldjursprodukter. Står för hållbar produktion och även vissa sociala krav.
  3. Krav: Svensk miljömärkning med mer omfattande kriterier.
ANNONS