Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/13

Godaste saften med jordgubbe

Tio safter har underkastats intensiv sinneskontroll av Konsumentpanelen. Såväl synintryck som doft och smak har analyserats. Godaste safterna har utsetts i två klasser.

En av de sötaste safterna tog hem förstaplaceringen i klassen med jordgubbssafterna. Fyra fyrar fick Önos Extra prima jordgubbsaft.
Josefin Wijk var överförtjust och gav den full pott i sitt protokoll: "Jättegod. Väcker minnen till liv och hade inte kunnat smaka godare än vad den gör."
Vinnaren är en av de sötaste safterna med 12 gram socker per deciliter drickfärdig saft. Med ett glas saft på två och en halv deciliter har en vuxen person fått i sig halva den rekommenderade dagliga maxdosen av socker.

Alla jordgubbssafter, utom I love eco, är något sötare än blandsafterna. I love eco innehåller 7,6 gram socker per en deciliter drickfärdig saft, motsvarande drygt två sockerbitar, och är alltså den minst söta av alla tio testade safter.
Coop Änglamark och jordgubbssaften från Torfolk gård är lika söta som vinnaren. Dessa två upplevdes dock som lagom söta, medan vinnaren fick sitt enda minus just för att uppfattas som för söt.
 

Socker konserverar

Om sockerkoncentrationen i ett livsmedel ökas binder sockret vattnet och hämmar tillväxten av mikroorganismer. Då minskar behovet av konserveringsmedel. Bara en av de tre sötaste safterna innehåller inga sådana, Torfolk.
Bland de fem blandsafterna med jordgubbssmak kom saften från Icas eget varumärke på första plats, likaså med fyra fyrar som den andra klassens vinnare. "Smakar som hemgjord saft", skrev Clas-Åke Johansson, med erfarenhet av saftkokning.

Alla blandsafterna har proportionerna en del saft och sju delar vatten utom Bobs som är mindre koncentrerad, och som spädes en plus fyra. Alla rena jordgubbsafter har en del vatten och från tre till fem delar vatten.
 –  Bland blandsafterna var det flera som var för svaga, sa Marit Hagel som nästan bara för färgens skull blev allra mest förtjust i den.
Saftdrickandet i panelen var inte särskilt utbrett. Men bland saftkokarna var blandsafter vanligast:
 –  Vi använder en saftmaja och kokar på det som finns i trädgården, mest svarta vinbär och hallon, berättade Clas-Åke Johansson.

Bara en innehåller mer jordgubbe

Hur mycket jordgubbe får man då i köpesafterna? Det skulle bli matematik i den högre skolan att räkna ut. Ibland finns hjälp med resultatet på blandad saft i anslutning till ingredienslistan. 
Enda saften bland dessa fem som innehåller mer tillsatt jordgubbe än socker är I love eco, som kom på tredjeplats med två fyrar, eller godkänt, i betyg.

Brunneby ger lika mycket av båda ingredienserna, socker respektive bär, i det färdigblandade saftglaset, men innehåller även lite juice från vindruva, 3 gram per deciliter. De andra jordgubbssafterna har inget annat bär tillsatt.
Visserligen syns några blå vindruvor på bilden på flaskan, men saften heter "jordgubb":
 – En korrekt beteckning när en saft innehåller flera bär/frukter, men ger mer smak av ett av bären, kan vara att exempelvis kalla produkten ”Blandsaft XXX”, där XXX är det bär eller frukt som ger den karaktäristiska smaken, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket. 

Blandsafterna innehåller färdigblandade 2-2,5 procent jordgubbsjuice. Tillsatt i juicen är äpple, druva och päron vanligast förekommande.

FAKTA

Så gjordes testet
Till testet valdes fem safter som heter "jordgubbssaft" eller bara "jordgubb", respektive fem "blandsaft jordgubb". Saften blandades enligt respektive instruktion om spädning med vatten och serverades i numrerade muggar.
Paneldeltagarna visste inte vilken saft de smakade, men fick information om att det var blandsaft med jordgubbe respektive jordgubbssaft som testades, och att de skulle jämföra dem med varandra inom de två grupperna.
Ena halvan av panelen började med jordgubbssafterna och den andra halvan började med blandsafterna.
Alla priser är exklusive eventuell pant. Saften kan hittas i andra butiker till andra priser.

Så kokar du jordgubbssaft
Ingredienser:

  • 1 kg jordgubbar, ca 2 liter
  • 4 dl vatten
  • 450 gram strösocker, per liter avrunnen saft (totalt ca 5 dl)
  • 1 krm natriumbensoat, eventuellt

Tillagning:

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Koka upp dem med vatten i en gryta. Låt koka under lock i cirka 10 minuter.
  2. Mosa sönder frukten mot grytans kant med till exempel en slev. Låt stå i cirka 5 minuter. Låt saften självrinna genom silduk eller en ren kökshandduk i cirka 30 minuter.
  3. Mät upp saften och häll till­baka den i en rengjord gryta med socker.
  4. Koka upp långsamt och sjud i 10 minuter. Skumma väl. Tillsätt eventuellt natriumbensoat utrört i lite vatten. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor. Förslut. Förvara svalt.

Källa: Safta och sylta

Hela svenska sommaren
Tidiga jordgubbssorter: Honeoye, Kent, Rumba och Zephyr.
Mognar i början av juli: Elsanta, Korona, Lina, Polka och Sonata.
Sena jordgubbar: Bounty, Dania, Florence och Pegasus.
Källa: jordgubbar.eu

Mest läst