Delar av rakettårtan sköts upp fel, menar Kjell Isaksson. Men tillverkaren tycker inte att hans vittnesmål och inskickade bilder bevisar någonting.
Delar av rakettårtan sköts upp fel, menar Kjell Isaksson. Men tillverkaren tycker inte att hans vittnesmål och inskickade bilder bevisar någonting.

Fyrverkerier löpte amok – ska ha skadat bil 70 meter bort

Ett par dagar efter uppskjutningen visade det sig att Kjell Isakssons fyrverkeri förmodligen hade skadat grannens bil cirka 70 meter bort. Tillverkaren tvår sina händer, men Kjell är säker på att raketerna ligger bakom olyckan.
– Jag kommer aldrig köpa fyrverkerier igen.

ANNONS
|

Som många andra hade Kjell Isaksson köpt en fyrverkeritårta till nyår. Vid närmare eftertanke bestämde han sig för att inte skjuta upp den i det tätbebyggda området där han bor. I stället sparade han tårtan till påskfirandet i sommarhuset på Tjörn.

– Jag är uppvuxen på Varaslätten. Där var raketer och smällare en självklarhet till påsk, säger Kjell Isaksson.

De flesta av fyrverkeritårtans raketer avfyrades som de skulle, men några gick enligt Kjell Isaksson i stället snett över taket på deras grannes hus. Det förstod han ett par dagar senare.

Då fick familjen besök av en granne vars bil – parkerad drygt 70 meter bort – hade fått färgrester på sig samt skador i taket. Bilen var nylackerad och skadorna såg enligt Kjell Isaksson färska ut. Det ska också ha hamnat en sorts lera på grannens andra bil som stod bredvid, av samma slag som fyrverkeripjäsen innehöll.

ANNONS

– Grannens fru hade suttit vid köksbordet samma kväll vi avfyrade tårtan. Plötsligt hade smällt till utanför deras hus, hon blev rejält skrämd, berättar han.

LÄS MER:Här förbereds Göteborgs-Postens nyårsfyrverkeri

Försäkringsbolaget sa nej

För Kjell Isaksson var det uppenbart att fyrverkeriet orsakat skadorna och han betalade sålunda självrisken på 4 500 kronor för grannen som fick lackera om sin bil. Men när Kjell i sin tur sökte så kallad drulleersättning hos sitt försäkringsbolag fick han nej.

– De menar att det inte rört sig om någon oaktsamhet från min sida och att skuldfrågan ligger helt på tillverkaren.

Kjell Isaksson kontaktade tillverkaren, Panda fyrverkerier, och lämnade även in resterna av fyrverkeritårtan till dem. Men de kunde inte hitta något fel, och tillade därutöver att grannens bil stått för långt bort för att ha kunnat nås av fyrverkerierna. Bilderna som Kjell skickade in bevisade dessutom inget, ansåg företaget.

Kjell Isaksson anmälde då Panda fyrverkerier till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Men även de ansåg att bevisningen var otillräcklig och avslog därför hans krav på ersättning.

– Jag är inte särskilt förvånad, det är en svår sak att besluta om utan mer teknisk bevisning. Jag är mer förvånad över Pandas respons. De kunde ju bara kompenserat mig med några nya smällare, det hade jag tagit direkt och inte gått vidare till ARN.

ANNONS

LÄS MER:Årets bästa fyrverkeri enligt GP:s konsumentpanel

"Inget fel på den"

När GP kontaktar Panda fyrverkerier upprepar deras representant Chao Shan företagets ståndpunkt: Vi anser inte att det var något fel på fyrverkeritårtan.

– Panda fyrverkerier respekterar utfallet i ARN. Vi respekterar också att Kjell Isaksson är av annan uppfattning. I övrigt har vi inga fler kommentarer, skriver Chao San i ett mejl till GP.

Enligt Kjell Isaksson var det aldrig särskilt viktigt att ersättas för de 4 500 kronorna. Det handlar snarare om principen.

– Jag har ingen orsak att ställa till det för företaget. Jag var övertygad om att något var fel och ville lyfta frågan med ett positivt syfte. Det är ju viktigt att undersöka vad som har hänt, alla vet att det kan gå snett med smällare.

– Jag har bestämt mig för att aldrig köpa fyrverkerier igen. Det känns inte tryggt som konsument när raketerna kan sprida sig på det här viset.

LÄS MER:Här firar hundarna nyårsafton

Den som köper, innehar och använder fyrverkerier ska vara över 18 år. Vissa enklare pyrotekniska artiklar har dock en åldersgräns på 12 år. Smällare är förbjudna i hela Sverige.

10 råd för säkrare fyrverkerier

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

• Ta god tid på dig. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

• Var nykter.

• Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

• Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

• Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

• Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkeripjäser så följ alltid bruksanvisningen.

• Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.

• Tänk på riskerna. Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.

• Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Tänk på att de personer som ska avfyra fyrverkerierna ska vara förtrogna med produkten. Förbered ditt fyrverkeri i dagsljus och fundera hur din avfyrningsplats ska vara placerad. Fundera innan avfyrningen var pjäsen kommer att hamna. Skjut ej fyrverkerier från balkonger och se till att nedfallande föremål ej kan orsaka brand. Släckningsutrustning och larmmöjlighet ska finnas i närheten vid avfyrning. Fyrverkerier ska ställas in vid stark vind eller vid eldningsförbud.

Källa: Räddningstjänsten väst och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS