Fakta: Så gjordes dammsugartestet

ANNONS
|

SLG laboratorium i Tyskland har på uppdrag av Testfakta testat sju vanliga dammsugarmodeller för max 3000 kronor. Alla maskiner är utrustade med påse och passar för både mattor och hårda golv. De har en deklarerad effekt på max 1600 watt och ska uppfylla EU:s gällande krav.

.

Testet bestod av följande delar:

Dammupptagning: Labbet mätte dammupptagning på hårt golv och mattor. På hårt golv utfördes testet både med tom påse och halvfull påse. Labbet testade förmågan att suga upp fibrer från klädda möbler, och hur många millimeter som det stora munstycket missade när man dammsuger intill väggar och kanter. Filtreringsförmågan testades genom att mäta partikelhalten i den luft som dammsugaren blåser ut.

ANNONS

Ljudnivån mättes och anges i dBA

Hantering: En användarpanel bedömde hur lätt det var att sätta ihop och ta isär de olika delarna, byta och rengöra filter, lyfta och bära och även dammsuga på mattor och hårt golv.

Hållbarhet delar: Munstyckets slagtålighet testades och labbet bedömde hur bra dammsugarslangen och anslutande delar stod emot deformation.

.

Energikrav på dammsugare

Från den 1 september 2014 får dammsugare som sätts ut på marknaden max ha en effekt på 1600 watt. Från den 1 september 2017 sänks kraven ytterligare till 900 watt. Dammsugarna måste också vara energimärkta och saker som filtreringskapacitet och ljudnivå visas på etiketten. Reglerna är en del av EU:s ekodesign- och energimärkningsförordningar.

ANNONS