Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Förpackningar 07

Äggkartongen och deodoranten fick högsta betyg, medan det blev en överkorsad fyr för förpackningen med värmeljus. GP:s testpanel var stundtals riktigt upprörd när de gav sig i kast med att ta fram innehållet i tio vardagliga förpackningar.

Alla har vi väl lite till mans svurit och stönat över trilskandes förpackningar som krävt varierande grader av våld för att släppa ifrån sig sitt innehåll. Uppenbarligen är detta med lättillgänglighet inte de fria marknadskrafternas starkaste sida. Men det finns lysande undantag.
GP:s konsumentredaktion tog kontakt med Reumatikerförbundet, som länge fört en kamp för att få fram lättöppnade förpackningar, för att få tips om ett antal goda och dåliga exempel. Därefter bjöd vi in sex personer ur konsumentpanelen samt Gunilla Wassenius och Anna Yrgård från reumatikerförbundet för att testa hur tio förpackningar var att öppna.
Först ut i testet var burken med jordgubbsmarmelad. Den här typen av förpackning, rund glasburk med plåtlock, kan vara något av det mest besvärliga man kan stöta på, och det märktes också runt bordet.
- Det skulle underlättat om den hade haft fyrkantigt lock, sade Anna Yrgård medan Gunilla Wassenius efter en stunds kämpande gav upp och plockade fram ett av sina hjälpmedel, en gummerad ring med ett rejält handtag. Vips gick locket upp.
En förpackning som inte vållade några som helst problem var pappkartongen för ägg. Den ömtåligaste produkten visade sig ha det mest lättöppnade emballaget.
- Äggkartongen brukar ju öppna sig själv i matkassen på väg hem, sade Robert Sundholm.
Betydligt marigare blev uppgiften att öppna den avlånga plåtburken med makrill. Här gällde det inte bara att få tag i den lilla ringen som var fastnitad i locket, utan också att undvika att få tomatsåsen över sig, samt hålla fingrarna borta från de kniveggsvassa kanterna. Med bävan och försiktighet greppade panelen burkarna. Här och var färgades fingrarna kladdigt röda. Dessbättre visade det sig bara vara en del av burkarnas innehåll som skvätte ut.
- Det hade varit betydligt enklare med en konservöppnare, sade Gunilla Wassenius när hon med darrande fingrar till sist lyckades få upp locket.
Den riktigt stora utmaningen var dock förpackningen av tre elektriska värmeljus från Clas Ohlsson. Ljusen var förslutna i ett plasthölje med svetsade kanter, utan någon som helst instruktion om hur den skulle öppnas. Den kallas blisterförpackning och är ett relativt sentida påfund som ofta används för lite dyrare elektroniska prylar men även är vanlig i leksaksaffärer.
Daniel af Wåhlberg och Robert Sundholm tog snabbt täten i angreppen på förslutningen. De stack in ett finger i hålet som förpackningen ska hängas på, bände med råstyrka isär plastdelarna och avslutade med ett kraftfullt ryck som blottlade värmeljusen. Med tur och möjligen lite skicklighet undvek de blodvite. Övriga följde efter och lyckades, under viss vånda, få upp förpackningarna.
Den enda av förpackningarna som innehöll en enkel och lättolkad instruktion var den rivna osten från Arla. Trots detta fick ostförpackningen bara godkänt. Det var svårt att få tag i flikarna för att dra isär plasten.
Gunilla Wassenius bjöd gärna på ett tips i kampen för bättre förpackningar:
- Ring till konsumentkontakten, som finns angivet på förpackningarna, och klaga. Är vi många som ringer så blir det resultat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

elljus
Vilka förpackningar tycker du är riktigt bra... eller dåliga?
Gå in på www.gp.se/konsument och berätta

BETYG: Förpackningar
Fem fyrar
Ägg
Typ av förpackning: Porös pappkartong.
Köpställe: Hemköp
Kommentarer: Smart.Väldigt lätt att öppna, krävs ingen styrka. Återvinningsbar. Bästa förpackningen!

Deodorant Vågen
Typ av förpackning: rollonstift med stort runt räfflat lock.
Köpställe: Apoteket
Kommentarer: Genomtänkt och bra. Utmärkt greppyta. Lätt att få av locket.

Fyra fyrar
Vattenpistol
Typ av förpackning: pappskiva med plastad ståltråd som tvinnats på förpackningens baksida.
Köpställe: BR
Kommentarer: Lätt som en plätt. Funktionell förpackning. Bra att man inte plastat in hela leksaken. Förstålig information. Halvkomplicerat med ståltråd som ska vridas flera varv.

Eldorado sköljmedel
Typ av förpackning: Fyrkantig plastflaska med räfflad kork.
Köpställe: Hemköp
Kommentarer: Förvånansvärt lätt att öppna. Den fyrkantiga flaskan gör den lätt att hålla i och det räfflade locket ger bra grepp. Liten risk för spill. För lätt, borde ha säkerhetskork med tanke på småbarn.

Tre fyrar
Batterier
Typ av förpackning: papperskiva med limmad plastförslutning
Köpställe: Clas Ohlson
Kommentarer: Mycket lättöppnad. Batterierna ramlar ur när förpackningen öppnats och hamnar huller om buller. Dåligt att den inte är återförslutningsbar

Två fyrar
Jordgubbsmarmelad
Typ av förpackning: rund glasburk med runt metallock
Köpställe: Hemköp
Kommentarer: Lätt, eftersom jag vet hur jag ska göra av erfarenhet. Satt inte så hårt. Svår att få grepp om.Går bara inte att öppna! Borde ha ett fyrkantigt lock.

Makrill i tomatsås
Typ av förpackning: fyrkantig och platt metallkonserv försedd med ögla på locket.
Köpställe: Hemköp
Kommentarer: Lättförståelig. Ganska enkel att öppna, men kräver handstyrka. Drar man av locket helt skvätter tomatsåsen.. Stor risk för att skära sig.

Riven ost
Typ av förpackning: plastpåse som kan återförslutas med tejpremsa.
Köpställe: Hemköp
Kommentarer: Bra att påsen kan återförslutas. Finns instruktioner men det gäller att läsa noga för att veta hur man ska göra. Oväntat svår Seg plast. Skvätter ut


CD-skiva
Typ av förpackning: ask i hårdplast som är omsluten av tunn plastfilm med förseglade fogar.
Köpställe: Clas Ohlson
Kommentarer: När man väl för tag i plastremsan är den lättöppnad. Var är "flärpen"? Nästan omöjligt utan sax eller kniv. Varför förpacka en förpackning?

Överkorsad fyr
Batteridrivna värmeljus
Typ av förpackning: blister, plastat hölje med svetsade fogar
Köpställe: Clas Ohlsson
Kommentarer: Svår, svår... omöjlig. Slog och klämde mig vid öppnandet. Behövs våld. Inget ställe ser lämpligt ut att börja med. Här finns det risk för skärsår.

Standard
Inom tre år ska Europa få en standard som ska ge mera lättöppnade förpackningar, och projektet leds från Sverige. Det är SIS (Swedish standards institute) som fått uppdraget av den europeiska kommittén för förpackningsstandardiseringen. Bakom initiativet står även Reumatikerförbundet och Konsumentverket. Den nya standarden kommer bland annat omfatta förpackningar för läkemedel, livsmedel och hushållsprodukter.

Testpanel:
Gun Flygare, 68
Gunnar Hallgren, 75
Eva-Lotta Karlsson, 50
Sara Persson, 22
Robert Sundholm, 28
Gunilla Wassenius, 62 (panel_111)
Daniel af Wåhlgård
Anna Yrgård, 57

Detta betyder betygen
5 fyrar=lysande
4 fyrar=utmärkt
3 fyrar=bra
2 fyrar=godkänt
1 fyr=underkänt
överkorsad fyr=uselt

Tio produkter
Efter samtal med Reumatikerförbundet och SIS(Swedish Standards Institute) valde vi ut tio produkter som ingår i svenska hushållens vardag. Varornas förpackningar skulle erbjuda varierande grad av svårighet att öppna. Produkterna inhandlades i olika butiker i centrala Göteborg. Alla testdeltagare fick varsin produkt att öppna.

Mest läst