Elchock i halsband säljs öppet

ANNONS
|

Sajten elhalsband.org erbjuder nio olika sorters elektriska halsband. Ett par modeller ger stötar automatiskt när hunden skäller, de flesta styrs av ägaren med fjärrkontroll. En sort med hög maxström är avsedd för "större och envisare hundar".

Det finns också extra långa kontaktstift, som förmedlar elchocker till långhåriga hundar, samt en så kallad osynlig hundgård där en nedgrävd slinga utlöser stötarna.

Allt detta är förbjudet att använda i Sverige. Kritiken från myndigheter och hundvänner är hård.

- Detta är helt förkastligt eftersom användning strider mot djurskyddslagen, säger Christina Lindgren vid enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Varför är det fel att använda de här redskapen?

ANNONS

- Forskning visar att hundarna blir väldigt rädda och kan reagera besynnerligt. De förstår inte vad som händer när det plötsligt kommer smärta. En holländsk studie på polishundar visade att hundarna blev rädda både för sin förare och för träningsfältet.

Hans Rosenberg, talesman för Svenska kennelklubben, säger att det är synd om djur som fostras med elhalsband.

- Det är inte så vi ska lära våra hundar att gå fot eller sitta. Träning ska ske med uppmuntran. Om man tycker att man behöver ta till detta är man nog inte den rätta hundägaren.

Det är inte förbjudet att sälja eller äga elhalsbanden och därför kan butiken fortsätta. Frågan är dock om själva webbsidan håller sig inom lagens råmärken. Konsumentverket misstänker motsatsen och har startat en granskning.

- Det strider mot god marknadsföringssed att uppmuntra personer att handla i strid mot lagen. Det finns möjlighet att utfärda förbudsföreläggande eller gå till domstol. I första hand vill vi ha en frivillig rättelse, säger Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket.

Hur skulle en rättelse se ut?

- Att man upphör med att rikta den här marknadsföringen till svenska konsumenter. Slutar uppmana till användning av en produkt som inte får användas enligt lag.

Verksamheten har granskats av Konsumentverket flera gånger tidigare. Ägaren har lagt till en engelsk sektion på webbplatsen samt en text som upplyser om det svenska förbudet. Han har också tagit bort mottot "en lydig hund är en lycklig hund". Det räcker dock inte, enligt Elin Häggeborn.

ANNONS

- Vi tycker inte att risken att konsumenter köper och använder produkterna har neutraliserats.

Ägaren, en 47-årig man i Östergötland med noll kronor i taxerad inkomst 2013, säger att nätbutiken riktar sig till utländska kunder.

Ni har svenska beskrivningar och svenska priser. Det tyder väl på att ni vänder er även till svenskar?

- Ja visst, det är inte olagligt att köpa och sälja såna här saker. När man eventuellt gör en beställning står det klart att det här är olagligt, får inte användas.

Enligt Konsumentverket är det otillåtet att marknadsföra de här produkterna.

- Vilken svensk som helst kan ju beställa från Tyskland, Norge eller USA. Ska de stänga ner hela internet?

Det låter som att du avvisar verkets synpunkter?

- Nej, inte alls. Jag har ändrat hemsidan på många punkter.

47-åringen framhåller att en del av halsbanden går att ställa in på vibration istället för elstötar. Han uppger att de även används av människor i "leksituationer" och hänvisar till ett norskt tv-klipp där män spelar fotboll med elhalsband på benen.

- Många frågar efter dem och vill ha lite skoj för sig, skoj lekar på svensexor och liknande.

Elhalsband väcker starka känslor bland hundvänner. En del anser att det är tortyr. Vad tänker du om det?

ANNONS

- Det ansåg jag inte när det var lagligt en gång i tiden och jag använde det. Jag hade problem med hundarna, jag strömmade dem och det blev ordning på dem. De blev glada och fina. Inte upplevdes det som tortyr, svarar 47-åringen.

Fakta

Tidigare fall

Ett antal personer runt om i landet har åtalats för att ha använt elhalsband. Hundägare i bland annat Falkenberg, Örkelljunga och Alvesta har ställts till svars de senaste två åren.

2005 dömdes den förra ägaren till ett hundpensionat i Bohuslän till 80 dagsböter för djurplågeri sedan hon använt elhalsband på hundarna.

2006 användes elhalsband och stackel (halsband med taggar inåt) vid ett träningsläger i Västsverige. Brukshundklubben drog in licensen för flera av deltagarna.

Så säger lagen

Enligt djurskyddsförordningen får utrustning som ger djur elektriska stötar i syfte att störa deras beteende inte användas.

Detta gäller både elhalsband och så kallade osynliga stängsel, som ger hunden en stöt om den passerar en nedgrävd ledning. Vanliga elstängsel omfattas däremot inte.

Elhalsband är förbjudna även i Danmark och Finland men tillåtna i många andra länder.

ANNONS