Egen jord från köksavfallet

ANNONS
|

PDF: Se hela guiden över komposter här

Kompostering har många fördelar. Sopmängden minskar, vilket betyder både pengar att spara och färre transporter som minskar användningen av fossila bränslen. Och du slipper köpa jord – i stället får du näringsrik kompostjord av finaste kvalitet.

Läs också: En kompost är din bästa vän i trädgården

Det finns komposter för alla behov: att ha inomhus, på balkongen, för enmanshushåll och storfamiljer, för trädgårdsavfall och hushållsavfall. Vill du kompostera matrester måste behållaren vara tät och ha lock, så att råttor och möss inte tar sig in. Om komposten ska fungera vintertid behöver den dessutom vara isolerad, och kallas då varmkompost.

ANNONS

Komposten behöver kväve, kol och syre. Kväve finns i matrester och kol i strömaterial som sågspån, rivet papper eller torra löv. Tillgång till syre är viktig för nedbrytningen. Rör därför om ibland i den översta delen.

All mat kan komposteras

Allt du äter kan också komposteras, liksom skal, teblad, kaffesump och så vidare. Finfördela allt så långt det går.

–Gamla glassbyttor eller ursköljda mjölkkartonger är praktiska att förvara matavfallet i på väg ut till komposten. Men förvara inte avfallet i ett kärl som är alltför stort. Dels blir det liggande inne för länge och börjar lukta, dels blir det för glest mellan påfyllningarna i komposten. Ett annat alternativ är särskilda kompostpåsar, som snabbt bryts ner i en varmkompost, tipsar Gunnar Eriksson på Kompost Center AB och författare till boken Kompost från hushåll, trädgård och latrin.

Det är lätt hänt att det blir obalans i komposten, men det är samtidigt enkelt att åtgärda.

–Det allra vanligaste felet vad gäller varmkompost är att man slarvat med att tillsätta strömaterial. Då blir det blött och kladdigt, börjar lukta och dra till sig flugor. Dessutom kan växthusgasen metan bildas i varmkomposter när syret tar slut.

Tumregeln är en del strö till tre delar matavfall. Använt hushållspapper eller rivna dagstidningar fungerar fint. Värmepellets, som finns i de flesta byggvaruhus, tycker Gunnar Eriksson fungerar enkelt och bra. När det gäller värmepellets räcker det med en del strö till sex delar matavfall.

ANNONS

Häll gärna i några deciliter vatten i glassbyttan innan du fyller på stora komposten.

Täck med strömaterial eller en tidning överst för att slippa flugor.

Kompost i obalans

Obalans i trädgårdskomposten brukar yttra sig i att ingenting händer alls.

–Det vanligaste problemet med trädgårdskomposter är att man har en nät- eller gallerkompost och för mycket torrt avfall. Vinden kommer åt på sidorna genom nätet eller gallret och torkar ut komposten. Därför ska det inte vara för glest mellan brädorna på sidorna om du bygger komposten själv. Pallkragar är alldeles utmärkta till trädgårdskomposter, berättar Gunnar Eriksson.

Mycket torrt material gör komposten torr och näringsfattig. Undvik kvistar och pinnar, som behöver lång tid på sig att brytas ner. Ha inte lock på trädgårdskomposten utan låt regnet komma åt. Tillsätt gärna lite urin utspädd med vatten ibland eller vegetabiliskt matavfall, som potatisskal.

FAKTA: Kompost

Informera kommunen om att du skaffar kompost. Ta reda på om din kommun har några särskilda synpunkter på hur kompostbehållaren ska se ut. De flesta kräver att komposter för hushållsavfall är isolerade och täta.

Det är praktiskt att ha två komposter när man ändå är i farten – när den ena är full kan den få eftermogna medan du börjar på en ny. Eller så gräver du ut det nedbrutna nedre lagret och fortsätter fylla på ovanifrån. Komposten kan också eftermogna i en öppen trädgårdskompost. Det finns även behållare med två fack, där man använder ett i sänder.

ANNONS

Mogen kompostjord är rena vitamininjektionen i trädgården. Jord från en trädgårdskompost är inte så starkt gödslande men förbättrar jordens struktur. Kompostjord från en varmkompost är starkare och bör i trädgårdslandet blandas ut med vanlig jord. Buskar klarar däremot att gödslas med ren kompost.

Varmkompost

En varmkompost är en isolerad, tät kompost där råttor inte kan ta sig in i. Komposten ska inte vara för liten, minst 200 liter. Räkna med att den ska rymma 50 liter per person i hushållet.

Starta med lite kvistar och grenar i botten och lägg på ett lager hästgödsel eller gammal kompostjord. Sen är det bara att börja kompostera matrester, potatisskal, kaffesump, teblad, hushållspapper och så vidare, allt så finfördelat som möjligt. Varva med strö som träpellets, sågspån och torra löv. Tillsätt lite vatten varje gång du fyller på. Rör om översta skiktet ibland för att tillföra syre. 100 liter matavfall och strö ger cirka 25 kilo jord.

Trädgårdskompost

Komposten bör vara väl tilltagen, öppen både upptill och nedtill, men sidorna bör vara täta så den inte torkar ut. Pallkragar fungerar bra. Lägg lite kvistar i botten och gärna lite färdig kompostjord, hästgödsel o liknande. Varva sen vissna, torra växter som är rika på kol med kväverika grönt, som gräsklipp och fallfrukt. Tillsätt kvistar vid behov så komposten inte blir för kompakt. Komposten behöver luft, men ska samtidigt inte torka ut. Vattna vid behov.

ANNONS

Förr torrt? Tillsätt mer grönt, vattna vid behov. För blött? Gräv om, lägg i kvistar och mer torrt material.

ANNONS