Duntäcke 08

ANNONS
|

Duntäcken och kuddar innehåller ofta en blandning av dun och fjäder. Men andelarna kan skilja sig åt, vilket också avspeglas i priset. Ju mer dun, desto högre kvalitet och fluffighet. Fluffighet är detsamma som bärighet eller fyllkraft.

- Dun har mer fyllkraft än fjäder. Å andra sidan är lite fjäder i kudden inte så dumt - det ger ett visst stöd och stadga åt kudden, berättar Sten Mortensen på EngmoDun.

Den som istället vill ha en mjukare kudde väljer en med mycket dun.

Vad gäller täcken finns både sommar- och vintervarianter. Tumregeln är mindre fyllning till den som vill sova svalt, mer fyllning till den som vill ha det varmare.

ANNONS

Hur är det då med allergirisken?

Det finns inga studier som visar att risken är större att utveckla allergi om man sover med sängkläder av dun, säger Agnes Wold, allergiforskare och docent i mikrobiologi och immunologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

De som redan har allergi eller astma behöver i allmänhet inte heller undvika dun.

- Studier som gjorts i England har visat att man får mer astmabesvär om man sover på skumgummi än på dun.

Kvalster trivs i fuktiga miljöer. Dunets förmåga att absorbera och avge fukt innebär mindre fukt i sängen. Detta skulle kunna förklara varför man hittat betydligt högre kvalsterhalter i skumgummikuddar jämfört med dunkuddar. Andra orsaker kan vara att fjäder och dun oftast har mycket tätare kuddvar än syntetmaterial. Kanske avger också syntetmaterial flyktiga irriterande ämnen.

- I dag vet vi att det framförallt finns tre omständigheter som förhindrar allergi och astma. För det första: fattigdom och primitiva sanitära förhållanden. För det andra: många äldre syskon. Och för det tredje: tidig kontakt med djur, särskilt djur på bondgård, sammanfattar Agnes Wold.

- Sängkläderna kan man verkligen glömma i sammanhanget.

Men är detta inte tvärtemot vad vi tidigare fått höra på BVC?

ANNONS

- Barnläkare gick förr ut med råd som inte var baserade på vetenskap, bland annat om att allergiska barn skulle undvika dunkuddar och täcken.

I dag hoppas Agnes Wold dessa råd ska vara borttagna.

Astma- och allergiförbundet vill varken rekommendera eller avråda från dun.

- Vi följer forskningen inom området med stort intresse. Detta är en angelägen och mycket intressant fråga, men något beslut är ännu inte fattat av förbundsstyrelsen, berättar förbundets Roland Efraimson.

Dun och fjäder kommer vanligtvis från gäss, men även från änder.

Djurens Rätt, Sveriges största djurrättsorganisation, uppger att uppskattningsvis 50 procent av allt dun kommer från gäss och ankor som plockats levande och utan bedövning, vilket är en mycket smärtsam procedur. Sex gäss krävs bara för att fylla en kudde. Enligt Djurens Rätt är Ungern, Kina och Polen de största producenterna av gåsdun från levande fåglar.

Eftersom plockningen sker på ackord, bryts vingar och ben lätt. En gås plockas vanligen mellan tre och fem gånger, från åtta veckors ålder fram till slakt. De sista veckorna sker även tvångsmatning, då levern ska användas till gåsleverpastej.

Dunet i EngmoDuns täcken och kuddar kommer från änder och gäss uppfödda på gårdar i Sverige och Danmark. Enligt företaget föds fåglarna upp för köttets skull. Dunet är en biprodukt som tas tillvara efter slakt. Med dun från hemtrakten menar man sig ha full kontroll över hela hanteringen.

ANNONS

Mio uppger att deras duntäcken och kuddar tillverkas i Danmark och stoppas med europeiskt gåsdun.

Ett stor andel av Ikeas dun kommer från Kina, men företaget anser sig ha god kontroll över hur fåglarna hanteras.

- De fjädrar som används i Ikeas produkter är en restprodukt från fågelindustrin. Detta innebär att fåglarna är avlivade när fjädrarna plockas, säger Ivana Hrdlickova, informationschef på Ikea.

Hur är det då med fjädrar och dun från vilda fåglar?

På Färöarna och Island plockas fortfarande ejderdun för hand ur bona, ett eller två gram per bo, berättar Sten Mortensen.

Också här har Djurens Rätt invändningar. För även om fåglarna inte dödas, riskerar äggen att skadas då dunet som plockas är bröstdun som ejderhonan ryckt loss för att skydda sina ägg.

Skötselfakta:

ANNONS