"Det lönar sig att byta till LED-lampor"

ANNONS
|

Lotta: Är deodlamporna verkligen värda den dyra inköpskostnaden?

Mats Danielsson: Antar att du menar LED-lampor. Om de är av god kvalité så har de så lång hållbarhet och så låg förbrukning att de lönar sig på sikt även om de är dyra i inköp.

Stina: Kan man inte måla på glaset för att få ett varmare ljus på energilamporna? Eller funkar inte det?

Mats Danielsson: De blir väldigt varma och lägger du färg på så blir det både en isolering och en brandrisk. Inget jag skulle våga försöka mig på.

Lotta: Vilken lampsort ger bäst läsbelysning?

Mats Danielsson: Ett kallare ljus ger bättre kontraster. Välj en lampa som kanske har 400 kelvin i färgtemperatur.

ANNONS

Hanna: När kommer det en energiglödlampor som inte behöver sticka ut så himla mycket? Och varför måste det bli så kallt ljus?

Mats Danielsson: Det finns redan i dag lågenergilampor som har varmare ljus än en glödlampa. Det finns även sådana som inte sticker ut så mycket. Alla butiker har dem dock inte utan butiken bör vara välsorterad.

Kickan: Jag har fula ljusrörsramper ovanför köksbänkarna (sitter under skåpen). Jag har funderat på att köpa LED-spottar och montera själv men min brorsa säger att belysningen kommer att bli mycket sämre OCH att det behövs proffs för installationen. Rätt eller fel?

Mats Danielsson: Det finns ledutrustning med stickpropp men väljer du något annat så behövs en elektriker. Lysrör ger bra ljus och ska du ha lika bra ljus sen får du kompensera med flera ledbelysningar.

Mia: Skall man ta och byta ut alla sina gamla lampor direkt eller skall man byta ut dem allteftersom de går sönder?

Mats Danielsson: Ja det är väl något du väljer själv. Det lönar sig att byta alla men om man tar det efterhand har man chansen att prova sig fram.

Lars K: Hur gör man i gamla armaturer, från 30 - 40 talet och äldre samt ex kristallkronor där hittills i vart fall energisparlampor int gått att använda då de inte "bottnat" eller fått kontakt. Vidare måst man sanolikt byta ut många äldre dimmers som inte är avsedda för halogenlampor.

ANNONS

Mats Danielsson: Halogenlampor går att dimma och utseendemässigt är de svåra att skilja från glödlampor. Det blir då en bra lösning. Det finns även LED lampor som passar i kristallkronor men de är ännu så länge ganska dyra. De lönar sig ändå att byta tilll LED om de håller så länge som tillverkarna anger.

Lotta: Jag har en bastu i en stuga på landet. Ibland är där bara några få plusgrader, ibland 25 grader varmt - och myckte fuktigt. Vilken typ av lampor ska jag helst ha där, vilka ska jag absolut inte ha - och varför?

Mats Danielsson: I det här fallet får det nog bli halogen eller lågenergi. Finns en risk med att även lågenergin får problem med värmen.

Petri: Jag har en lampkrona med tiotalet kronlampor, E14-sockel, och jag har en dimmer till den. Vad kan jag byta ut kronlamporna mot, som ser någotsånär snyggt ut och om möjligt, inte kostar skjortan?

Mats Danielsson: Se tidigare svar.

JH: den eviga frågan, fast eller bundet elavtal i vinter? vad tror du?

Mats Danielsson: Har hållt på med den här frågan så länga att slutat gissa. Det beror nog mest på hur villig du är att ta en risk.

ANNONS

Björn: Bor i ett vitt mexitegelhus med fasadbelysning. Vad bör jag välja för lampa?

Mats Danielsson: Det är mycket en smakfråga. Ska du ha fasaden belyst så tycker jag du ska välja LED belysning. Då har du möjligt att välja väldigt kallt eller färgat ljus vilket kan bli effektfyllt.

amina: hej vilket energi bolag är biligast

Mats Danielsson: Ring oss på energirådgivningen angående detta. Det beror mycket på hur du bor och vilken elanvändning du har.

Mia: Du skriver att lågenergilamporna blir väldigt varma. Jag trodde att det var precis tvärtom?

Mats Danielsson: De blir varma även om det inte alls är lika höga temperaturer som för glödlampor och halogen.

Petri: Jag har även en sk. "wake-up light" - en väckarklocka med inbyggd 100W glödlampa som simulerar en soluppgång. Kommer de lamporna (Philips Softone) att vara "undantagna" förbud, eller ska jag byta lamptyp, eller rent av hela apparaten, nästa gång lampan går sönder?

Mats Danielsson: Kan tänka mig att de räknas som speciallampa och kan vara undantagna. Om det inte är så gissar jag att Philips kommer att ta in ersättning i halogenmodell.

Susanna: Vi har eluppvärmd 1½-plans hus, dåligt isolerad. Har köpt en luftvärmepump som skall installeras. Gamla kassa elelement behöver bytas ut, vad rekommenderar du för typ av element som är energisnåla och ger bra värme. Vi funderar på oljefyllda elelement? Finns det något nytt bra på marknaden?

ANNONS

Mats Danielsson: Ska ni ersätta elradiatorer så är det bra termostater som är viktigast. Vi har inga listor eller tester på bra radiatorer men ring gärna den kommunala energirådgivningen för tips och råd.

Bosse: Min svärmor har lagrat en massa gamla 60-wattare. Hur länge håller de sig i lådorna - hon kommer definitivt att strunta i att det blir olagligt.

Mats Danielsson: Det blir inte olagligt att använda de lampor som man redan har köpt. Däremot finns risken att din svärmor har en onödigt hög elräkning i många år framöver.

Mats: 2 frågor: Finns det någon bra tabell där man kan jämföra ljusflöde (som ju ändå är den viktiga faktorn) mellan de olika alternativen? Fortfarande utgår vi mentalt från glödlampan och watt när vi väljer vilken lampa vi vill ha, men en objektiv tabell där ljusstyrkan mellan de olika alternativen visas skulle underlätta. Min erfarenhet säger mig att lamptillverkarens glödlampsjämförelse (om alls någon sådan finns) inte stämmer. Lamparmaturer av olika slag har fortfarande en märkning med MAX 40W eller liknande. Detta är väl främst baserat på glödlampans värmegenerering/strömstyrkan? Man kan alltså tryggt sätta i en 11W lysrörslampa (som ljusmässigt skulle motsvara en glödlampa på ca 40W) i en armatur märkt MAX 25W?

ANNONS

Mats Danielsson: From den 1 september så ska ljusflödet anges i lumen (lm) på förpackningen. Lumen är en enhet för ljusflöde och med hjälp av det så går det att jämföra olika typer av lampor. Det är tyvärr inte så enkelt att det räcker med bara lumen utan man måste också ta hänsyn till färgtemperatur (K) och färgåtergivning (Ra). Det kan alltså bli ganska omständligt men Energimyndigheten har ett faktablad som heter ”Glödlampan fasas ut - så här väljer du rätt” som finns att ladda ner och förklarar det mesta. Förhoppningsvis så har även butiken information på plats. Det precis som du säger att det är watttalet som ger värme.

Sofia: Tycker det är svårt att välja lampa med lämplig belysningsstyrka när det finns så många typer av lampor att välja mellan. Förr köpte jag en 75W lampa till min läslampa, men vad ska jag välja för effekt på lågenergilampan som jag vill ska ge samma ljus.

Mats Danielsson: Vill du vara säker så ta till och välj 18-20 watt. Det viktiga är nog att titta på förpackningen så den ger tillräckligt många lumen. Det står på förpackningen.

Hans Alm: Vårt hus har energiprofil dvs. extra tjocka väggar och hög täthet. Vi gör av med 10.000 kwh på vatten och värme på 172 kvm. Är det rätt nivå?? Med tätheten följer problem med att elda! Svårt att tända och fylla på braskaminen och det drar ibland in rök genom en extra vedspis och även asklukt utan eldning vid viss vädertyp. Vad åtgärdar vi det med eller vem kan ge oss råd om detta??

ANNONS

Mats Danielsson: Låter som en låg förbrukning men att huset kanske måste släppa in mer luft när ni eldar. Bor du i Göteborg, Partille eller Öckerö så ringer du till oss. Annars har alla kommuner i vårt område kommunala energirådgivare.

Stina: Varför har man inte återvinning på avloppsvattnet?

Mats Danielsson: Finns några enkla system idag men jag vågar inte säga hur hög verkningsgraden är. Annars är det svårt att ta vara på så ojämna och förhållandevis små mängder i ett litet system. Däremot finns det ju i det kommunala systemet och återvinningen sker då storskaligt med värmepumpar.

Fredrik: Jag har hört att livslängden på lågenergilampor minskar om man tänder och släcker lampan ofta. Hur länge bör lampan vara släckt innan man tänder den igen? Gäller det LED lampor också?

Mats Danielsson: Från första september ska det stå på förpackningen sur många gånger lampan klarar att tändas eller släckas. Det är så att olika lågenergilampor klarar det olika bra. LED lampan däremot påverkas inte alls på samma sätt. Tekniken bygger ju på dioder som alltid står och blinkar på tex. datorer och modem

Korven: Jag vill rädda jorden så gott jag kan skall jag välja lysmaskar eller energilampor till sänglampan?

ANNONS

Mats Danielsson: Välj en LED så får du åtminnstonne ledljus.

Conny: Har el värme, hur mycket går i % till värme från belysningen?

Mats Danielsson: Glödlampor bidrar till uppvärmningen vilket även lågenergilampor gör. Av energin till glödlampan blir 90-95% värme och för en lågenergilampa är det 70-75%. När det gäller LED är det ändå mindre men där varierar det mer mellan olika lampor. Lampor är normalt sätt inte effektiva som uppvärmning då de oftast sitter på fel ställen, är på vid fel tider och de är som direktverkande el med låg verkningsgrad. Har du direktverkande el och en effektiv reglering av värmen så är det möjligt att få nytta av hälften av värmen sett över året. Värmer du däremot med pellets, fjärrvärme eller värmepump så blir nyttan betydligt lägre.

Stig: Hej Har bekymmer med långlivade lampor vid min entredörr där jag har en rörelsevakt. Lamporna går sönder efter en vecka - tio dagar. Vad skall jag välja?

Mats Danielsson: När du har en rörelsevakt så kan det vara svårt med lågenergi och du inte samtidigt har en inställning som låter lampan vara tänd en viss tid. I det här fallet tycker jag du ska överväga en LED lampa även om den blir dyr när den behöver vara stark.

ANNONS

Jacob: Hur ofta skall man frosta av frys och kyl?

Mats Danielsson: Handlar om att frysen bör frostas av när det bildas ett islager. Kylar idag är ju oftast självavfrostande

Mikael Sirenius: Her en bostad, tre våningar och uppvärming med oljefyllda radiatorer/golv slingor. Finns det pengar att spara på en luftvärme pump i detta fallet. Svårt med en vettig placering som kan värma hela huste (135 kvm)?

Mats Danielsson: Kan vara en lösning även om den inte klarar hela huset. Ring energirådgivningen och diskutera just ditt hus.

Petri: Finns dimbara LED-lampor? Eller lågenergi-kronlampor som är dimbara?

Mats Danielsson: Ja det finns både dimbara led och lågenergi. Från 1 september ska det stå på förpackningen om lampan INTE går att dimma.

Mats: Har svårt att hitta ersättning för refloktorlampor (som ofta sitter i små "klämspottar") - Inga lysrörslampor finns som passar. Vad väljer man här?

Mats Danielsson: Tycker att jag ser många sådana varianter i handeln men jag kanske missuppfattar dig. Ring gärna oss om vad det är för lampor du söker.

Jonathan: Byter LED fägtemperatur och färgåtergivning vid dimmring? Ökar livslängden om man dimmrar LED?

Mats Danielsson: Det bör det inte göra men där får man nog titta på den enskilda produkten för att vara säker.

ANNONS

Jean Andreasson: Mitt treårsavtal går strax ut (cirka 13.000 Wh/år. Skall jag köpa fastpris och i så fall för hur lång tid?

Mats Danielsson: Hänvisar till tidigare svar

Björn: en fråga om eluppvärmning, är det "effektivare" att värma upp med golvvärme eller är det effektivare om man använder element? nu använder vi golvvärme med temperatur styrning (sänkning med 5 grader när vi inte är hemma dagtid samt natt) men jag tycker mig inte märka någon skillnad i energiförbrukning mot tidigare. även luftvärmepump är installerad för "basvärmen".

Mats Danielsson: Ofta kan golvvärmen vara sämre då det inte ligger tillräkligt med isolering under. Är tveksam på om du tjänar något på en sådan sänkning när du har golvvärme. Ring gärna energirådgivningen och diskutera.

Husmusen: Vi har elvärme och funderar på att installera värmepump, luft-luft. Inomhusdelen skulle då sitta i vardagsrummet. Men hur mycket bullrar det? Decibelen är ju som en diskmaskin. Står man ut med et?

Mats Danielsson: Från person till person hur mycket ljud man tål. Jag är ändå ganska tveksam till en placering i vardagsrummet.

Mats Danielsson: Tack för alla trevliga frågor. Nu ska jag vidare för att stå i Energimyndighetens monter på Bostadsrättsmässan.

ANNONS