Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Cateringmat - test

Maj och början av juni är den festtätaste delen av året. Vårkalas, konfirmationer, avslutningar och studentfiranden avlöser varandra.

Färdig kalasmat är ett lockande alternativ. Den minskar stressen och ger tid för umgänge. Men det gäller förstås att den är god, helst även vackert upplagd, och att den räcker även om gästerna är hungriga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns hundratals cateringfirmor bara i Storgöteborg. Vi beställde mat från sex av dem. Kockläraren Kenneth Junström, med 40 års erfarenhet från restaurangbranschen, hjälpte oss att bedöma det vi fick utifrån kvalitet och pris. Han visste inte vilka leverantörerna var när han satte betygen.

Vi valde kalla festfat med minst två sorters kött, med priser mellan 100 och 250 kronor per portion. Det handlade alltså om bjudmat i låg- och mellanprisklassen; vi undvek de lyxigaste bröllopsbufférna. Vi tog det som stod på menyerna och beställde inga extra tillbehör.

Det var väldigt stor skillnad på det vi fick. Från ett enda fat med huvudsakligen olika köttskivor till fyra-fem lådor med mat och tillbehör. Dessertost ingick i två av bufféerna. Ett ställe, Lyck-osten i Landvetter, skickade med potatissallad fast det inte stod på listan.

Allmänt sett var de flesta bufféer prisvärda. Ett minus var dock de trista burkoliverna som dök upp på många håll. Mozzarellaosten var också ett osäkert kort – i många fall rätt smaklös.

Var det tillräckligt med mat? Jo, även de minsta portionerna var väl tilltagna. Fatet från Ica Maxi kom dock helt utan tillbehör, så där hade man fått köpa till exempelvis bröd och pasta. Ett par leverantörer skickade väldigt mycket mat, det skulle ha räckt till dubbla antalet personer.

Bäst i test blev Coop kök & café i Bäckebol. Deras buffé var inte bara god utan också relativt billig. Kenneth Junström var full av lovord över både maten och uppläggningen.

- Fantastiskt vackert, saftigt och härligt. Himla bra gjort, sammanfattade han.

De billigaste faten, från Ica Maxi och Lyck-Osten, var också riktigt goda.

Det dyraste alternativet, GI-buffén från Din catering, fick däremot hård kritik. Den trista maten i kombination med det höga priset gav en etta i betyg.

- Detta är inte godkänt. Jag hade blivit väldigt besviken om jag betalat drygt 240 kronor för detta, sa Kenneth Junström.

Fakta och omdömen om alla bufféerna finns här nedan.

Vi beställde cateringmat för åtta personer från sex ställen i Storgöteborg. Vi beställde som privatpersoner och tog färdiga alternativ från menyerna, utan extra tillbehör. Bedömningen gjordes av Kenneth Junström, kock och kocklärare i Göteborg. Betygen är satta utifrån kvalitet och pris.

Fem fyrar = Lysande!

Fyra fyrar = Utmärkt

Tre fyrar= Bra

Två fyrar = Godkänt

En fyr = Underkänt

Överkorsad fyr = Uselt

Mellan tre och sju dagar i förväg, var beskeden när vi ringde runt till cateringfirmor i Göteborg. På många håll krävs det längre varsel under studentfestperioden – upp till två veckor i förväg.

Många väljer att gifta sig på våren och pingsten är en populär bröllopshelg. Men statistiken visar att antalet vigslar faktiskt är flest i augusti. Därefter följer i turordning juli, juni och maj.

Minst vanligt är det att gifta sig i januari.

Källa: SCB

COOP KÖK & CAFÉ

Bäckebol

Namn: Medelhavsbuffé

Pris per portion: 139 kronor

Innehöll bland annat: Kyckling med pesto och mozzarella (136 gram per portion), kotlettrad med paprika (124 g/portion), brieost med valnötter och rödlökschutney (146 g/portion), pastasallad, grönsallad, oliver, kronärtskockor

Kommentar:

Himla bra gjort. Fantastiskt vackra fat med kyckling och fläskkarré. Snyggt med klassiska tomatrosor. Fint ostfat, roligt med valnötterna och den syltade rödlöken.

+ Saftigt och väl anrättat kött. Bra pastasallad, välkryddad men inte stark. Jättegott bröd. Väldigt prisvärt.

- Dressingen smakar inte så mycket.

LYCK-OSTEN

Landvetter

Namn: Buffé nr 2

Pris per portion: 105 kronor

Innehöll bland annat: Fat med vinmarinerad rostbiff, parmaskinka, källarrökt skinka, lantpaté med cumberlandsås, melon (sammanlagt 278 g/portion), potatissallad (215 g/portion)

Kommentar: Fräscht och fint. Känns som en vårfest. Ett kanonfat förutom potatissalladen.

+ Jättegod skinka – av två sorter – och underbar paté. Snygg, lite gammaldags uppläggning. Prisvärt.

- Potatissalladen har en bra krämighet men smakar inte så mycket.

ICA MAXI

Torslanda

Namn: Italienskt fat

Pris per portion: 99 kronor

Innehöll bland annat: Prosciutto, salami, bresaola (torkat nötkött), mozzarella, oliver (sammanlagt 153 g/portion). Inget bröd eller pasta.

Kommentar: Snyggt, som en blomsteruppsättning. Väldigt omsorgsfullt gjort.

+ Vackra färger. Jättegod bresaola och lufttorkad skinka. Mozzarellan klart bättre än på andra fat.

- Lite tråkigt med oliver i plastburk.

GULDHEDSGÅRDEN

Daniel Petterssons gata

Namn: Italiensk buffé

Pris per portion: 199 kronor

Innehöll bland annat: Spenatfylld kyckling (61 g/portion), skaldjurssallad (74 g/portion), parmaskinka och melon (45 g/portion), gorgonzola (31 g/portion), tomat och mozzarella. Pastasallad (166 g/portion).

Kommentar: Ser väldigt gott och fräscht ut. Pastasalladen lagom kokt. Fint med en ostavslutning.

+ Läcker spenatfylld kyckling, bra att den är skivad. God skinka, fin skaldjurssallad, jättegott bröd.

- Tråkiga oliver i pastasalladen. Stabbig dressing.

POUR BON

Korsgatan

Namn: Buffé Milano

Pris per portion: 178 kronor

Innehöll bland annat: Prosciutto med parmesanost (93 g/portion), kycklingfat (101 g/portion), pastasallad (260 g/portion), grönsallad.

Kommentar: Ser inte så roligt ut. Kycklingen tråkigt utkastad på fatet. Samma salladsblad på kycklingen, skinkan och pastan. Grönsalladen känns hopslängd, man har skurit gurkan men inte gjort mycket mer.

+ Fatet med skinka och parmesan var gott, liksom brödet. Kycklingen var saftig ....

- ...men smakade inte mycket. Underlig dressing, påminde om en översyrad Rhode Island-sås. Pastasalladen såg godare ut än den var.

DIN CATERING

Vasagatan

Namn: GI-buffé

Pris per portion: 245 kronor

Innehöll bland annat: Kycklingfiléer med bacon (144 g/portion), rostbiff (148 g/portion), köttbullar med quinoa och paprikasås (368 g/portion), ägghalvor med räksallad (147 g/portion), kikärtsmousse med vitlök, grönsallad.

Kommentar: Tråkig uppläggning, andefattigt, ogenomtänkt. De har bara hällt den ena sortens sallad ovanpå den andra. Inte alls prisvärt trots att det är mat för flera dagar.

+ Mängder av mat. Äggfyllningen smakade hyggligt.

- Kycklingen med bacon var förskräcklig, torr och dåligt kryddad. Dressingen var smaklös. Köttbullarna var stenhårda.

Mest läst