Brandsläckare-pulver 07

ANNONS
|

I en brandsituation är vi ofta för stressade för att ta reda på var brandhärden egentligen finns och fyller därför hela rummet med släckmedel. Här är pulver lättast att lyckas med. Genom att det transporteras runt med rummets luftrörelser hamnar det rätt ändå.

Nackdelen är att pulvret smutsar ner. Men försäkringsbolagen har här inga invändningar fördelarna överväger och saneringskostnaden är liten, relativt sett.

Även på Försäkringsförbundet har man, efter att ha tagit del av resultat från släckförsök vid SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), beslutat sig för att rekommendera handbrandsläckare med minst sex kilo pulver i hemmiljö.

I handeln finns små släckare som må se praktiska ut men undvik dem!

ANNONS

Småsläckare på ett halvt kilo har inte alls samma kapacitet som de på sex, varnar Jens Hjort på Svenska Brandskyddsföreningen.

Tömningstiden är så mycket kortare. Om du först öppnar släckaren och sen springer mot elden som många gör i en brandsituation har innehållet tagit slut när du kommit fram.

Vet du vad som bör göras vid en brand? Räddningstjänsten har utbildningar som riktar sig till föreningar och arbetsgivare. Privatpersoner får söka andra vägar. Brandskyddskonsulten Stig Gyllsten, som under sina tidigare år som polis sett många bostadsbränder, ger nu kurser i brandskydd för allmänheten. Sådana behövs, menar han, då de flesta dödsbränder sker i hemmen.

Man blir ofta handlingsförlamad i en brandsituation, inte minst på grund av den starka hetta som slår emot dig.

Att få igång en brandsläckare är dock inte svårt, menar Jens Hjort.

Nästan alla kan hantera en släckare på rätt sätt. Dessutom ska den ha en tydlig etikett som beskriver hur du ska göra. Det är en god idé att titta på den i lugn och ro, inte när huset står i ljusan låga.

På de flesta modeller drar du bara ut sprinten och klämmer till vid handtaget.

Brandsläckaren ska alltid placeras vid utgången. Har bostaden flera våningar placeras ännu en släckare i närheten av trappan. Förebygg med en brandvarnare på varje våningsplan för att upptäcka brand på ett tidigt stadium.

ANNONS

Desssutom bör det finnas en brandfilt i varje hem, råder Stig Gyllsten. Den mindre filten för barn passar också bra att slänga över en brinnande dator eller TV.

Titta till släckaren varje månad. Skumsläckare kontrolleras på verkstad vart femte år. Pulversläckare bör skakas om några gånger årligen och kontrolleras vart tionde år.

Då ska innehållet tömmas ut, fyllas på nytt och så ska släckaren skruvas ihop. Men att få hjälp med det a kostar ofta mer än att köpa en ny pulversläckare, säger Jens Hjort.

Köp istället nytt efter tio år, är tipset. Den gamla släckaren lämnas hos kommunens återvinnningscentral.

GUIDE SLÄCKARE

Skillnaderna är stora mellan olika släckare. En nio liters skumsläckare klarar exempelvis bara att släcka en hälften så stor brand som en sex kilos pulversläckare.

*Produkt: Pulversläckare

Beskrivning: Pulver är en samlingsbeteckning för en mängd olika salter med olika pris och släckkapacitet.

Cirkapris (6 kilo): Mellan 495 och 895 kr

+ Har bäst släckkapacitet per kilo släckmedel. Effektiv mot små bränder. Lätt att använda för den som är ovan. Släcker snabbare och säkrare än skumsläckare. Kan användas i elektronisk utrustning.

- Smutsar ner. Undvikes i rum med känslig elektronisk utrustning såvida denna inte brinner.

ANNONS

*Produkt: Kolsyresläckare

Beskrivning: Innehåller koldioxid. Passar i restaurangkök, telestationer och så vidare.

Cirkapris (5 liter): 3 000 kr

+ Släcker flammor snabbt. Smutsar inte ner, lämnar inga spår efter sig. Leder ej elektrisk ström.

- Dyr. Branden kan flamma upp igen om koldioxiden försvinner innan det släckta föremålet hunnit sva lna.

*Produkt: Skumsläckare

Beskrivning: Fungerar som en vattensläckare men kyler glödhärden effektivare. Kan även användas mot klass B-bränder genom att tillsätta en kemikalie som förändrar vattnets ytspänning.

Cirkapris (6 liter): 875-1 095 kr

+ Bra mot bränder i exempelvis bensin.

- Är elektriskt ledande. Dra ur sladden till brinnande elektriska apparater innan du släcker.

*Produkt: BSM Exfire

Beskrivning: Vätskesläckare. Kyler, kväver och impregnerar det som brinner så att elden ej flammar upp igen. Klarar Klass A, men även olja.

Cirkapris: Cirka 3 000 kronor

+ Bra vid brand i synteter, plaster, oljor samt elektronisk utrustning upp till 1 000 volt. Lång hållbarhet (10 år). Återfyllningsbar. Klarar frost och kyla, men måste tina innan användning.

- Dyr

(Källa: Räddningsverket och tillverkare)

Köpfakta:

Klassning

ANNONS