Brödrost - test

ANNONS
|

Att välja brödrost till hemmet handlar för många lika mycket om estetik som funktionalitet. En snygg brödrost kan göra kökets arbetsbänk till ett blickfång, medan den mer anonyma och plastiga rosten helst stuvas in i väggskåpet.

Men allt handlar förstås inte om utseende. Det visar också ett test av åtta brödrostar i spannet 200-3500 kronor som Testfakta gjort på GP:s uppdrag.

Väljer du Dualit New Generation, den dyraste brödrosten, så får du förvisso en snygg men definitivt inte en effektiv brödrost.

Det brittiska testlaboratoriet Intertek, som utfört testet, gör tummen ner för brittisktillverkade Dualit.

- Det är helt klart den sämsta brödrosten i testet, en verklig besvikelse. Efter rostningen kom det ut nästan helt svarta och oätliga brödskivor, och den var inte speciellt bra på upptiningsfunktionen heller, säger Claire Garner, ansvarig för brödrosttestet på Intertek.

ANNONS

Inte nog med det – reglagen på Dualit fick också underkänt. Det är svårt att få grepp både om reglaget som styr hur hård rostningen ska vara, och det som gör att man kan växla mellan vanlig brödskiva och bagel menar Claire Garner.

- De var otroligt tröga att vrida runt, och det innebär att människor som har svaga handleder får svårt att hantera reglagen.

Claire Garner är förvånad över att en så dyr brödrost fungerar så pass dåligt. Hon konstaterar att den snarare är något för egot än för funktionaliteten. Dualits brödrost kostar dryga 3 500 kronor.

Den bästa brödrosten i testet var Electrolux EAT8000. Den lyckades producera jämnt rostade och gyllenbruna brödskivor i alla omgångar av rostningen. Även upptiningsfunktionen – där brödskivan tinas från djupfryst och sedan rostas – gav ett bra resultat. De gummibeklädda reglagen på Electrolux brödrost får gott betyg för lätthet att greppa. Enda lilla minus är smulbrickan som Intertek anser är för grund och därmed måste tömmas ofta. Electrolux brödrost ligger i mellanprisklassen – strax över tusenlappen.

Brödrosten från Philips kvalar in som god tvåa. Den klarar den vanliga rostningen bra och upptiningsfunktionen får godkänt även om brödskivorna får skarpa ränder snarare än att de blir helt gyllenbruna. Det som drar ner betyget är reglagen som är något för små och placerade på ett sätt som gör att man måste vrida på brödrosten för att komma åt dem. Philips brödrost kostar omkring 700 kronor.

ANNONS

De billigare brödrostarna, som bara kostar några hundralappar styck, skötte sig acceptabelt. Eller som Claire Garner uttrycker det, de gör det en brödrost ska göra, det vill säga rostar bröd.

- Det man kan säga är väl att de inte rostar djupt nog, skivorna är bleka längst upp. Men brödskivorna är ätliga. Brödrostarna har acceptabel funktionalitet när det gäller reglage till exempel.

C3 Compact är en enkel brödrost utan några extra finesser. Den får godkänt på rostningen, men har lite för smala brödfack och smulbrickan är krånglig att komma åt. Trots det tycker Claire Garner att C3 är en helt ok brödrost.

- Den gjorde inte så dåligt ifrån sig. Det kan vara en bra och billig första brödrost om man inte kräver för mycket.

En viktig funktion är upptiningen – att kunna lägga i djupfrysta brödskivor som värms och rostas. Den enda som fick helt godkänt på upptining var Electrolux, sämst var Braun Sommelier.

Tre av brödrostarna – Philips, Menuett och Braun Sommelier – har galler ovanpå för att värma upp och rosta till exempel bagels och tekakor. Ingen av dem lyckades få fram ett optimalt resultat – antingen var tekakorna inte helt uppvärmda eller så var de inte rostade.

ANNONS

Brittiska Intertek har på Testfaktas uppdrag testat åtta brödrostar. Syftet har varit att visa skillnader i effektivitet och funktionalitet. Samtliga testade brödrostar har fack för två skivor. I testet användes vitt färdigskivat bröd av märkena Kingsmill och Love to Toast. Angivna cirkapris baseras på information från några av de större återförsäljarna. Priserna kan dock variera mellan olika affärer.

Laboratorietestet har omfattat följande moment:

Rostning brödskivor: Rumstempererade brödskivor har rostats. Brödrostarna har ställts in för att det ska bli gyllenbruna brödskivor som resultat. Den första omgången rostning har sedan jämförts med ytterligare två rostningar då brödrostarna har körts utan att få svalna mellan rostningarna.

Upptining/rostning brödskivor: De brödrostar som har funktionen defrost har testats för att kontrollera om upptining av frysta brödskivor och rostning av dessa fungerar tillfredställande.

Skivad bagel: Brödrostarna har testats med rumstempererade bagels, delade på längden. Syftet har varit att se om brödfacket klarar bagelns storlek utan att fastna och att rostningen fungerar tillfredställande.

Brödvärmare: De tre brödrostar som har galler för brödvärme har testats med skivade tekakor. Rostning och uppvärmning av tekakorna har kontrollerats.

Uppvärmning: De brödrostar som har funktionen reheat har testats för att kontrollera om redan rostat bröd som svalnat kan värmas upp igen på ett tillfredställande sätt.

Funktionalitet/hanterbarhet: Varje brödrost har testats för att kontrollera hur lätt den är att använda. Följande har kontrollerats: att lägga i och ta ur brödskivor, att använda reglage, indikatorlampor, sladdförvaring, rengöring av smulbricka och instruktionsbok.

Totalbetyget är ett viktat medelvärde av resultaten från de olika delmomenten, där rostning skivor fått vikten 50 procent, upptining/rostning 13 procent, skivad bagel, brödvärmare och uppvärmning 4 procent vardera samt funktionalitet/hanterbarhet 25 procent. Skillnader i funktioner som upptining/rostning, brödvärmare och uppvärmning har beaktats i betygsättningen.

ANNONS