Billig brandsläckare funkar bra hemma

ANNONS
|

Julen är ljusens högtid och under december nästan fördubblas antalet bostadsbränder jämfört med augusti. Det som rekommenderas till bostäder är en pulversläckare, eftersom den fungerar till alla typer av bränder som kan uppstå i hemmet. Standard är en släckare på sex kilo men även med den begränsningen finns det mycket att välja på.

En sökning efter "brandsläckare pulver 6 kg" på prisjämförelsesajten pricerunner.se gav nästan hundra träffar, både i fysiska butiker och nätbutiker. Knappt 70 av dem var pulverbrandsläckare på sex kilo – med en prisintervall på mellan 299 och 2 357 kronor.

– De billigare duger ofta lika bra i vanliga hus. Då är det bättre att köpa en brandsläckare och några brandvarnare till samma pris. Då får du bättre skydd, säger brandskyddskonsulten Anders Thor.

ANNONS

En pulversläckare på sex kilo bör ha effektivitetsklass 43A 233BC. Det är värdena som rekommenderas av de flesta försäkringsbolag och räddningstjänster. Siffrorna framför A står för hur effektivt pulvret är och hur långt man hinner släcka. Lägre siffror är inte lika effektiva vid släckning som de högre. Pulversläckare med effektivitetsklass 55A är i regel dyrare, men inte nödvändigtvis bättre att ha hemma. Anders Thor säger att även om pulvret är något effektivare är det marginellt och om man inte dagligen släcker bränder märker man ingen skillnad på 34A, 43A och 55A.

– Det är ungefär som att köpa en golfklubba. Kan du inte spela golf spelar det ingen roll vilken klubba du har.

Det finns enligt honom ingen anledning att köpa en dyrare brandsläckare. Att man vet hur man hanterar en brandsläckare är viktigare än att pulvret är aningen mer effektivt. Effektiviteten framgick inte på alla brandsläckare, men den allra billigaste, som kostade 299 kronor, hade den lägre effektivitetsklassen 34A 183B. Den billigaste släckaren med den rekommenderade effektivitetsklassen 43A låg på 349 kronor.

Värstingen är en silverfärgad pulversläckare med effektivitetsklass 55A. I övrigt gör den precis samma sak som den drygt 2 000 kronor billigare varianten. På senare tid har design gjort entré och de skrikigt röda släckarna har fått sällskap av vita, svarta, silver- eller guldfärgade och brandsläckare med mönster på. Oavsett om man vill matcha släckaren med sin inredning eller om man kör på en klassiskt röd är det innehållet som är det viktiga.

ANNONS

Att det skiljer så mycket i pris kan Anders Thor inte förklara med något annat än att större företag kan köpa in större partier och få ner priserna lättare än mindre företag. Men han tror också att de företag som riktar sig till privatmarknaden använder hög effektivitet som ett säljknep.

– Det är ofta ett försäljningsargument att man har ett effektivare pulver, men försäkringsbolagen tycker att den med 43 räcker gott och väl. Det är den de rekommenderar.

I Sverige är det rekommenderat att ha ett skäligt brandskydd, vilket ofta betyder brandvarnare, men däremot finns inget tvång på att man ska ha en brandsläckare hemma. Om man har det, rekommenderar Anders Thor att ha den i hallen för att på så sätt kunna gå mot elden med brandsläckaren och inte behöva gå igenom elden för att ta sig ut om man inte lyckats släcka.

Brandsläckare håller i flera år, men har man en gammal som man vill byta ut rekommenderar Anders Thor att man gör det till övning med hela familjen.

– Då får man prova att släcka och så är det ganska lätt att kasta den på återvinningen. Det får man inte göra med en full släckare, då räknas det som miljöfarligt ämne.

ANNONS

Enligt Anders Lundberg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är det då viktigt att vara utomhus och på en plats som inte stör någon annan eller någon annans egendom.

– Tänk också på vindriktningen eftersom skummet driver iväg ordentligt, säger han.

Fakta: Att tänka på

  1. Tänk på att vända på pulversläckaren då och då eller skaka den lite försiktigt någon gång om året. En släckare som står skyddat kan hålla upp till tio år, men om den står still kan pulvret packas i botten och inte komma ut när man behöver det.
  2. Om du använt din brandsläckare måste du byta ut eller fylla på den direkt. Bara på några timmar försvinner trycket och nästa dag går det inte att använda den.
  3. Pulvret i en släckare tar slut fort – på ungefär 20 sekunder. Tänk på att sikta lågt när du släcker en eld.
  4. Om det brinner på spisen eller i ugnen är det bättre att kväva elden. Trycket i en släckare är stort och kan skjuta iväg det som brinner. Använd ett lock eller en plåt.
  5. Bokstäverna på brandsläckaren syftar till material. En släckare med ABC-märkning fungerar på både trä, textilier, papper (A), vätskor som olja och bensin (B) och gas (C).
  6. Vi har inte tagit hänsyn till att försäkringsbolagen ofta erbjuder sina kunder att köpa brandskydd till rabatterade priser.
  7. Brandvarnare bör testas två gånger per år genom att trycka på knappen, då testas alla funktioner automatiskt. Blås inte ut ljus eller elda direkt under brandvarnaren. Ett tips är att damsuga den ibland, för att hindra att den dammar igen.

Prisexempel

  1. Nexas champagnefärgade släckare har effektivitetsklass 43A 233BC och ligger på 509 kronor.
  2. Nästan samma pris, 495 kronor, har en släckare från Housegard med effektivitetsklass 55A.
  3. En traditionellt röd släckare från Presto Nordic med klass 43A kostar 695 kronor.
  4. En till synes likadan släckare från Presto, med 55A ligger i stället på 1 995 kronor.
  5. En svart släckare från Malmbergs med 34A 183BC kostar 379 kronor.
  6. Den billigaste släckaren på pricerunner ligger på 299 kronor och är en röd variant från Louis.
  7. För över 2 000 kronor mer får du jämförelsens dyraste släckare, en silverfärgad från Housegard med 55A för 2 357 kronor.
  8. Samtliga är pulversläckare på sex kilo.
ANNONS