Bilförsäkring kvinna/man 07

ANNONS
|

Försäkringsbolagen har olika grunder för prissättningen på bilförsäkringarna. Sedan bilförsäkringarna avreglerades i mitten av 90-talet har det varit fritt fram för bolagen att sätta pris och att grunda premierna på vad de finner lämpligt. Innan avregleringen fanns kön inte med som parameter.

När finansinspektionen (FI) för några år sedan granskade bilförsäkringarna efter avregleringen riktades det kritik mot att bolagen införde allt fler parametrar. Detta skapar ett för försäkringstagaren krångligt och svårbegripligt premiesystem, skrev FI och efterlyste också större öppenhet kring vilka parametrar som användes och hur de viktades mot varandra.

GP har frågat sex försäkringsbolag vilka parametrar de använder sig av när de fastställer priserna för premierna. If anger16 parametrar medan övriga uppger att de använder sig av ungefär hälften så många. Folksam svarar att uppgiften är en företagshemlighet.

ANNONS

Av grafiken härintill framgår att faktorer som kön, om föraren tidigare haft skador, om det finns betalningsanmärkningar och var bilen är parkerad nattetid kan ha betydelse när premien ska fastställas.

Enligt Gunnar Olsson, chef för konsumenternas försäkringsbyrå, kommer kön att försvinna som kriterie för premierna.

Det är redan flera länder som håller på att ta bort kön som parameter, nu senast gjorde Spanien det. Därför tror jag att det är en tidsfråga innan vi följer efter, säger

Gunnar Olsson som förutspår att det får betydande konsekvenser:

Det är männen som kommer att dra fördel av EU-direktiv som förbjuder könsdiskriminerande premier eftersom de är mest missgynnade idag. Kvinnorna kommer att få betala mer för sina premier framöver.

Björn Jonasson produktchef hos If, berättar att bolaget varje år ser över premierna och justerar om statistiken ger nya siffror, men han tror inte att kön kommer att tas bort som parameter:

För några år sedan fans det ju en diskussion om att det var diskriminerande, men jag ser inte något som talar för att det ska bli någon förändring. Det finns inga sådana indikationer.

Visst skulle man av något sorts marknadsskäl låta bli att höja priserna i de åldrar där kvinnorna utgör ökad risk. Att på så sätt locka till oss kvinnor, men det är inte aktuellt för vår del.

ANNONS

Malou Sjörin, presschef på Trygg-Hansa, som har samma pris för män som kvinnor, tror att övriga bolag kommer att följa efter.

Om man ute i Europa tar bort kön som beräkningsgrund så är det väl rimligt att det även sker här. Det är en trend i samhället generellt, och inom det här området brukar ju Sverige ligga i framkant, säger Sjörin.

Att Folksam, i motsats till övriga tillfrågade bolag, inte uppger vilka parametrar som ligger till grund för priset på premierna försvaras

av Eva Tidefelt, avdelningschef på Produktutveckling där motorförsäkring ingår, genom en jämförelse med ett köp av ett skrivbord:

Då skulle du kräva att få veta hur skrivbordstillverkaren räknat ut priset på metalldelarna och fernissan och vilken avans de har på varje del. så går det ju inte till. Du får väl köpa bordet eller får du avstå.

Folksams prisansvarige Jan Samuelson förklarar bolagets linje med att kunderna av frågorna som ställs kan sluta sig till vilka parametrar som används och att det viktiga för kunden är vad som ingår i produkten och vad den kostar.

Branschen i stort lever i ett gränsland där man är halvtydlig, och det är väl egentligen det sämsta alternativet. Jag kan lova dig att det finns delar inom varje försäkringsbolag som påverkar priset, men som inte är tydligt för kunderna, säger Jan Samuelson.

ANNONS

Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå har inga synpunkter på Folksams inställning:

Det är upp till dem, det kan ju vara en konkurrensfråga. De kan ju sitta med någon väldigt viktig statistisk siffra som de inte vill dela med sig. Avgörande för kunden är ju vad premien kostar, inte hur den sätts.

ANNONS