Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/8

Bästa termosen för höstutflykten

Slagtåliga, håller värmen bra och läcker inte. Men med användarvänligheten är det lite si och så. Det visar ett test av ståltermosar som Testfakta gjort åt oss.

Ingen riktig utflykt utan termos. Och för alla de som saknar fungerande termos till höstens utflykter i skog och mark har Testfakta låtit testa åtta ståltermosar för att se vilken som är bäst. 
– Jag blev verkligen imponerad av vad de klarade av över lag, även om några ändå var snäppet bättre än andra, säger Philip Rhodes, testledare på det brittiska laboratoriet Intertek. 


Laboratoriet fyllde termosarna med kokhett vatten och mätte sedan hur de lyckades behålla värmen på vätskan. Termosarnas isolationsförmåga undersöktes både i rumstemperatur och i kyla. 

Alla testade termosar visade sig klara utmaningen mycket bra. Efter en timme i minus tio grader var vattnet i termosarna fortfarande över 90 grader i alla modeller. Efter ett dygn i kylan har vattnet svalnat avsevärt, men termosarna från Thermos, Ica och Clas Ohlson lyckades ändå hålla en temperatur runt 50 grader. 
Stöttåliga var termosarna också. Fyllda med vatten släppte man termosarna från en meters höjd rätt ner i ett cementgolv så att de slog i botten, sida och ovansida. Utöver några mindre bucklor och märken så fungerade termosarna lika bra som tidigare. 
Däremot läckte alla termosar mer eller mindre under själva falltestet.
– Troligen trycktes korkarna ur sitt läge när de slog i golvet. Men när vi undersökte dem efteråt så kunde alla termosar fortfarande hålla tätt, säger Philip Rhodes.

Laboratoriet var inte lika imponerat av termosarnas användarvänlighet. Interteks ergonom Gabi Wnuk tittade särskilt på hur termosarna var att öppna, stänga och hälla ur.   
– Många av termosarna, som till exempel termosen från Hammarplast, är svåra att greppa och hantera, särskilt för personer med små eller svaga händer, säger hon.
Stanleys termos är också väl tjock men är utrustad med ett handtag. Men det handtaget anser ergonomen är både obekvämt, knepigt att använda och gör termosen obalanserad.
Så vad är labbets bästa köpråd?
– Prova termosen i butiken och känn efter hur den är att öppna och stänga. Något man också lätt missar är att se till att köpa rätt storlek så att termosen får plats i väskan eller ryggsäcken, tipsar Phil Rhodes.
Bäst i test blev klassikern från Thermos. Den är bäst på att hålla värmen, stöttålig och användarvänlig. 

Så här gjordes testet

Det brittiska laboratoriet Intertek fick i uppdrag att testa åtta olika ståltermosar. Alla termosar hade en angiven volym på 1 liter. Labbet testade hur bra termosarna är på att hålla vätska varm, hur stöttåliga och användarvänliga de är.

Värmestabilitet
Laboratoriet fyllde termosarna med kokande vatten och mätte hur temperaturen sjönk över tid. Testet gjordes när termosen förvarats i plus 20 grader respektive minus 10 grader. Termosarna förvärmdes inte.

Stöttålighet
Labbet fyllde termosarna med vatten och släppte dem från en meters höjd så att termosarna slog i ett cementgolv med botten, toppen och sidan först. Därefter undersökte labbet om termosarna fortfarande var funktionsdugliga. Man mätte hur mycket vatten de läckte under fallprovet och om de kunde hålla tätt efter stöttålighetstestet. 

Användarvänlighet
En ergonom bedömde hur användarvänliga termosarna var. Hon tittade exempelvis på hur de var att öppna och stänga, och att dricka ur.

Mest läst