Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/11

Bästa glassen smälter i munnen

Namnet var en förutsägelse som slog in. Pinnglassen Mega hit trippel choklad slog ut allt motstånd, när Konsumentpanelen testade nyheter. Klicka dig vidare i bildspelet för att se alla testade glassar och deras betyg.

Vinnaren blev ensam om toppnoteringen fem fyrar i betyg. Halva panelen valde den som den absolut godaste glassen av alla testade. "En glass som tog slut för fort", skrev Anna Mellgren i sitt protokoll. Men för andra var den inte bara god, utan också mättande:
– Efter den fick jag erkänna mig besegrad, konstaterade Sofia Lindberg när hon efter testets slut tittar på sina två tallrikar med resterna av sammanlagt tio pinnglassar och strutar.

Kan ätas när som helst

En del av testet bestod av bär-, is- eller smoothie-glassar, medan andra delen var chokladinspirerad. Precis som vinnaren Mega hit trippel choklad från Hemglass.
– De friska glassarna passar bäst en varm sommardag, för när man sitter i solen vill man ha något syrligt och fräscht. Men en chokladglass kan man äta när som helst, för att belöna sig själv eller som en efterrätt på lunchen, säger Chalang Abdulkadir.
Melinda Carlsson tyckte i förstone att det var svårt att utse en favorit:
– Jag gillar ju både friska glassar och choklad, konstaterade hon men fastnade slutligen för trippelchokladen.
I omdömet i protokollet betonade hon att den hade "mustig chokladsmak som balanseras väl av vaniljglassen inuti".

Firar 50 år

Hemglass har ytterligare fyra glassar i sitt sortiment med förnamnet Mega hit, utöver vårens nykomling med trippel choklad med vitchokladgräddglass och kakaosås som doppats i mörk choklad. Företaget har femtioårsjubileum nästa år: 1968 rullade den första hemglassbilen ut på en leveranstur i Täby. Idén kunde förverkligas tack vare att allt fler familjer fått frysboxar i hemmen. Det började med egen glassfabrik, men i dag görs hälften av deras glassar, efter eget recept, av Sia och Engelholmsglass och den andra halvan i Tyskland.

Fyra fick tre fyrar

Just beteendet att stoppa glassar i frysen för senare förtäring brukar sägas vara förklaringen till hög glasskonsumtion i Norden jämfört med exempelvis det varmare Medelhavsområdet, där man köper ute för att äta direkt.
På andraplatsen i vårt test och belönade med fyra fyrar av Konsumentpanelen blev det trångt: Cookies & cream, Magnum double coconut och Hallon – alla med chokladtema på olika vis.
Ännu trängre blev det på tredjeplatsen där fyra glassar fick samsas med tre fyrar vardera i betyg: Kina wafers, Piña colada, Solero strawberry smoothie och Päronsplit (Triumfs version av klassikern med annat varumärke och två T på slutet).
De två återstående fick två fyrar i betyg som betyder godkänt, även veganglassen Choice som hamnade sist av våra testade nyheter. Men Paul Sjöö Johansson tyckte att den inte ens smakade glass. Efter att protokollen hade lämnats in fick han och övriga deltagare veta att den innehåller vaniljrisglass och är såväl mjölkfri som laktos-, soja- och glutenfri.


Vill ha rena glassar

Några önskemål framfördes också, efter att ha ätit glass som smakar som en drink, som jordgubbssylt, en som hade choklad i flera lager med rinnande sås inuti och glass med kaksmulor. Fredrik Schandorff vill gärna ha en blåbärsglass, medan Roland Löfblad efterlyste den renaste rena glass: bara vanilj och inget mer.
– En puckstång menar du? utbrast den del av panelen som mindes denna.

Mest läst