Asfalt och betong kvar på tomten

ANNONS
|

För småbarnsföräldrarna Jonny och Maria Brun har våren passerat utan att de har kunnat njuta av sin trädgård. Det översta skiktet är avskalat och obevuxet som ett månlandskap. Här och där sticker det upp stora kokor av asfaltsklumpar. ¨

Bakom den ogästvänliga tomten ligger en schism med byggföretaget Myresjöhus som hittills hårdnackat sagt nej till att följa myndigheternas beslut.

Annars började det hela i dur. Makarna Brun hade kontaktat Ale kommun för att ställa sig i tomtkön och fick då veta att Myresjöhus hade köpt ett markområde och sålde tomter med hus.

- Det hela verkade jättebra. Det var helentreprenad och vi bestämde också att vi ville ha trädgården anlagd med gräsmatta. Det lovade man ordna, berättar Jonny Brun.

ANNONS

Summan för det nyckelfärdiga huset landade på cirka tre miljoner kronor.

1 juli 2005 var det inflyttning men det sprillans nya huset var inte den drömvilla som förespeglades. Jonny Brun redogör för åtskilliga fel.

Braskaminen uppgavs vara godkänd och klar, men den var felaktig och hade eldningsförbud. Dräneringar hade inte installerats, ett stort altanfönster hade monterats fel, frånluftspumpen var trasig och på kakelgolvet i badrummet var det bakfall.

Efter slutbesiktningen tog familjen Brun kontakt med advokat Leif Johansson som ordnade en överbesiktning. I denna påtalade familjen 88 fel. Överbesiktningsmannen avgjorde att merparten skulle åtgärdas men att ett 30-tal av dessa skulle ersättas ekonomiskt till familjen och att besiktningen skulle betalas av Myresjöhus. I det här läget hade även Myresjöhus kopplat in advokat och relationen var ordentligt frostig.

När familjen flyttat in sommaren 2005 uppmärksammade den att gräsmattan innehöll asfaltrester samt bitar av betongrör. Men varken Myresjöhus eller markentreprenören Bonitét Mark, Marin & Bygg AB gjorde något.

Istället kontaktade Bruns kommunens miljöförvaltning. En inspektör kom hösten 2006 ut och besiktigade tomten, tog prov, och begärde därefter att Myresjöhus skulle ge besked om vad fyllnadsmassorna innehöll och var de kom ifrån.

ANNONS

Men inget besked kom och därför beslutade förvaltningen i november 2006 att samtliga massor på tomten skulle forslas bort och därefter skulle den återställas med massor som godkändes av miljö- och byggförvaltningen. Detta skulle ske senast 2 januari 2007.

Myresjöhus överklagade beslutet till Länsstyrelsen som dock gav kommunen rätt men senaste datum för saneringen av tomten sattes till 28 maj 2007.

Byggföretaget överklagade på nytt, denna gång till miljödomstolen. Den 8 februari i år kom domstolens besked. Kommunens beslut låg fast. Men domstolen flyttade fram datumet för saneringen till 1 april 2008.

Domen vann laga kraft, men några dagar innan saneringen skulle vara utförd skrev Myresjöhus advokat till Ale kommun och begärde omprövning av beslutet. Företaget ville inte byta ut samtliga massor. Kommunens svar kom snabbt: Det fanns inte längre någon rättslig möjlighet att ompröva beslutet.

Någon sanering har det dock inte blivit och nu har Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott tagit det mycket ovanliga beslutet att ärendet ska skickas till kronofogden för verkställighet. Resultatet blir då att kronofogden anlitar en entreprenör som sanerar och återställer tomten, och att räkningen skickas till Myresjöhus.

Överbesiktning

ANNONS