Alkoholmätare - test

ANNONS
|

Du var på fest igår och drack alkohol. Kan du köra bil dagen efter? För att slippa chansa när frågan dyker upp skaffar många konsumenter en egen alkoholmätare. Men att lita på en sådan kan vara ett farligt misstag, visar ett nytt laboratorietest.

- I många av de här produkterna är kvaliteten så dålig att människor blir lurade att begå rattfylleribrott, säger Tomas Jonsson, testledare på Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF:s testlab.

Som enda ackrediterade laboratorium för alkoholmätare i landet har MHF undersökt 13 mätare på marknaden. Testet är beställt av Testfakta på GP:s uppdrag. Med som referens fanns även den alkoholmätare som Polisen använder vid sina kontroller.

ANNONS

I testet undersöktes vilka värden alkoholmätarna angav när luft motsvarande 0.2 promilles och 1.0 promilles alkoholkoncentration blåstes in. Halterna motsvarar gränsen för rattfylleri respektive grovt rattfylleri i Sverige.

Vid 0,2 promille visade fyra av mätarna noll eller nära noll, det vill säga grönt ljus för en rattfull person att köra. Vid 1,0 promille visade två av mätarna – Teknikmagasinets Safe Drive och Alcohol tester för iPhone – fortfarande nära noll.

- Du kan ligga på gränsen till grovt rattfylleri och ändå få beskedet att det går bra att sätta sig bakom ratten. Det är fullständigt skandalöst, säger Tomas Jonsson.

Testets näst sämsta alkoholmätare, Proove Digital, visade istället alldeles för höga mätvärden. Men det betyder inte att produkten är ”bättre”.

- Det säger bara att leverantören inte har någon koll över huvud taget. Nästa mätare som säljs av samma märke kan precis lika gärna visa för lite. Det är en fullständig skitprodukt rent utsagt.

Huvudförklaringen till den dåliga mätprecisionen hos många av mätarna är att de inte kontrollerar den djupa lungluften, utan tar provet för snabbt. För ett bra resultat ska man ha blåst minst 1,2 liter luft innan mätningen görs.

- Det är bara luften längst ner i lungorna som visar vilken alkoholkoncentration man har i blodet. Om provet tas för tidigt säger resultatet ingenting. Det felet har sju av mätarna, vilket gör att de inte alls är tillförlitliga, säger Tomas Jonsson.

ANNONS

Teknikmagasinet, som står bakom testets sämsta mätare, säger att företaget ser allvarligt på testresultaten, och lovar att stoppa försäljningen av mätaren Safe Drive, som också säljs under namnet Safe Mate.

- Den har helt klart visat ett oacceptabelt resultat och kommer därför genast utgå ur sortimentet, säger Teknikmagasinets presskontakt Nils Nyman.

Alla mätare måste kalibreras regelbundet för att kunna visa rätt, och de bästa mätarna visar själva när det är dags.

I Sverige går gränsen för rattonykterhet vid 0,2 promilles alkoholkoncentration i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF:s laboratorium i Tibro har på uppdrag av Testfakta testat 13 olika alkoholmätare. Testet utfördes på nyinköpta produkter.

Mätprecision. 10 stycken nyktra blås varvades med 10 blås där alkoholkoncentrationen i luften motsvarade 0,2 promille (0,10 mg/liter luft), respektive 1,0 promille ( 0,50 mg/liter luft).

Repeterbarhet. Ger ett mått på mätarens mätosäkerhet.

Djup lungluft. Mängden luft som blåsts in i mätaren när provet tas mäts. För ett tillförlitligt resultat bör provet inte tas förrän efter minst 1,2 liter luft.

Rätt kalibrering. Kontroll att tillverkaren ställt in mätaren rätt.

Kontaminering. Kontroll om nyktra blås smittas av tidigare, onyktra blås.

Hanterbarhet. Mätaren ska ge tydliga instruktioner.

Brister i produkten. Till exempel om viktig information om kalibrering saknas.

Betygen har viktats enligt följande: Mätprecision (vid 0,2 ‰, 1.0‰, samt repeterbarhet) 50%, mätegenskaper ( kontaminering, kalibrering, djup lungluft) 30%, hanterbarhet (hanterbarhet samt brister i produkten) 20%.

ANNONS