Karin blev blind – och fick sin syn tillbaka

"Jag vet inte, det får vi ta reda på…" De orden från doktorn blev förlösande för Karin Sjögren som förra året fick en ovanlig cancerdiagnos, samtidigt som hon tidigare under året börjat se allt sämre och slutligen var nästan blind. Själv var hon ganska övertygad om att det fanns ett samband.

ANNONS
|

Det var förra hösten som Karin Sjögren fick diagnosen hårcellsleukemi, en kronisk sjukdom som bara drabbar en på miljonen.

Karin, som tidigare arbetat som tandläkare och som forskat inom området tandhälsa, tackar sin envishet för att hon med den lilla syn hon hade kvar och med sina kunskaper om hur man letar i databaser, hittade en amerikansk fallbeskrivning i en vetenskaplig tidskrift som visade det hon misstänkte – att hennes cancer och blindheten kunde hänga ihop.

– Det var som att träffa på en guldåder, säger hon.

Från att ha mötts av nej och ointresse när hon fört fram sina teorier om möjliga samband, möttes hon nu av en doktor som ville ta reda på om det kunde vara så.

ANNONS

– Det kändes fantastiskt att bli lyssnad på.

För Karin var det livsviktigt att sambanden klargjordes. Efter cellgiftsbehandling för cancern i december genomgick hon sedan två ögonoperationer. Nu är alla prover bra, hon mår bra men är fortfarande sjukskriven på deltid, och synen är nästan lika bra som innan hon blev sjuk.

– Jag är tacksam varje vaken stund.

Karin som nu provat på att vara ’på andra sidan’ och inte vara den som vet och kan bäst, kan lätt sätta sig in i det underläge som patienten kan känna.

– När man redan ligger ner blir man så skör, och då blir det svårt att slåss mot en som står upp.

Om sina upplevelser har Karin skrivit på sin blogg på tandvårdssajten Dental24 under rubriken "Att bli blind och få synen tillbaka – min resa i vårdlandet Sverige".

Efter 20 år som allmäntandläkare i folktandvården sa Karin för tio år sedan upp sig för att satsa fullt ut på att som egenföretagare erbjuda utbildningar i kommunikation i arbetsgrupper och i motiverande samtal, något hon i flera år gjort parallellt med tandläkarjobbet.

Karin förklarar att det motiverande samtalet utgår från grundinställningen att inte döma någon på förhand.

ANNONS

– Det är ett gynnsamt sätt att möta människor utan pekpinnar och skuldbeläggande. Som tandläkare har jag sett unga människor komma med tänderna fulla av karies och munnar som ser ut som nerbrunna lagårdar. Då blir man förtvivlad och funderar på hur man ska kunna hjälpa, utöver att laga alla dessa hål. Det är det som drivit mig.

Som tillägg till sin tandläkarexamen skaffade sig Karin för tio år sedan utbildning i affärskommunikation.

– Min tanke var att kan man med marknadsföring få människor att köpa en bil för en miljon, så måste man med rätt metod kunna hjälpa människor att ändra en livsstil som är destruktiv för deras hälsa.

Karin är en mycket inspirerande och uppskattad föreläsare som blandar humor och allvar. Hennes tankar och infall väcker ofta mycket skratt.

– Man ska inte tro att jag bara vill få folk att skratta, men det gäller att försöka hitta in i en grupp.

Karin är uppvuxen i en kommunicerande familj och funderar roat kring att det kanske är något genetiskt att vilja prata om saker och förmedla något. Pappa Per-Olof var domprost, mamma Onna montessorilärare, och hennes tre syskon har alla valt kommunicerande yrken, Carl blev präst, Anna journalist och Lars jurist.

ANNONS

– Vi skriver alla fyra och har det gemensamt att vi vill hjälpa människor.

Inte bara 2016, utan också 2014 var ett år av förändring i Karin. Även då fick hon en cancerdiagnos – ett malignt melanom, som är en slags hudcancer, vid sidan om halsen som opererades bort.

– Även om man friskförklaras så går det inte att inte tänka det värsta varje gång jag väntar på provsvar – måtte de inte hitta något, säger Karin som bestämt sig för att göra mer av sådant hon verkligen tycker om.

– Det gäller att ta vara på saker när man varit i något farligt.

Stavgång är sedan flera år en favoritsysselsättning.

– Inte för att jag måste, det är mer som en attraktion. Att gå 8:an i Delsjön är en glädje och ett behov för att rensa kroppen och knoppen. Det gör jag varje dag om jag inte är iväg och håller utbildning, eller om något annat superviktigt hindrar mig.


    Bild: Lisbeth Hedberg
Bild: Lisbeth Hedberg

Spela dragspel är en annan stark attraktion i Karins liv.

– Jag började spela lite grand när jag var 35, men nu sedan tre år spelar jag så ofta jag kan. Min 17-årige son brukar säga att det är mycket dragspel härhemma.

ANNONS

På en dragspelsvecka i Värnamo 2014 träffade hon Ulf Bornstein från Göteborg, som blev hennes lärare och som numera är hennes spelpartner i duon Dubbelbälgarna. Bland annat lägger de varje fredag ut en filmsnutt på Facebook som de kallar Dragspels-tv.

– Det går inte att tänka på något annat när man spelar, det krävs fullständig koncentration och det är skönt, säger Karin och drar en vals på bälgaspelet.

Årets dragspelshöjdpunkt var när hon i augusti blev inbjuden att spela så kallat allspel tillsammans med norska Lindesnes trekkspillsklubb på Operan med tusen personer i publiken.

– Det var en fantastisk upplevelse.

Karin Sjögren

Ålder: 51 år

Familj: Maken Peter Edlund, sönerna David, Mikael och Sebastian

Bor: I Landala i Göteborg, sommarstuga på Hönö

Gör: Tidigare arbetat som tandläkare i 20 år, affärskommunikatör som ger utbildning i motiverande samtal och i kommunikation på arbetsplatser, författare, bloggare

Intressen: Kommunikation, spela dragspel, gå långt med stavar, vara ute på öarna, läsa och titta på dokumentärer och porträtt på intressanta personer

Övrigt: Läs Karins blogg https://dental24.se/start/kronikor/

ANNONS