Vera Lúcia Nunes i egna restaurangen Marco Zero.
Vera Lúcia Nunes i egna restaurangen Marco Zero.

Kärlek till det brasilianska köket

Vera Lúcia Nunes bjuder in göteborgarna att smaka på traditionella brasilianska rätter och skapar en brasiliansk oas på Skanstorget.

ANNONS
|

Brasilianska Veras första möte med Sverige och Göteborg var för 14 år sedan då hon hälsade på sin syster som flyttat hit. Historien fortsätter med en tårta som Veras syster bad henne göra åt en brasiliansk vän, den tårtan följdes sedan av många fler. De speciella och vackra tårtorna uppskattades av stadens brasilianare och efter en tid tillbaka i Brasilien gick flyttlasset till Göteborg ochhon började arbeta på bageri.

2011 fick hon möjlighet att ta över lokalen på Skanstorget som då var ett kafé och som efter några år utvecklades till restaurang. Marco zero betyder det första på portugisiska och blev namnet på restaurangen.

ANNONS

- Det här var mitt "marco zero", min start och mitt första företag i Sverige. Därför fick restaurangen heta så berättar Vera.

Vera har alltid arbetat med mat, i Brasilien utbildade hon sig både till kock och konditor och drev två olika restauranger. Efter att en tid ha arbetat med catering och sålt lunchlådor till banker och företag öppnade hon restaurang tillsammans med sin bror i kuststaden Recife där hon växte upp. Den andra drev hon i födelsestaden Petronlina, 70 mil inåt i landet från Recife.

- Det var stadens första fiskrestaurang, alltid med färsk fisk från Recife berättar Vera stolt.

Vad utmärker brasiliansk matlagning?

- Brasiliansk mat smakar som råvarorna. Vi kryddar inte maten, i våra traditionella rätter är det råvaror som vitlök och lök som sätter smaken! Att använda bra och färska råvaror är nyckeln. Och för mig är det viktigt att rätterna lagas traditionsenligt, min mat har ingen hemlig ingrediens eller twist – de är klassiska.

Att Veras klassiska rätter är uppskattade blir tydligt när hon berättar om en stammis som efter en resa till Brasilien kom in till restaurangen och berättade att han hade saknat hennes feijoada, nationalrätten som är ett långkok på rökt fläsk och svarta bönor, när han varit borta.

ANNONS

Hur ser den brasilianska matkulturen ut?

- Maten är viktig i Brasilien och en stor del av kulturen. Alla tänker mycket på mat, och pratar gärna om mat. Under helgerna är det vanligt att man lagar mycket feijoada och bjuder in vänner och familj att samlas runt bordet. Och vi har många matfestivaler berättar Vera.

Vad driver dig i din matlagning?

- Jag har alltid älskat köket, att vara där och att laga mat. Och det gör mig så glad att gästerna tycker om min mat, det motiverar mig att fortsätta. Jag vill jobba i tio år till!

Förutom att servera traditionell brasiliansk mat anordnar Vera musikkvällar, poesikvällar och kvällar där det dansas samba på restaurangen.

- I Brasilien har alla städer en stark kultur och sin egen musik, dans och mat som man är väldigt stolt över berättar hon. Det är fint och jag vill sprida den brasilianska andan och kulturen här.

Nu för tiden blir resorna till Brasilien få. Det är svårt att lämna restaurangen i Göteborg berättar hon. I februari är det karneval i Recife, och det finns en dröm om att kunna åka dit.

- Jag älskar karnevaler! Och till karnevalen i Recife vill jag verkligen åka tillägger hon drömmande.

ANNONS

Vera Lúcia Nunes

Ålder: 59 år.

Familj: Två döttrar.

Bor: Göteborg.

Gör: Kock på Marco Zero, Skanstorget 9.

Speciellt matminne: Första gången jag åt revben på ett svenskt julbord.

Bästa köksknep: Lägg ner mycket kärlek på maten.

ANNONS