Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den som passar på att olja in möbler eller altanen ska vara försiktig med oljan. Bild: Mostphotos, Markus-Gunnar Pettersson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Inte bara grillen som är en brandrisk i värmen

Grillen må vara semesterfirarens vanligaste brandbov, men det finns även annat att vara vaksam på. Markus-Gunnar Pettersson hade satt sig i bilen för att åka bort över dagen, men gick tillbaka upp i lägenheten för att dubbelkolla en märklig brandlukt.
– Hade jag inte följt min magkänsla hade det förmodligen börjat brinna.

Tidigare i somras skulle Markus-Gunnar Pettersson och hans familj åka till landet över dagen. Ett par timmar före avfärd märkte han att det luktade rök i lägenheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Men jag fattade inte var det kom ifrån. Vi gick ut på balkongen för känna om det kanske kom från nån skogsbrand, gick ut i trappuppgången och kände efter och tog till och med grannarna till hjälp. Men det gick verkligen inte att lokalisera, säger han.

Efter en dryg timmas resultatlöst sniffande var det dags för avfärd till landet. Familjen hade satt sig i bilen och var just på väg att åka när Markus-Gunnar valde att följa sin magkänsla och återvända till lägenheten.

"Det var jättedumt"

Där ringde han SOS Alarm för att be om råd, och medan han hade operatören i luren upptäckte han att röken kom från en blomkruka. I den satt en av familjens drygt tio bevattningsbollar, en glasbehållare med vatten som växten själv kan "dricka" ur. Bollen fungerade som ett förstoringsglas och samlade solens strålar i en brännpunkt som höll på att sätta eld på blomman.

För att varna andra publicerade Markus-Gunnar Pettersson en film på den rykande växten på Facebook. En hel del kommentarer av typen "det fattar väl alla" trillade in och Markus-Gunnar är också självkritisk – "skriv gärna att det var jättedumt". Samtidigt har man ju bevattningsbollar i blomkrukor, vilka i sin tur ofta står i fönstret, konstaterar han.

– Med så många soltimmar som vi har haft i år ökar ju risken för att något ska hända, säger Markus-Gunnar Pettersson, vars bevattningsbollar numera finns på skuggiga platser i lägenheten.

LÄS MER: Vart ska grillpapporna ta vägen?

Självantändande olja

För vissa innebär ledighet inte bara lata dagar. Många passar på att ta tag i lite mer omständliga sommarsysslor som att olja in altanen och utemöblerna. Ofta används lin- eller teakolja, vilka kan självantända och sätta eld på trasan som använts.

Varje år orsakar självantändning över hundra bränder runtom i landet.

– Om det gäller just inoljade trasor är svårt att utläsa ur statistiken, men med rådande värme kan processen som leder till att trasorna självantänder gå ännu snabbare, så var extra noggrann med att inte lämna trasor med linolja eller andra vegetabiliska oljor i närheten av något brännbart, säger Anders Lundberg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Kan få stora konsekvenser

Självantändning orsakas av en kemisk process, förklarar Erik Leveau som är brandingenjör vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund.

– Oljan hettas upp och börjar till slut börjar brinna. Flampunkten är ganska låg och det behövs ingen yttre påverkan mer än att syre kan komma till, säger han.

Det finns fall där inoljade trasor som slängts i en soptunna startat en brand som därefter spridit sig till husfasaden, berättar Erik Leveau.

– Det är en olycklig kombination som kan få stora konsekvenser.

En oljig trasa ska därför läggas i en spann med vatten innan den kastas, gärna ett par-tre dygn för att vara på den säkra sidan. Det förekommer tips om att själv bränna upp den, men det avråder Erik Leveau från.

– I alla fall i dagens väderlek. Möjligtvis i en stålspann på vintern, men i dagsläget är det inget jag skulle rekommendera.

LÄS MER: Ny brand i hoverboard - så skyddar du dig

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.