Så får du bättre hälsa genom ridning

Bättre balans, ökat kroppsmedvetande och mindre stress. Ridning och kontakten med hästar är inte bara en hobby, utan kan också vara en väg till hälsa och självkännedom.

ANNONS
|

En lång grusväg leder till Göteborgs Handikappridklubb i Rödbo. Det är en kylig decembereftermiddag och rimfrosten gnistrar bland löven på marken.

Inne i stallet står en grupp elever och borstar hästarna med full koncentration. De har samlats för att delta i en av ridskolans specialiteter: Kroppsmedvetenhet och stresshantering genom ridning.

– Att borsta och sköta hästarna är en viktig del. Det gäller att kolla statusen både hos sig själv och hästen innan man sitter upp. Hästarna avslöjar direkt om man är stressad eller frånvarande i sina tankar, säger Carina Hofling, en av de fyra deltagarna.

Ardennerhästen Julle frustar ljudligt när han får på sig barbackapaden, en speciell sorts sadel som ska ge ryttaren känslan av att rida barbacka och därmed bättre kontakt med hästens rörelser.

ANNONS

Efter en stund är alla redo. Under tystnad rider gruppen ut i det omgivande skogs- och kulturlandskapet. Naturens ljud blir påtagliga. Den porlande bäcken, löven som prasslar, en vindpust som far förbi... allt blir en del av upplevelsen.

– Det handlar om att öppna sina sinnen och bli mentalt närvarande. När man sitter på hästryggen måste man vara med. Man kan inte vara två veckor framåt i tiden i sina tankar, säger Petra Gunnarsson.

Petra Gunnarsson är en av två sjukgymnaster som leder kursen tillsammans med en ridinstruktör. Hon har vidareutbildning inom hästunderstödd terapi och har arbetat med hästen som väg till kroppskännedom i fem års tid.

Hon berättar att de använder sig av hästarna och miljön för att stärka förmågan till koncentration.

Genom att lyssna, lukta och känna blir man mer närvarande och kan släppa negativa tankar, vilket i sin tur kan leda till större välmående och minskad stress.

– Ridturerna har främst fokus på tystnad, men ibland stannar vi upp och gör kroppsövningar influerade av österländska tekniker som yoga och qigong. Det kan handla om att röra armarna i ett visst långsamt mönster eller att uppmärksamma andningen.

ANNONS

För den oinvigde tycks det inte hända så mycket där hästar och ryttare skrittar fram. Men den inre aktiviteten hos deltagarna är desto större.

En viktig uppgift är att lyssna till rytmen av hästarnas hovar och ”gå med” i takten. Att följa hästens rytm med kroppen och bli uppmärksam på när det börjar råda disharmoni.

– Tanken är inte att lära sig rida, utan snarare att bli medveten om sin kropp via hästen. Att hitta balansen och ta emot hästens rörelser i stället för att försöka styra dem, förklarar Petra Gunnarsson.

Att just hästen används har sina skäl. Hästar fungerar som ett rörligt underlag med goda möjligheter till balans-, koordinations- och muskelträning.

Studier visar också att samvaro med djur gör det lättare att återhämta sig från till exempel depression eller långvarig stress.

Att vara nära och ta hand om ett varmt och tryggt djur gör det lättare att slappna av och hitta lugnet inom sig själv.

Trots att ridningen med fokus på kroppskännedom bedrivs på en handikappridklubb är kursen öppen för alla.

En del använder den som rehabilitering efter att ha blivit utbrända i jobbet, en del har någon form av diagnos, medan andra kommer enbart för att lära sig stresshantering.

ANNONS

Någon tidigare erfarenhet av hästar krävs inte.

– Alla har sina skäl för att delta. Några längtar bara ut i naturen och vill vara tillsammans med djur, förklarar Petra Gunnarsson medan hon gör en av ryttarna uppmärksam på sin sits.

– Nu ser jag att du vinglar i sadeln. Du börjar nog bli lite trött, säger hon.

Själva riddelen börjar gå mot sitt slut och ekipagen återvänder i sakta mak tillbaka mot stallet. Färden går genom bokskog, förbi fårhagar och åldrande ekar. Rödbos omgivningar är som en tavla.

Efter installningen är det dags för den avslutande delen av kursen: Fikastund med utvärdering av dagen.

Rytmen och rutinerna är viktiga och används som en del av stresshanteringen.

Allt görs på samma sätt varje gång och hela processen får ta den tid det tar.

– Alla aktiviteter är kopplade till hästarna även om man inte sitter i sadeln, säger Carina Hofling när vi satt oss tillrätta i det ombonade klubbhuset, där lussebullar och pepparkakor står framdukade i skenet av tända ljus.

Carina Hofling är 49 år och har varit med i gruppen i snart två år. Hon hade hållit på med hästar i större delen av sitt liv – och arbetade själv en periodmed djurunderstödd terapi –när hon fick diagnosen MS, multipel skleros.

ANNONS

Sjukdomsbeskedet skapade stor stress eftersom hon blev tvungen att ändra synen på sig själv och vad hon klarade av.

Arbetet på Göteborgs Handikappridklubb var väl bekant för henne sedan tidigare och när hon fick höra om den stressreducerande ridkursen beslutade hon sig för att delta.

– Tidigare hade jag väldigt höga krav på mig själv. När jag kom hit kunde jag tänka ”Herregud, ska vi sitta här och skritta runt i 20 minuter”. I dag har jag lärt mig att uppskatta det långsamma tempot.

Hon berättar att både minnet och orken har blivit bättre av ridningen och att hon vågar litamer på sin kropp till följd av den ökade balansen och styrkan.

– Jag har börjat lyssna mer på min kropp i vardagen. Det har jag nytta av när jag till exempel står i kö. I stället för att bli otålig kan jag bli uppmärksam på hur mina fötter känns mot marken eller hur kroppen andas. Det gör att jag känner mig lugnare och inte behöver ha lika bråttom.

De andra deltagarna instämmer och delar med sig av ytterligare effekter som ridningen haft på dem: Bättre självförtroende och förmåga att sätta gränser.

ANNONS

Den som tränat sig på att sätta gränser för en häst, får också lättare att göra det inför andra och sig själv.

– Det basala är att lära sig dosera och säga nej när livet går för fort. Genom att uppmärksamma hästens behov blir man också bättre på att uppmärksamma sina egna. Effekterna av ridningen är absolut något som följer med i vardagen, avslutar Carina Hofling.

Fakta: Yogaridning

  1. Kursen "Öka ditt kroppsmedvetande och din hälsa med hjälp av ridning” har influenser från yoga och qigong och syftar till att träna både kropp och medvetande. Ett pass pågår i 2,5 timmar. Då ingår viss skötsel av hästen samt fikastund med samtal.
  2. Ridningen sker i skritt – ute i naturen, i ridhus eller paddock – och anpassas efter ryttarens förmåga och dagsform.
  3. Kursen finns i två varianter: en ridgrupp och en ”på marken”-grupp. Den senare är mer inriktad på naturupplevelse och kroppsmedvetandeövningar. Även här är samvaro med hästar ett stående inslag, men mestadels på marken i stället för på hästryggen.
ANNONS