Motion är doktor Marcels bästa medicin

Att få patienter att bli fysiskt aktiva, sköta sina kroppar och därmed sin hälsa, är ingen quick-fix. Men man kan nå långt med drygt 17 minuters träning en gång i veckan. "Då hinner man träna alla kroppsdelar effektivt. Vi får värden på hur personen verkligen mår", säger Marcel Aponno.

ANNONS
|

Marcel är läkaren som skriver ut recept lika flyhänt som kriminalromaner. Han har författat två thrillers som utspelas i medicinsk miljö. Den första rysaren handlar om mystiska dödsfall på Karolinska sjukhuset. Han har själv arbetat på akuten där. Den andra deckaren handlar om vad som kan hända om virussjukdomen ebola sprids i vårt trygga samhälle.

– Sjukhusmiljön är ofta spännande och dramatisk. Där utspelas många livsöden. Allt sker väldigt omedelbart. Skrivandet var väldigt roligt.

Aponno har skrivit ut åtskilliga recept på fysisk aktivitet. Patienten har lämnat mottagningen med ett papper i handen, men sedan inte alltid brytt sig om att gå vidare. Det har blivit snack men lite verkstad, löften men inte så mycket mer.

ANNONS

Övervikt och ovana att gå på gym gör att en del människor inte känner sig bekväma tillsammans med andra bland skivstänger och spinningcyklar.

– Rådet att börja träna är lågeffektivt. Att ändra våra vanor är det svåraste som finns, säger han.


    Bild: Clas-Göran Sandblom
Bild: Clas-Göran Sandblom

Marcel är verksamhetschef på vårdcentralen Läkarhuset, som ligger vid Heden.

– Vi kommer ibland in i ett sent skede. Många sjukdomar är redan i full blom. Det är lätt att känna maktlöshet.

Han tränar själv mycket och tog initiativ till att vårdcentralen skulle kompletteras med ett hälsocenter, ett mindre gym.

– Det kan vara en lättare väg till att börja träna. Forskning visar hur alla sjukdomsgrupper kan förebyggas, men också hur sjukdomar kan förbättras. Alla har nytta av fysisk aktivitet. Motion löser spänningar och effekterna är mätbara. Och det kan vara så positivt att man kanske kan sluta med något läkemedel.

Han säger att det fortfarande är som en järnridå mellan friskvård och sjukvård.

– Men det hänger ihop. Det är själva grundtanken.

De flesta läkare rekommenderar personer med ryggont, ledbesvär och liknande att gå till sjukgymnast. Eller att börja träna på gym.

Flertalet struntar i det, många överviktiga känner obehag inför blotta tanken på att visa upp sig på gymmet.

ANNONS

Syftet är att stötta patienterna för att de ska öka sin livskvalité. För äldre kan det handla om att börja träna så att man orkar lyfta sina barnbarn.

Brukar patienterna mörka?

– Nej, de är förvånansvärt ärliga. Och vi följer ju dem kontinuerligt år efter år. Vi frågar oss fram till hur stark motivationen är – utan skuldbeläggning. Det har ingen effekt att försöka dunka in att de måste sluta att röka och att dricka alkohol.

Facit dyker upp efter träning och blodprovstagning.

– Vi kan ge återkoppling hur hälsan påverkas, till vilken patientgrupp det än är. I de bästa av världar kanske man kan ta bort ett läkemedel för en diabetiker eller någon med lättare psykisk ohälsa.

Patienterna åldrar varierar.

Har du någon 70+ som gjort förändringarna?

– Ja, flera. Vi har till och med två pigga 90-åringar. De vill komma hit mer än en gång i veckan.

På hälsocenter arbetar cirka 25 personer: läkare, sjukgymnaster, psykolog, kurator, arbetsterapeuter, sköterska, undersköterska, sekreterare och personlig tränare.

– Vi har anställt en platschef, Veronika Andersson. Hon jobbade tidigare med psykisk ohälsa bland unga på ett boende, som behandlingspedagog. Väldigt stor del av hälsocentret, helheten, är hennes verk.

ANNONS

Personalen gjorde inte vågen när Marcel presenterade förslaget:

– Men det var inte svårt få med alla på tåget.

Finns det något liknande?

– Jag har bara hittat ett ställe med friskvård och sjukvård ihop. Best Helse i Oslo har samma grej. Om det finns fler, så gömmer de sig bra, svarar Marcel.

Vad säger patienterna?

– De ser nyttan. Fast ett krux är att landstinget betalar sjukvården, friskvården får de stå för själva.

Priset?

– Vi ligger lite högre än exempelvis Friskis, men ger rabatt till dem som är listade och ytterligare en hundring till pensionärer.

Den som har recept på fysisk aktivitet får 15 procents avdrag.

– Tanken är att de som är 85+ ska få gå gratis på hälsocentret.

Nu har du avslöjat er idé för konkurrenterna...

– Jag hoppas innerligt att andra vårdcentraler gör liknande satsningar. Behovet är enormt och alla goda viljor behövs när det gäller att förbättra folkhälsan, säger Marcel Aponno.

Marcel Aponno

Ålder: 43 år.

Yrke: Läkare och specialist i allmänmedicin. Verksamhetschef. Författare.

Bor: Sävedalen, uppväxt i Björkekärr.

Familj: Barnen Clara, 15 och Isac 13.

Intressen: Träning, har sprungit Göteborgsvarvet sex gånger, coachar i crossfit samt att skriva.

Vad ska alltid finnas i kylskåpet: Ägg.

Råd från föräldrarna: "Var dig själv, satsa på vad som helst, men inte restaurangbranschen. De startade och drev Djonken på Avenyn i tio år.”

Beskriv Marcel Aponno med tre ord: ”Nyfiken, engagerad och social.”

ANNONS