Emma Molin bestämde sig för att bli skådespelare när hon upptäckte hur roligt det var att få folk att skratta. Nu fyller den populära Grotesco-komikern 40 år.
Emma Molin bestämde sig för att bli skådespelare när hon upptäckte hur roligt det var att få folk att skratta. Nu fyller den populära Grotesco-komikern 40 år. Bild: Stina Stjernkvist

Humorn hjälpte Emma att komma över sin blyghet

Grotesco-komikern Emma Molin hade ångest för att tala inför klassen i skolan. När hon smög in humor blev hon kvitt rädslan och kom på vad hon ville göra i livet. Men ett visst sammanhang kan fortfarande vålla hjärtklappning.

ANNONS
|

Emma Molin är komikern som bland annat har medverkat i humorprogrammet “Pang Prego” i P3, “Partaj” i Kanal 5 och populära barnprogrammet “Livet i bokstavslandet” på UR. Hon fick stort genomslag som skådespelare och manusförfattare för avsnittet “Ladies night” i SVT-serien “Grotescos sju mästerverk” från 2017, som handlade om kvinnors ställning bland svenska komiker.

– Jag berättade om mina egna upplevelser samtidigt som #metoo-rörelsen briserade och gav “Ladies night” en extra skjuts. Responsen var så stark att det kändes som om marken gungade. Från att vara en anonym skådespelare visste folk plötsligt vem jag var. Den stora skillnaden mot förr är att jag får vara med i sammanhang som mig själv – inte bara som skådespelare, säger hon.

ANNONS

Alltid humoristisk

Frågan är vad som gör henne till en bra komiker.

– Jag försöker att vara snabbtänkande. Jag är så van att tänka på skämt så det gör jag alltid, jag ställer in min hjärna på skämt. Ibland måste jag säga till hjärnan på skarpen: inte nu! Jag har speciellt svårt att låta bli när sammanhanget känns stelt.

Har du skämtat så det har blivit pinsamt ibland?

– Det är jag helt övertygad om, men det har jag förträngt för att kunna leva med mig själv.

I januari var Emma Molin programledare för Guldbaggegalan på Cirkus.
I januari var Emma Molin programledare för Guldbaggegalan på Cirkus. Bild: Anders Wiklund

Genomslaget med “Ladies night” ledde till framträdanden inför stor publik. Bland annat medverkade hon i “På spåret” och ledde Grammisgalan och Guldbaggegalan. Men under uppväxten som mittenbarn på Lidingö utanför Stockholm var hon långt ifrån någon teaterapa, tvärtom. Blotta tanken på att framträda inför klasskamraterna kunde ge hjärtklappning.

– Båda mina föräldrar var frikyrkopastorer så jag förväntades sjunga i kör, men jag tvärvägrade. I skolan gick det inte att vägra för det ingick i läroplanen att tala inför folk. Det var oerhört ångestfyllt att hålla föredrag. Jag får fortfarande en liknande hjärtklappning när jag ska presentera mig på föräldramöten i skolan. Det är nog en rest från skoltiden.

Avgörande ögonblick som 13-åring

Omgiven av miljöer som inte tycktes tåla några skämt, kyrkan och skolan, närmade hon sig ett avgörande ögonblick som 13-åring:

ANNONS

– Jag upptäckte att om jag smyger in ett skämt blir det roligt. Det var kanske där någonstans som humorn gjorde sitt inträde i mitt liv.

Tiden före humorn var hon en välartad flicka som drömde om en karriär som försvarsadvokat. Men sedan blev hon som förbytt.

– Jag upplevde ganska snabbt att jag fick folk att skratta. Det enda jag kunde tänka mig var att bli skådespelare.

Hon provade sina vingar på kommunala Sagateatern och kunde inte få nog. Hon ville framträda mera. Så tillsammans med en skolkamrat uppträdde hon med sketcher på tunnelbanan.

– Det var en härlig och oerhört lustfylld tid. Det var ren lust utan ifrågasättanden. Den känslan försöker jag hitta när min kreativitet sinar, och den sinar ofta om man är hård mot sig själv. Det har jag absolut varit, eftersom jag vill vara duktig, jag vill vara bra.

Tio år som komiker

Nu har tio år gått sedan hon, efter en guppig resa, började tjäna pengar som komiker. Klassiska drivkrafter är pengar, makt och bekräftelsebehov. Man kan undra vad som är hennes drivkraft.

– Hittills har det varit bekräftelsebehov, verkligen. Men nu undrar jag om det inte är dags för pengar och makt. Med åren har det blivit allt viktigare för mig att vara med och utforma slutprodukten.

ANNONS

Privat är hon “rätt rastlös” och gillar när det händer mycket kring henne. Rutiner har hon inte mycket till övers för. Hon är sambo med en komiker så skrattvågorna kan gå högt, men hon har även en allvarlig sida.

– Jag uppskattar goda och uppriktiga samtal om allt möjligt. Och jag gillar att läsa – romaner, fakta, biografier. Att uppleva en annan människas tankar är som att kliva in i en annan värld.

För egen del har hon tydliga önskningar om framtiden.

– Det finns inget bättre än att berätta en egen historia. Jag skulle vilja skriva manus till en egen film eller tv-serie, säger Emma Molin.

Emma Molin

Ålder: Fyller 40 år den 16 maj.

Gör: Komiker.

Familj: Sambo med komikern Jakob Setterberg. Två barn, 10 och 7 år.

Så firar hon födelsedagen: “Med en fest! Jag har en tioåring som fyller år dagen innan, men jag ska kräva att bli firad ordentligt”.

Om att fylla 40 år: “Det betyder att jag ska ha en fest. Annars brukar jag inte fira mina födelsedagar”.

Bästa sättet att varva ner: “Sova”.

Bästa sättet att börja dagen: “Med kaffe i trädgården”.

Samhällets största problem: “Klimatet. Får vi inte ordning på det så får vi inte ordning på någonting. Klimatet genomsyrar allt – från demokrati till resursfördelning”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS