Hitta ditt personliga och perfekta päron

”Den där söta piggeliniga fruktsmaken gör sig bra till lagrade ostar.”

ANNONS
|

Päron är den perfekta frukten. Lika goda att äta som att använda i köket. Passa på att kalasa nu när de är som godast.

Vissa påstår att ett päron bara är gott i ungefär fyra minuter. Jag hävdar motsatsen.

För alla olika stadier av fruktens livslängd fyller olika funktioner. Ska de användas i matlagningen får de mer än gärna vara lite omogna, annars finns risken att päronet sjunker ihop till oidentifierbart mos på kuppen.

Ska du äta det rätt upp och ned vill du helst inte ha ditt päron så pass moget att du slaskar ned hela ansiktet, och skulle behöva haklapp. Halvmoget är både praktiskt och dessutom lite friskare i smaken. Samma sak när det gäller päron i sallad. Där vill vi ha en krispig frukt med mycket syra kvar i smaken.

ANNONS

Däremot föredrar åtminstone jag riktigt mogna päron på ostbrickan. Den där nästan barnsligt söta piggeliniga fruktsmaken gör sig så förgrymmat bra till lagrade ostar av alla de slag. Själva kombinationen blir en smått sinnlig upplevelse i sig.

Dessutom innehåller päron, precis som all annan frukt, gott om vitaminer och mineraler, men också betydligt mer fibrer än till exempel äpplen, vilket är nyttigt för magen. Päron är även vätskedrivande och bra för sköldkörteln. Men diabetiker bör dock se upp eftersom sockerhalten är förhållandevis hög.

Päron passar lika bra till bakning som till matlagning, sallader och inläggningar. Är de mogna är de väldigt känsliga för stötar, så det kan löna sig att köpa dem omogna och låta dem ligga till sig hemma på köksbänken i stället.

Det finns över 5 000 sorters päron och de odlas i princip över hela världen, utom i tropikerna. Några av de vanligaste är Carola, Greve Moltke, Clara Frijs, Williamspäron, Conference, Göteborgs Diamant och Anjou. De mognar lite olika snabbt beroende på sort, men generellt sett är september-november den ideala tiden för svenska päron (förutom augustipäron förstås, men det hörs ju på namnet).

Min gissning är att vi har betydligt bättre koll på vilka äppelsorter än päronsorter. Gör det till din grej att hitta ditt personliga perfekta päron. Och se till att det varar betydligt längre än i fyra minuter.

ANNONS

Mia Gahne

Bilder: Jessica Gow

Päronpaj med kardemumma, mandel och aprikos

Till 6-8 portioner, 2 timmar

Kardemumma och päron är en match ”made in heaven”. Det här är en lättlagad paj med hög höstmysfaktor. Låt gärna barnen vara med och baka!

4-5 saftiga päron, t ex Carola eller Clara Frijs

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 tsk stött kardemumma

150 g kylskåpskallt smör

2 msk iskallt vatten

1/2 citron

cirka 1 dl aprikosmarmelad

50 g mandelspån

Äta till:

vaniljglass, grädde eller crème fraiche

Arbeta snabbt ihop mjöl, socker och kardemumma med smör och vatten till en deg. Låt vila i kylen i en timme. Tryck ut degen i en smord pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda i cirka 10 minuter i 200 grader.

Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor. Lägg päronen i en bunke och pressa över citronsaft. Placera sedan klyftorna i ett vackert mönster i pajskalet. Rör ut aprikosmarmelad med iskallt vatten och ringla eller pensla över. Strö över mandelspånet. Ställ in i ugnen i 225 grader och grädda i cirka 25 minuter eller tills pajen får fin färg.

ANNONS

Servera med vaniljglass, lättvispad grädde eller crème fraiche.

Fetafyllda rostade päron med valnötter och mynta

Till 4 portioner, 20 minuter

En mångsidig liten goding som kan serveras både som förrätt eller i stället för ostbricka efter maten. Dessutom lika god småvarm som kall.

4 fasta päron, t ex Conference

100 g fetaost

1/2 dl crème fraiche

1 kruka mynta

25 g valnötter, grovhackade

nymalen svartpeppar

Dela päronen i halvor och skär bort kärnhuset. Gröp sedan ur det mesta av fruktköttet med en sked eller vass kniv, men lämna kvar en kant innanför skalet – så pass mycket att själva päronet fortfarande håller ihop. Skär av en tunn platta i botten på halvorna så att de står stadigt. Tärna det urgröpta fruktköttet ganska fint.

Mosa fetan grovt med gaffel och rör ut med crème fraiche. Hacka myntan (spara lite) och blanda ned i röran tillsammans med valnötter och päronhacket. Peppra ordentligt från kvarn.

Fyll halvorna med blandningen. Ställ in i ugnen i 175 grader i cirka 10-15 minuter. Garnera med myntablad och servera som förrätt eller en sötsalt avslutning på måltiden.

Krämig coleslawmed päron

Till 4 portioner, 15 min

ANNONS

Min egen variant av coleslaw. Gott med alla sorters frukt i, men päron passar perfekt. Det som eventuellt blir över håller i flera dagar i kylen och blir bara godare dag för dag. Läckert tillbehör till både kött, fisk och fågel.

2 päron, t ex Greve Moltke

cirka 300 g vitkål, strimlad

2 salladslökar, fint strimlade

1/2 rödlök, tunt skivad

1 tsk spiskummin, gärna hel

1 dl gräddfil eller matyoghurt

2 msk majonnäs, helst Hellmann’s

1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk dijonsenap

salt (gärna sellerisalt om du hittar)

nymalen svartpeppar

Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor. Krama vitkålen i en bunke med händerna så att den börjar vätska sig. Blanda sedan försiktigt kål med salladslök, rödlök och päron.

Rosta spiskumminen i torr stekpanna i ett par minuter eller tills den börjar dofta.

Rör ihop gräddfil med majonnäs. Tillsätt sedan äppelcidervinäger, dijonsenap, spiskummin, salt och peppar.

Blanda gräddfilsblandningen med kålröran och smaka av om det eventuellt behövs mera salt eller syra.

Smaskens till panerad fisk, allt grillat, liksom kyckling eller hamburgare.

ANNONS