Hög mysfaktor med brittisk paj

Ställ fram formen på bordet och låt var och en hugga in.

ANNONS
|

Britter älskar paj. Något som vi borde importera mera. I dag serverar vi brittisk pubmat i pajform. Paj är mysmat. Oavsett varifrån den kommer. Men brittiska pajer är nog allt lite extra mysiga. Man vill liksom bara kura ihop sig framför brasan på en liten pub på landsbygden komplett med stråtak, sovande hund och darttavla. Beställa en pint och sätta gaffeln i en rykande paj med krämig fyllning. Men paj kan vara så mycket. Det blir man varse om när det handlar just om brittiska pajer. Deras uppfattning om själva pajkonceptet skiljer sig en hel del från vår. Den kan lika gärna ha ett lock av potatismos eller skivad potatis som ett enkelt täcke av smördeg. Det är med andra ord inte alls givet att det finns något ”skal” eller botten på pajen ifråga. Egentligen handlar det mer om själva mysfaktorn.

ANNONS

Paj är dessutom ypperlig mat att dela. Ställ fram formen på bordet och låt var och en hugga in. Personligen är jag extra förtjust i ”shepherd’s pie”, som i våra ögon snarare är en form av köttfärsgratäng. Byter man ut lammfärsen mot nötfärs blir det en ”cottage pie” i stället – vilket är nästan lika gott. ”Fish pie” bygger lite på samma koncept. Vi svenskar skulle nog kalla det för fiskgratäng, konceptet är nämligen snarlikt – ett krämigt innanmäte toppat med potatismos och gratinerat i ugnen. Andra klassiker värda att nämna är ”steak & kidney pie”, det vill säga en köttgryta med njure toppad med smördegslock och ”beef and Guinness” (liknande fast utan njure och tillagad med ölen Guinness).

På tal om smördeg har jag i de här recepten valt att använda färdigköpt smör- och pajdeg. Du kan så klart göra din egen deg, men själv upplever jag att man ofta låser sig vid degkladdandet när det drar ihop sig till att göra paj. Det blir liksom en mental bromskloss. I de lägena anser jag att det är fullt tillåtet att fuska. Huvudsaken att det hamnar en paj på bordet när man väl är sugen. Med eller utan pubhund.

ANNONS

Mia Gahne/TT

Shepherd’s pie Till 4 portioner, 1 timme En brittisk favorit. I våra ögon är det snarare en gratäng än en paj, men det kvittar ju när det är så rackarns gott. 500 g lammfärs olivolja salt nymalen svartpeppar 1 gul lök, finhackad 2 morötter, hackade eller skivade 3 vitlöksklyftor, rivna 2 msk Worcestershiresås-sås 1 msk tomatpuré 1 msk färsk timjan, finhackad 1 msk färsk rosmarin, finhackad 2 1/2 dl rött vin 2 1/2 hönsbuljong cirka 700 g mjölig potatis 2 äggulor 1 dl mjölk 50 g smör 1 dl färskriven parmesan riven muskotnöt Fräs lammfärsen i olja tills den får lite färg. Krydda med salt och peppar. Rör ned lök, morötter och vitlök, sänk värmen och fräs tills löken mjuknat något. Tillsätt Worcestershiresås-sås, tomatpuré samt örter och fräs i ett par minuter. Häll i vinet och låt det nästan koka bort. Tillsätt buljongen, låt puttra tills såsen tjocknat något. Skala potatisen och skär i bitar. Koka i saltat vatten tills den mjuknat. Låt rinna av, häll tillbaka i kastrullen och låt torka lite. Pressa eller mosa med potatisstöt. Tillsätt mjölk, smör, äggulor, parmesan (spara lite) och muskot. Smaka av. Skeda upp köttfärssåsen i en stor ugnsfast form eller fyra små. Fördela potatismoset ovanpå. Strö över den återstående osten. Grädda i 175 grader i cirka 20-25 minuter eller tills ytan blir vackert gyllenbrun.

ANNONS

Kyckling- och purjolökspaj Till 4 portioner, 1 timme ”Chicken pie” är klassisk brittisk pubmat. 500 g lårfilé av kyckling 10 hela svartpepparkorn 1/2 gul lök 1 lagerblad cirka 5 dl mjölk 140 g bacon, i bitar 30 g smör 2 purjolökar, i 1 cm skivor 3 msk vetemjöl 2-3 msk dijonsenap 1 tsk rökt paprikapulver 1 dl vitt vin 2 pkt smördeg på rulle, à 250 g 1 ägg, uppvispat Lägg kyckling, pepparkorn, lök och lagerblad i en kastrull. Häll på mjölk så att det täcker. Koka upp och låt sjuda 10-15 minuter. Stek baconet i smör. Skölj purjolöken, låt rinna av och lägg ned i stekpannan med baconet. Stek tills de mjuknar. Sila mjölken över en bunke. Fiska upp kycklingköttet och riv isär med hjälp av två gafflar. Lägg ned i pannan med purjolöken. Pudra över mjöl och fräs i någon minut. Tillsätt den silade mjölken lite i taget under omrörning. Tillsätt senapen, paprikapulver och vinet. Fortsätt sjuda under omrörning tills du får en tjock sås. Täck en smord ugnsfast form med ena smördegsrullen. Fördela kycklingröran ovanpå. Lägg på den andra smördegen och nyp ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i cirka 35-40 minuter eller tills ytan får fin färg.

ANNONS

Äppelpaj med cheddar Till 4 portioner, 1 timme En underlig blandning kan tyckas, men äppelpaj med ost är väldigt populärt i norra England. Fetaost är också gott att ha i. 250 g färdig pajdeg cirka 600 g äpplen 1/2 tsk kanel 75 g russin, gärna gula 5 msk lönnsirap smör 150 g lagrad cheddar (alt. fetaost) 1 ägg, uppvispat Klä en smörsmord pajform med pajdegen, skär bort överflödet runt kanterna och spara. Nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen. Skala äpplena om du vill, kärna ur och skär i tärningar. Lägg äpplen, kanel, russin och lönnsirap i en stekpanna med smör. Lägg på locket och stek på svag värme tills äpplena börjar mjukna något. Smula ned osten och blanda. Fördela fyllningen i pajskalet. Kavla ut degresterna och skär ut långsmala band. Täck formen med ett rutmönster av flätade band. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 30-35 minuter i 200 grader. Servera helst medan pajen fortfarande är lite varm.

Mia Gahne /TT

Bilder: Christine Olsson/TT

ANNONS