De 13-åriga deltagarna Otto Vogel och Evert Fremlén visar film i sin kamera. De äldre medlemmarna i Filmfabriken är från vänster ordförande Eva Höglund, föreningens nyaste medlem Birgitta Lumbye, Zahra Meshkinfam och Brita Thorell. "Jag har alltid kunnat mycket om teknik, men här får man också massor av inspiration av andras filmer. En annan sak som är rolig är att alla har så många kontakter, det gjorde till exempel att jag en gång fick vara konferencier på Stora Teatern" säger Otto.
De 13-åriga deltagarna Otto Vogel och Evert Fremlén visar film i sin kamera. De äldre medlemmarna i Filmfabriken är från vänster ordförande Eva Höglund, föreningens nyaste medlem Birgitta Lumbye, Zahra Meshkinfam och Brita Thorell. "Jag har alltid kunnat mycket om teknik, men här får man också massor av inspiration av andras filmer. En annan sak som är rolig är att alla har så många kontakter, det gjorde till exempel att jag en gång fick vara konferencier på Stora Teatern" säger Otto.

Här får de äldre hjälp av de unga och tvärtom

Generationsmöten är SDN Centrums sätt att motarbeta ålderssegregation. Genom film, teater, sång och läxhjälp skapas meningsfulla möten mellan äldre och yngre.

ANNONS
|

Det är tisdag kväll i Filmfabriken. Ett tiotal personer i olika åldrar har bänkat sig runt det ovala bordet i SDN Centrums lokaler för att visa filmer för varandra. För att applådera och kommentera. Ibland kritisera. Men framför allt för att lära av varandra.

Nu är det 13-årige Otto Vogels tur. I hans film på temat rörelse dinglar en fågelmatare. Rådjur hoppar och krokus slår ut.

Otto förklarar att han har tagit filmen med en drönare och vissa äldre ser lite förundrade ut. Någon passar på att fråga var han har hittat ljudet till filmen.

- Det finns ett ljudbibliotek på Youtube med massor av musik som är fri att använda, svarar Otto.

ANNONS

Brita Thorell tar till sig de nya lärdomarna. Hon har gjort en film på samma tema där barnbarnen hjular och gör snöänglar.

Otto Vogel påpekar att det kanske hade blivit mer effektfullt om Brita hade lagt på speakerrösten under, istället för mellan, rörelsemomenten.

Filmfabriken har funnits i fyra år. Ofta får föreningen i uppdrag att filma andra av de verksamheter som ryms under Generationsmötens paraply, eller att hjälpa skolor med själva filmhantverket. Uppdragen har bland annat resulterat i mängder av inslag på Öppna Kanalen och en film i samband med nyinvigningen av Stadsbiblioteket.

Janne Larsson är sekreterare i föreningen.

- Vi rekryterar ungdomar från skolor i centrum. Det krävs att man är specialintresserad av film och väldigt motiverad. Filmfabriken är inte i första hand en social förening, säger han.

Det poängterar även Zsolt Szanto, utvecklingsledare inom Kultur och fritid i Göteborgs Stad Centrum.

- Det är viktigt att mötet sker utifrån ett gemensamt intresse och att det är hållbart på sikt. Jag tror inte på jippon eller att bara ta en fika ihop. Sådant rinner ofta ut i sanden, säger han.

Zsolt Szanto är övertygad om att fysiska möten kan göra skillnad.

ANNONS

- Vi lever i ett ålderssegregerat samhälle med äldreboenden och studentbostäder för sig, och med fritidsgårdar och träffpunkter på olika håll.

Det stora avståndet mellan generationerna leder till onödig rädsla och aggressivitet, menar Zsolt Szanto.

- Om du ser en ung människa med morotsfärgat hår, piercing och trasiga jeans kan det väcka fördomar hos oss äldre. Men när du träffar och talar med personen försvinner de, säger han.

Det finns siffror på att äldre och yngre behöver varandra.

I en sammanställning av äldre personers hälsa svarade 13 procent av Centrums pensionärer att de levde i social isolering. Och i en enkät bland åttondeklassare i centrum uppgav mindre än en femtedel att det fanns vuxna i skolan att vända sig till vid problem.

- De yngre i våra projekt tycker att de äldre är snälla, trygga och kunniga, att de har erfarenhet, tid och kontakter. De äldre deltagarna är nyfikna på ungdomarna, vill lära sig nytt och fungerar gärna som förebilder, säger Zsolt Szanto.

Generationsteatern, Generationskören och Filmfabriken har låtit tala en del om sig, men det finns många fler mötesplatser. Förskolebarn har sång- och dansstunder på äldreboenden, blivande hår- och makeupstylister sminkar, stylar och fixar frisyrer på äldre, studerande på hotell- och turismlinjen praktiserar sina kunskaper genom att anordna resor för äldre.

ANNONS

Zsolt Szanto vill också framhålla seniorer i skolan som funnits med sedan starten 2012 men som nu tagit ytterligare ett kliv.

- Det är en kanongrej. Just nu har vi 33 seniorer ute i olika skolor mellan en halv dag och tre dagar i veckan. De hjälper till med läsning och räkning, är med på raster och i bamba. Det är så värdefullt.

Det tycker politikerna i SDN Centrum också. Till och med så värdefullt att generationsmöten nu ska skrivas in i budgeten från att tidigare ha finansierats med projektpengar från Kulturrådet. Därmed är det första av Zsolt Szantos mål uppfyllt.

- Jag känner mig stolt eftersom jag vet hur svårt det är att få sådana här verksamheter finansierade, säger han.

Hans andra mål är att inspirera hela Göteborgs kommun att starta permanenta generationsmöten, men dit är det ännu en bit kvar.

I Filmfabriken fortsätter filmvisningarna. Musikern och låtskrivaren Mats Götherskjöld har gjort en collageartad film med titeln Majorna The True Story eller Bananflugans återkomst.

- Det finns ingen storyline utan filmen bygger helt på improvisationer varvat med intervjuer. Jag ville bara leka och göra något helt fritt från prestige, säger han.

ANNONS

Däremot har Mats i efterhand jobbat mycket med ljudet och till och med textat när talet hörs dåligt.

- Dålig bild och bra ljud funkar, men absolut inte tvärtom, säger han.

Gruppens andra 13-åring, Evert Fremlén, valde den här filmskolan framför en motsvarande kurs på kulturskolan.

- I stället för att ha en lärare lär vi av varandra, säger han.

Evert Fremlén och Otto Vogel ligger i startgroparna för att göra en novellfilm om en liten tidningsredaktions kamp mot en jätteredaktion.

De håller som bäst på med auditions med tänkbara skådespelare i varierande åldrar. I mitten av september ska filmen ha världspremiär på Hagabion, är det tänkt.

Filmfabrikens ordförande Eva Höglund har blivit ordentligt filmbiten. Så pass att hon nu går en kurs om kameran som demokratiskt verktyg som ges i samarbete med Akademin Valand. Evas mål är att så småningom göra en egen barnfilm.

- Man behöver inte ha gått tio år på filmskola utan kan börja i vardagen, här och nu. Filmandet är ett sätt att hålla sig själv och kulturen levande, säger Eva Höglund.

För Janne Larsson handlar film också om att påverka. Tillsammans med Håkan Svensson, ordförande i Folkbibliotekens vänner, har han samma dag besökt Kärra där det nyinvigda biblioteket hotas av en flytt. Janne och Håkan gjorde en intervjufilm som ska visas på Öppna kanalen.

ANNONS

- I Kärra fanns ett fantastiskt engagemang för biblioteket. Det är viktigt för oss i föreningen att vara med i samhällsdebatten, säger Janne Larsson.

Fakta: Generationsmöten

  1. Hösten 2015 deltog 263 äldre och 544 yngre personer minst tre gånger i något av SDN Centrums Generationsmöten.
  2. Sedan starten 2012 har uppåt 30 aktiviteter startats inom Generationsmöten. I november varje år anordnas Kulturfestivalen i Centrum med över 200 programpunkter på äldreboenden och träffpunkter, men även på bibliotek och biografer.
  3. Filmfabrikens arbete sker i samverkan mellan Göteborgs stad Centrum och ABF. Genom åren har mängder av filmprojekt i stadsdelen Centrums grundskolor genomförts, till exempel om HBTQ, kronolekter (språkets utveckling över tid och rum) och kameran som redskap att dokumentera reklam och utanförskap. I samband med Kulturnatta anordnas också egna filmfestivaler med visning av minutfilmer.
ANNONS