De flesta livsmedel behöver märkas med "bäst före-dag" eller i vissa fall "sista förbrukningsdag", för att man som konsument ska få en uppfattning om hållbarheten.
Det behöver däremot inte betyda att en viss matvara automatiskt blir oätlig efter datumstämpeln på förpackningen. Tanken är snarare att ge en fingervisning till konsumenterna. En produkts hållbarhet beror på många faktorer, till exempel hur och av vad produkten är tilvlerkad och hur den förpackas eller förvaras, enligt Livsmedelsverket.
Skillnaden mellan märkningarna på maten
Skillnaden mellan"bäst före-dag" och "sista förbrukningsdag" är inte helt uppenbar för många.
Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Ansvaret för att produkten är av tillräckligt bra kvalitet ligger hos säljaren.
"Sista förbrukningsdag" handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Den sortens märkning används för mat och livsmedel som lätt förstörs av mikroorgansmer och där lagringstiden kan innebära att produkterna inte blir säkra att äta efter att datumet har passerats.
Finns undantag för viss mat
Nästan alla förpackade livsmedel behöver någon av de två datummärknigarna. Det finns undantag, till exempel behöver inte hela frukter och grönsaker märkas med hållbarhetstid.
Det är alltid den som ansvarar för livsmedlet – oftast tillverkaren eller den som förpackar livsmedlet - som avgör vilken hållbarhet livsmedlet förväntas ha.
Alla i kedjan som hanterar livsmedlet, från producent till butik, ansvarar för att det hanteras säkert och både transporteras och förvaras enligt anvisningarna.