Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Veganskt och raw – kolla in nyttiga recepten

    Erika Frosts matfilosofi går ut på att laga hälsosam, ekologisk, grön och balanserad mat med utgångspunkt i klassisk matlagning och har sin metod för att frälsa oinvigda. – Att utgå från klassiska recept är ett bra sätt att introducera den här typen av mat, säger Erika.

    Kocken Erika Frost är en av grundarna, och delägare, av Open New Doors på Tyska bron och expert på veganskt och rawfood. Vi lät henne bjuda på ett snabbt, ett lyxigt och ett oväntat recept.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    SNABBT
    Tomatpesto
    Ca 3 dl

    Du behöver:
    20 torra soltorkade tomater
    1 1/2 dl mild rapsolja av god kvalitet
    1/2 dl skalade hampafrön
    salt och svartpeppar

    Gör så här: 
    Mixa tomater och olja. Låt inte blandningen bli helt slät – lite bitar blir bara gott. Rör i fröna och smaka av med peppar och ev. lite salt.

    LYXIGT
    Fänkålsgryta
    4 portioner

    Du behöver:
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 röd chilifrukt 
    2 fänkål
    1 liten rotselleri
    1 palsternacka
    1-2 potatisar
    1 liten röd paprika
    1 burk krossade tomater (á ca 400 g)
    2 dl vatten
    1 näve färsk dill, finhackad
    1 näve färsk persilja, finhackad
    skal och juice från 1/2 citron 
    salt och svartpeppar
    1 1/2 dl solroskärnor, blötlagda i 2 timmar
    1 dl vatten

    Gör så här:
    Blötlägg solroskärnorna. Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i en gryta i lite olja tills mjuka. Skala och skär grönsaker i jämnstora bitar. Blanda ner grönsaker, tomatkross, vatten och örter i grytan. Låt puttra på medelvärme tills grönsakerna är mjuka men har tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt och peppar. Skölj av solrosfröna och mixa med 1 dl vatten till helt slätt. Red av grytan med solrosblandningen och låt koka ihop ett par minuter. Servera med rostat bröd, saffransaioli, citron och dill.

    OVÄNTAT
    Saffransaioli
    Ca 3 dl

    Du behöver:
    2 dl cashewnötter, blötlagda i 4 timmar
    1 vitlöksklyfta, riven 
    1 1/2 msk rapsolja av god kvalitet
    1/2 msk äppelcidervinäger
    1/2 dl vatten
    1/2 msk agavesirap
    1 pkt saffran (á 0,5 g) 
    salt

    Gör så här:
    Skölj nötterna noga. Mixa ihop alla ingredienser tills helt slätt. Konsistensen ska vara likt en majonäs. Smaka av med salt. Tillsätt ev mer vinäger eller agavesirap efter smak. Låt stå svalt ett par timmar innan servering.
     

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.