Tre tips: Så springer du smartare

Spetsa din löpteknik och få lättare fötter i spåret. Jimmy Englund, personlig tränare, ger sina bästa tips.

ANNONS
|

När det kommer till löpteknik för en lättare, skonsammare och snabbare löpning finns det idag mängder av tips, trix och filosofier kring hur du bör eller inte bör springa. Det finns få absoluta sanningar och mitt grundtips är att inte köpa allt rakt av, testa dig fram i stället. Kanske kan något av mina tips få det att lossna för dig.

1. Sträck på dig! "Driv framåt med höften i steget"

Gör så här: Försök att springa med en rak och sträckt höft med en känsla av att du driver framåt med höften i steget. Om du samtidigt sträcker på dig, som om någon drar dig i håret rakt uppåt, så minskar du risken för att sjunka ihop överkroppen och att sjunka ihop i höften. Det ska inte se ut som att du sitter när du springer. Be någon att filma dig från sidan så kan du se hur det ser ut.

ANNONS

Varför:Det här bidrar till att du hamnar med fötterna mer rakt under kroppen i stället för långt framför där du riskerar att bromsa dig själv. Du får en bättre fjädring och driv framåt i ditt löpsteg. I dagens sittande samhälle kan det krävas att du blir starkare i säte och bål för att orka springa på det här sättet.

2.Spring med "Spetsig armbåge bakåt".

Gör så här: Det är lätt att bli spänd i bröstrygg och axlar när man springer. Undvik stora armrörelser framför kroppen och särskilt rörelser där armarna svänger lite från sida till sida. Tänk att du drar armbågen rakt bakåt, då åker armen i princip fram lagom mycket av sig själv. Testa att under löprundan vinkla handflatorna upp mot himlen, då pendlar armarna lättare nära kroppen och mer rakt, fram och tillbaka.

Varför:Du kanske gör det omedvetet? Eller så kanske du begränsas av nedsatt rörlighet i axlar och bröstrygg? Det samt nedsatt bålstabilitet kan bidra till att du spänner dig eller pendlar med armarna från sida till sida och spiller energi ut åt sidorna, vilket är dumt om du vill ha farten med dig framåt.

ANNONS

3.Räkna dina steg

Det finns ingen universell löpteknik eller löpstil som passar för alla. Vi är alla byggda på olika sätt beträffande längd och vikt och inbördes förhållanden kan variera i våra kroppar av exempelvis benlängd och muskelstorlek med mera. Se ovanstående förslag som inspiration, testa och känn efter hur det känns. Känns det konstigt eller du inte förstår, så prata med någon som är utbildad inom löpning. Och ett sista ord på vägen innan du snörar skorna. Om du ska ändra, ändra endast lite åt gången. Börja med ett par minuter och öka långsamt den tid du springer med din nya teknik från vecka till vecka. Annars är risken stor för överbelastning när musklerna börjar jobba på ett sätt som de inte är vana vid.

ANNONS