Bikramyoga är en populär träningsform som lockar såväl nybörjare som yogaveteraner. Träningen utförs i en sluten sal där temperaturen ligger på 40 grader, vilket mjukar upp kroppen och gör de flesta mer rörliga.
Bikramyoga är en populär träningsform som lockar såväl nybörjare som yogaveteraner. Träningen utförs i en sluten sal där temperaturen ligger på 40 grader, vilket mjukar upp kroppen och gör de flesta mer rörliga.

Svettigare än så här blir det inte

Uppsök en bastu. Lås in dig där i 90 minuter. Och träna under tiden. Ungefär så kan man beskriva Bikramyoga, som är en av de tuffaste och mest effektiva yogaformerna.

ANNONS
|

– Ooooooooh! Aaaaaaaaah!

Ljudet av en 20 personer stor grupp som andas både synkroniserat och kraftigt är en ny upplevelse. Men andningen är central inom yoga, och genom att förstärka andningsrörelsen är det lättare att hitta rätt. Extra viktig är andningen dessutom just nu, eftersom vi befinner oss mitt i ett isolerat rum som är 40 grader varmt och har en luftfuktighet på 40 procent. För att klara att syresätta kroppen måste man vara extra noggrann med sin andning.

– Man kan lätt bli lite yr och känna sig snurrig här inne, särskilt när man har huvudet lågt. Och det är för att man inte får tillräckligt med syre till hjärnan. Men när man lär sig andningen och får till den blir det att kännas mycket bättre, säger Allison Wong Toi, som driver Bikramyoga Göteborg och är instruktör på dagens pass.

ANNONS

Vi backar bandet för att förklara var vi har hamnat. Bikramyoga är en träningsform som grundades av indiern Bikram Choudhury på 70-talet. I Bikramyoga utförs 26 olika yogapositioner – samma varje gång – och alltihop sker alltså i ett mycket varmt rum.

– Temperaturen och luftfuktigheten gör det lättare att förbättra sin rörlighet. Kroppen blir mjukare och vi kan komma längre in i våra positioner, man lär sig dessutom att använda hela lungorna, säger Allison Wong Toi, och fortsätter:

– Jag har tränat väldigt många olika typer av yoga, men det här är den jag gillar bäst. Värmen och luftfuktigheten, och att man svettas så mycket bidrar till att ge en form av rening tycker jag. Många gamla kulturer använder den här tekniken som en reningsprocess, och jag tycker den fungerar bra. Man får bort gammalt känslomässigt bagage, och många känner sig lite gladare när de går härifrån.

Allison Wong Toi, som driver Bikramyoga Göteborg och är instruktör (till höger på bilden). Bild: Lisa Thanner
Allison Wong Toi, som driver Bikramyoga Göteborg och är instruktör (till höger på bilden). Bild: Lisa Thanner

Passet rivstartar. Efter att töjt kroppen i sidled gör vi några knäböj, som snart får en betydligt högre svårighetsgrad då man ska stå på tå samtidigt som de utförs. Det är också då det blir tydligt hur varmt rummet är. Jag har bastat mycket i mitt liv, men trettio minuter in i passet har mitt linne åkt av för längesen och jag når jag svettnivåer som jag aldrig tidigare varit med om. Och då är det ändå en hel timme kvar. Den "äkta" Bikramyogan är nämligen alltid 90 minuter – varken mer eller mindre. Snarlika pass finns dock på en rad ställen, i till exempel på Hagabadet och Sats i Göteborg. Där är dock passen ofta betydligt kortare än Bikramyogans 90 minuter.

ANNONS

– All yoga är bättre än ingen yoga, och på 45 minuter får man absolut en bra stretch, vilket kan vara jätteskönt. Men det blir inte samma sak. I Bikram går vi verkligen igenom hela kroppen, från skelett till hud, från fingerspetsarna till tårna. I början kan 90 minuter kännas som en lång tid men efter tag flyger verkligen tiden, säger Allison Wong Toi, och fortsätter:

– Vi har ett pass på 60 minuter också, där vi visserligen gör alla rörelserna, men inte två gånger som vi gör i 90-minuterspasset. Och de där 30 extra minuterna gör verkligen skillnad. Det blir en mycket större helhetsupplevelse.

Halvvägs in i passet drabbas jag av lätt panik. Känslan av överhettning är påtaglig och vetskapen om att jag inte kan kyla ner mig stressar upp mig. Men jag är tydligen inte den första som känner så. Tvärtom är det ofta så det är för nybörjare.

– Man kan inte förvänta sig att klara allt första gången. För den som testar Bikramyoga är ett rimligt mål att klara av att vara 90 minuter i det här rummet, säger Allison Wong Toi.

– Utmaningen är att våga stanna kvar även när det känns jobbigt. Man hamnar i ett läge där ens huvud kan säga till en att lämna, eller att stanna kvar i det och hantera det. Och om man bara bestämmer sig för att vara kvar i det, och är extra noga med sin andning, så brukar det gå bra. Det är ett bra sätt att träna sitt fokus.

ANNONS
Inte vem som helst som klarar detta, testa själv... Bild: Lisa Thanner
Inte vem som helst som klarar detta, testa själv... Bild: Lisa Thanner

För att kunna hantera den påtagliga värmen gäller det också att vara förberedd. Allison Wong Toi menar att man kan träna Bikramyoga varje dag, om man är noga med att dricka ordentligt – både under passen och under resten av tiden. Och inför ett pass är extra vätska direkt nödvändigt.

– Man måste tänka på att vara väl hydrerad när man kommer hit. Man svettas mycket, och i början får man lätt huvudvärk efteråt, vilket är ett tydligt tecken på uttorkning. Man ska också tänka på att inte bara dricka vatten, man måste också ersätta mineralerna som man svettas ut. Det kan man göra genom att försöka dricka till exempel kokosvatten eller Resorb, säger Allison Wong Toi, och fortsätter:

– Det är också viktigt att dricka kontinuerligt under en längre period. Det går inte att låta bli att dricka för att sedan dricka i kapp allt på en gång. Fyller du med för mycket vätska snabbt skumpar det bara runt i kroppen, vilket kan kännas dåligt. Jag rekommenderar att man alltid är noga med att dricka under dagarna, det är alltid positivt.

Inför passet får jag lära mig att sitta på knä och andas fokuserat när värmen blir för jobbig. Det tvingas jag också göra några gånger, vilket fungerar oväntat bra. Jag återfår lugnet och mot slutet av passet börjar jag känna mig acklimatiserad till värmen. Jag börjar också känna mig mer och mer bekväm i positionerna. Som inbiten löpare är mina benmuskler milt sagt stela, och rörlighetsträning hamnar sällan högst på prioriteteringslistan. Allison Wong Toi säger att många är i samma situation, och att det finns en missuppfattning om att man redan måste vara vig och rörlig för att få ut något av yogan. Så är det inte.

ANNONS

– Människor har ofta en förutfattad mening om vad yoga är. Och att säga att man är för stel för att gå på yoga är som att säga att man är för skitig för att ta en dusch. Alla börjar någon stans och man kommer alltid märka hur man kommer lite, lite längre för varje gång, säger hon, och fortsätter:

– Dessutom finns det en mental aspekt av det, man blir att må så bra av yoga. Många kommer hit som en slags terapi för att de har ont någonstans. När de väl testar upptäcker de att de också mår väldigt bra av det. Och då vill man gärna fortsätta.

Fakta: Bikramyoga

  1. Bikramyoga är en träningsform som består av rörelser från den så kallade Hathayogan.
  2. Träningsformen introducerades av indiern Bikram Choudhury i början av 70-talet, och har sedan dess spridits över hela världen.
  3. I dag finns tusentals Bikramyoganläggningar i världen, vars gemensamma nämnare är att yogasalen håller en temperatur på 40 grader och en luftfuktighet på 40 procent, vilket gör att det är lättare för kroppen att mjuka upp muskler och leder.
  4. Alla Bikramyogapass är identiska, de är 90 minuter långa och består av 26 förbestämda rörelser.
  5. I Göteborg kan man träna Bikramyoga på Bikramyoga Göteborg, som ligger vid Lilla Bommen.
  6. Andra varianter av varm yoga finns också på Hagabadet och på några Satsanläggningar runtom i staden.
ANNONS