Så blir du snabb i bassängen

Crawl är för de allra flesta det snabbaste simsättet. Vi gick på crawlkurs för nybörjare för att lära oss hur det funkar.

ANNONS
|

Få motionsformer har haft ett lika explosionsartat uppsving som frisimmet.

2012 stod Sverige inför en kraftig triathlonboom efter Lisa Nordéns bragdinsats vid OS i London. Alla ville köra triathlon.

Löpningen och cyklingen var redan en vana hos de flesta – nu behövde man bara lära sig crawla. Och vips uppstod en stor marknad för crawlkurser.

En av dem som gläds åt den utvecklingen är Anna-Karin Lundin. Hon har själv simmat OS, men jobbar i dag med att utveckla andras simning.

Hon håller varje termin en rad kurser i crawl, för såväl nybörjare som elit.

Utöver detta finns också flera andra aktörer runtom i stan som lär ut crawl, och de allra flesta har den gemensamma nämnaren att de är fullbokade hela tiden.

ANNONS

–Det blev en hajp för några år sedan och den har bara fortsatt. I bakvattnet av triathlon har också swimrun vuxit som en riktigt populär sport, säger Anna-Karin Lundin, och fortsätter:

–I swimrun växlar man löpning och simning, vilket är perfekt för alla äventyrliga motionärer. Det är tufft, men sjukt roligt eftersom man kan ta sig från en punkt till en annan utan några andra medel än sin egen kropp. Men för att det ska vara roligt underlättar det om man kan crawla. Och när man inte kan det kommer man till mig.

Utöver att crawl är ett sätt att rusta sig för andra utmaningar, är det också en av de mest praktiska träningsformerna, menar Anna-Karin Lundin:

–I det stressade samhälle som vi har i dag funkar simning bra som en meditativ form av träning. Det är ett bra sätt att komma ner i varv. Många blir skadade när de tränar eftersom de har för bråttom. Visst kan man bli skadad i simning också, men det är ändå en mycket skonsam träningsform.

Puls testade en av Anna-Karin Lundins nybörjarkurser, för att se hur det fungerar. Och det blir snabbt tydligt att det bästa sättet att lära sig crawl bygger på att inte simma. I stället ligger fokus i början på att bli vän med vattnet. Är man inte det kommer man aldrig lyckas.

ANNONS

–Det är vanligt att man känner frustration. Man kommer till simhallen och vet med sig att man överlag är vältränad. Ändå finns det en frustration där, man vet att luften tar slut och ofta alldeles för fort. Många vältränade kan mer eller mindre avlida i vattnet efter tio meter för att man spänner sig så mycket att energin tar slut, säger Anna-Karin Lundin, och fortsätter:

–Man måste hitta rätt relation till vattnet, vattnet kommer aldrig samarbeta med dig om du inte är samarbetsvillig. Om du försöker jobba mot vattnet, så flyttar du bara vatten i stället för att flytta dig själv. Och om du fightas mot vattnet och spänner dig är det god natt. Då tappar du både balans och energi. Det är fysiklagar som råder i bassängen så det är lika bra att lära sig samarbeta på en gång.

Kursens första övningar går därför ut på att bli vän med vattnet genom att ha huvudet under vattnet samtidigt som vatten släpps ut genom näsan. Detta görs kontinuerligt under simningen, för att andningen ska fungera. Och det är just andningen som är det kritiska momentet för de flesta som vill lära sig crawl.

–Många kommer och säger att de skulle vara bra simmare om de fick till andningen. Och det går ju inte att simma utan att andas, så då får man tänka om lite. Det är vanligt att man tror att andningen är det första vi fokuserar på, men jag brukar vända på det. Hittar man bara en balans i vattnet, där vattnet bär en, samtidigt som man är avslappnad – då kommer andningen automatiskt.

ANNONS

Efter att hela gruppen på åtta personer hittat en trygg grund i vattnet är det dags för nya övningar. Nu ligger fokus på att hitta rätt position för att glida fram så lätt som möjligt i vattnet. Vi står vid bassängens kortsida, tar ett djupt andetag, sänker huvudet under ytan och skjuter ifrån med benen mot kanten.

Övningen går ut på att glida så långt som möjligt utan att ta några simtag.

Alla deltagare har en sorts hörlurar på sig under sina badmössor, som gör att man kan höra Anna-Karins instruktioner även när man befinner sig under vattnet.

Från land ser hon vad som ser bra ut och vad som kan förbättras, som sedan kan korrigeras i realtid.

Efter några goda råd från Anna-Karin visar det sig att det enkelt går att påverka kroppens glidförmåga.

Genom att hålla benen nära varandra, armarna något bredare, och huvudet rakt fram maximeras möjligheten att glida långt.

–Vi har alla olika kroppar, olika åldrar och olika erfarenheter av vattnet. Men alla simmare behöver sträva efter att ha rätt horisontell position. Vi behöver till exempel ha en viss bredd på armarna för att hitta rätt balans, säger Anna-Karin Lundin.

En crawlkurs hos Anna-Karin Lundin består av åtta stycken en timma långa tillfällen.

ANNONS

Den som vill att teorin ska sätta sig ordentligt bör dock vara beredd att komplettera med några extra pass.

Varje vecka lär sig kursdeltagarna nya övningar som kan genomföras i bassängen på egen hand.

Och för simträning gäller devisen att många, korta pass är en bättre idé än få och långa pass.

–Det räcker inte att vara i bassängen en gång i veckan, vattenvana är verkligen en färskvara. Och då är det bra med fler och kortare pass, för då orkar kroppen och hjärnan hänga med.

Hur lång tid det tar att lära sig crawla om förkunskaperna är noll varierar enormt mycket mellan olika kursdeltagare, säger Anna-Karin Lundin:

–Det är så oerhört individuellt, och beror mycket på hur bekväm man är i vattnet.

–Har man till exempel varit med om någon olycka i vatten någon gång och har det i bakgrunden kan det ta lång tid. Men för de allra flesta är det fullt möjligt att lära sig crawl på åtta-tio veckor.

När man väl lärt sig är det bara att ösa på.

Ju mer du simmar desto bättre blir det, och den som vill delta i något lopp där simdistansen är en kilometer är snart redo.

–De flesta strävar efter att kunna simma långt, och jag skulle säga att om man klarar att crawla 400 meter utan att bli helt slut, då klarar man en hel kilometer också.

ANNONS

–Det gäller bara att vara avslappnad.

ANNONS