Mattcurling – en sport på frammarsch

ANNONS
|

Arton personer är på plats denna förmiddag i Åkereds sportarena i Västra Frölunda. Lottningen är avklarad. Nio lag har bildats. Matcherna kan börja.

I stora drag går spelet ut på att placera sina stenar så nära mitten som möjligt. Att tänka strategiskt och blocka ut motståndarna. Precis som i curling alltså, med den avgörande skillnaden att här finns ingen is. Med hjälp av ett specialdesignat underrede glider stenarna i stället på en nålfiltsmatta som rullas ut inför varje sejour.

I möjligaste mån består lagen av en man och en kvinna. Kenny Björk spelar tillsammans med Inger Halland. Eftersom alla ska möta alla blir det totalt åtta matcher, men varje match går på ett kick. Efter bara sisådär fem, tio minuter är första omgången avklarad och Kenny och Inger har, bokstavligt talat, sopat banan med motståndarna.

ANNONS

I nästa match har turen vänt. Första stenen sitter som en smäck men sen får Inger inte till den rätta knycken.

– Det gäller att ha rätt riktning och rätt hastighet på stenen. Ni såg hur den blåe snek förbi den gule – hade den bara touchat lite hade vi fixat det här. Men nu är det kört, vi ligger under med 17-10, säger Kenny Björk.

I halvtid är det fika. Marianne Jonson, som tillsammans med sambon Kenny sköter MC-klubbens ruljans, berättar vad spelet ger henne.

– Mattcurling är kul, och så enkelt att nästan alla kan vara med. Det är mycket glädje och gemenskap, säger hon.

Ing-Britt Johansson har också spelat i flera år.

– Det är inte roligt att bara sitta hemma, då träffar man inget folk. Man får röra på sig, i alla fall lite grann, men jag går också på gymnastik ett par gånger i veckan. Det är väldigt viktigt att ta hand om sin hälsa, säger hon.

Glädjande nog är det betydligt fler svenskar som motionerar idag än för några år sedan – och särskilt stor är ökningen bland de äldre. Andelen kvinnor mellan 75 och 84 år som motionerar minst en gång i veckan ökade till exempel från 26 procent år 2008 till 49 procent år 2015. För män gick motsvarande ökning från 29 till 55 procent. I en undersökning av svenskarnas levnadsvanor för ett par år sedan svarade nästan två tredjedelar av 65–74-åringarna, och hälften av 85-plussarna, att de tyckte sig ha bra eller mycket bra hälsa.

ANNONS

Svenskarna blir också allt äldre. Medellivslängden är 84 år för kvinnor och drygt 80 år för män, och allt pekar på att den kommer att stiga ännu mer. Därmed blir det allt viktigare att på bästa sätt försöka ta hand om den egna hälsan och se till att ålderdomen blir så bra som möjligt.

Aktiviteter som mattcurling innehåller flera av de friskfaktorer som forskare framhåller som centrala för upplevd hälsa och livstillfredsställelse, bland annat fysisk aktivitet, känsla av mening och sociala relationer.

– Mattcurling är nog rätt bra för hjärnan också. Man måste vara koncentrerad och hålla koll på allt, säger Marie Johansson.

– Det är lite schack över det hela. Det gäller att hela tiden ligga steget före, säger Ralf Holländer.

Han och kompisen Sune Johansson nöjer sig inte med spel en gång i veckan. De är veteraner i mattcurlingsammanhang och deltar även aktivt i sin ”hemmaklubb” på Smyckegatan där PRO ansvarar för verksamheten. Men inte nog med det. Eftersom mattcurling mest utövas inomhus på vintern växlar många mattcurlare över till boule när sommarsäsongen drar igång. För Sunes del kan det bli boule fyra dagar per vecka.

– Och så är det golfen förstås – jag gillar allt som har med boll att göra. I ungdomen var det fotboll och innebandy som jag började spela med jobbet, redan på 70-talet. Sedan ska man hinna med barnbarnen också. Det blir inte mycket fritid, men det är roligt, säger Sune Johansson innan det är dags för dagens sista match.

ANNONS

Mannen bakom sporten

Carl-Åke Ahlqvist kallar sig sportmissionär. Det var han som lade grunden till innebandyn, och det är han som har uppfunnit mattcurlingen.

– Jag vill att min generation ska få ha lika roligt som vi hade när innebandyn infördes, säger han.

Den allmänna attityden till mattcurling är till att börja med avvaktande, för att inte säga skeptisk. Vadå, man kan väl inte spela curling på en matta!

Men visst kan man det. Stenarna av polyuretan glider hur fint som helst på nålfiltsmattan.

Det hände sig i mitten av 1970-talet att Carl-Åke fick en förfrågan från Svenska Handikappidrottsförbundet om att försöka vidareutveckla en insomnad sport, som hade vissa likheter med curling, till något mer attraktivt. Det tog honom två och ett halvt år att hitta material med de rätta glidegenskaperna.

I dag har mattcurlingen spridit sig från handikapprörelsen till bland annat pensionärsorganisationerna och utövas av runt 10 000 personer.

– Jag har alltid sett sport som ett redskap för hälsa. Det är en ambition som genomsyrar hela mig, att jag vill att folk ska komma ut och motionera. Mattcurling är egentligen mer en aktivitet än en sport, men det är så oerhört härligt att se människor mötas. Och deltagarna får ändå röra på sig en del, tänka lite grann och snacka med varandra. Alla tycker att det är roligt, säger Carl-Åke Ahlqvist.

ANNONS

Eldsjäl är en schablon, men ett passande epitet för Carl-Åke Ahlqvist. Själv var han en gång handbollsspelare på elitnivå men mest har han gjort sig känd som innebandyns fader. Det började med att Carl-Åke i slutet av 1960-talet fick några konstiga leksaksklubbor som hans bror hade hittat i Holland. Resten är historia. Innebandyn är i dag Sveriges näst största idrottsförbund.

Dit har mattcurlingen ännu långt kvar. Men framför allt längs Bohuskusten och i Sjuhäradsbygden är sporten stor. Nu finns långt gångna planer på ett SM med de cirka sextio bästa spelarna i Sverige.

– Här är det en aktivitet för seniorer, men i Japan spelar barn tillsammans med mor- och farföräldrar. Jag försöker få alla att förstå att mattcurling är ett integrationsspel, säger Carl-Åke Ahlqvist.

Fotnot: Fakta i artikeln är hämtade ur rapporten "Vem är den äldre? Äldrebilder i ett åldrande Sverige", skriven på uppdrag av "Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen" och publicerad i mars i år.

Mattcurling

  1. Mattcurling spelas individuellt eller i lag om upp till fyra personer. En match spelas i minst två omgångar. Målet är att få fler poäng än motståndarlaget genom att placera sina stenar inom de poängzoner som är markerade på mattan. Till skillnad från is-curling räknas alla stenar som är inom poängzonerna.
  2. Den andra sten som spelas får inte nudda den första – då diskvalificeras den direkt. När tredje stenen spelas får alla stenar träffa alla stenar.
  3. En curlingmatta är 14 meter lång, 2,80 meter bred och väger 35 kilo. Stenen väger 4,2 kilo.
  4. Seriespel och tävlingar spelas regelbundet runt om i landet.
ANNONS